Moja babka zvykla tvaroh volať syr. Jedli sme syrové slíže, syrové buchty, syrové palacinky. Vtedy som tomu nerozumela, myslela som si, že sa mýli, že myslí tvaroh, ale povie syr. Dnes viem, že mala pravdu, tvaroh je syr. Ani angličtina nemá na tvaroh ekvivalent. Má syr. A fantastickú syrovú tortu, slávny cheesecake.
… myslela som si, že sa mýli, že myslí tvaroh, ale povie syr.
K pečeniu svojho prvého cheesecake-u som sa odhodlávala niekoľko rokov, napriek tomu, že cheesecake (a všetko tvarohové) zbožňujem. Recept sa mi sušil vo fascikli „na vyskúšanie“ až do minulého týždňa, keď som sa k tomu konečne dokopala. Dlho som nevedela nájsť vhodný tvaroh. V zahraničí náš hrudkový tvaroh nemajú a cheesecake robia z čerstvého smotanového syra (amer. Philadephia, franc. Boursin, tal. Mascarpone a pod.). Nakoniec som objavila mäkký tvaroh českej značky Kapucín, ktorý je perfektne krémový, jemný a bez hrudiek. Na podklad sa používa namrvené biskvitové pečivo alebo grahamové keksy. U nás by sa dali nahradiť napr. maslovými keksami Club, ja mám ale radšej ovsené Hobbits. Cheesecake sa pečie pri nízkej teplote, ale existujú aj nepečené verzie, ďalej verzie s ovocím, čokoládové, karamelové alebo kávové. Záleží len na vás.
New York Cheesecake
- 85 ml roztopeného masla
- 140 g rozmrvených keksov
- 900 g mäkkého tvarohu
- 250 g práškového cukru
- 3 lyžice hladkej múky
- po 1 a 1/2 lyžičke vanilkového extraktu a citrónovej šťavy
- postrúhaná kôra z 1 citróna
- 3 vajcia
- 1 žĺtok
- 250 g kyslej smotany
Rozmixované keksy spojíme roztopeným maslom a natlačíme v súvislej vrstve na dno papierom vyloženej tortovej formy a dáme zapiecť do rúry na 10 minút na 180°C. Formu vyberieme, necháme vychladnúť a teplotu rúry zvýšime na 240°C. V mise vymiešame elektrickým šľahačom najprv tvaroh s cukrom a postupne pridávame múku, vanilku, citrónovú šťavu, kôru, po jednom vajcia, žĺtok a nakoniec aj kyslú smotanu. Boky tortovej formy vytrieme maslom a formu naplníme tvarohovou zmesou. Uhladíme povrch a vložíme do vyhriatej rúry na 10 minút a potom teplotu znížime na 110°C a pečieme podľa potreby pol až 1 a pol hodiny, podľa toho, či chceme redšiu alebo tuhšiu konzistenciu. Nakoniec rúru vypneme a necháme v nej tortu ešte 2 hodiny odpočívať. Úplne vychladnutú tortu dáme na noc do chladničky a podávame studenú.
A pripájam aj jeden klasický tvarohový recept k dobru, na bábovku ako od babičky. Napriek tomu, že sa po nej zapráši, vám sa od úst prášiť nebude, je krásne šťavnatá a vláčna.
Tvarohová bábovka
- 160 g masla
- 250 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 500 g mäkkého tvarohu
- štipka soli
- prášok do pečiva
- 200 g hrubej múky
- kôra a šťava z polovice citróna
Rúru predhrejeme na 170°C. Formu na bábovku alebo veniec vytrieme maslom a vysypeme hrubou múkou. Maslo s cukrom, žĺtkami, citrónovou šťavou a kôrou vyšľaháme do penista. Postupne pridávame tvaroh a štipku soli. Potom múku s necelým balením prášku do pečiva a nakoniec sneh z bielkov. Hmotu vylejeme do formy a pečieme asi hodinu. Bábovku po chvíli vyklopíme z formy a poprášime cukrom.
Cez vikend som vyskusala cokoladovo-jahodovy variant cheesecaku a vysledok bol nadmieru vydareny :). Spodne cesto tvorili hobity, maslo a pomlete orechy – naozaj vydarena kombinacia. Inspiracia z Apetitu…
Vynikajuce, tesim sa a gratulujem.
Ahoj Zuzi, chcela by som sa spytat na ten makky tvaroh Kapucin – v ktorej sieti ho dostanem? Ja som podla Tvojho receptu piekla minuly tyzden, ulakomila som sa (co ak by sa mi kolac nepodaril a skoncil by v kosi) a pouzila som lacnejsiu alternativu levicku ricottu – to som ale netusila, ze je to vlastne tvaroh a boli v nom hrudky. vysledok bol fajn, ale nebolo to to prave syrove… 🙂
Dakujem,
zhaba
Levicka ricotta:))))) Ten Kapucin som kupila v Tescu a vyzera takto
http://www.accom.cz/main.php?view=showProductDetail&vyrobek=41&lang=CZ&search=1&accomSESSION=b0a83bf92ecb7d096cfc11ffe6e23997
Snad to vyjde nabuduce!
Dakujem!