Minulý týždeň ma všetko zavalilo ako lavína. Sled vlečúcich sa chorôb a neduhov celej rodiny v kombinácii so šialeným počasím a vysokým pracovným nasadením u mňa eskaloval do úplného vyčerpania tela. Káó. Do toho mala prísť cez víkend menšia rodinná svadobná hostina a v nedeľu dozvuky u nás… Ale je celkom možné, že práve to ma postavilo na nohy, lebo ako sa vraví: „Keď nevládzeš, pridaj!“

Tak sa stalo, že sme mali v nedeľu juhoafrický obed. Lebo som z tej únavy a vyčerpania mala hroznú chuť na mäso, konkrétne na mleté mäso, ale aj na hrejivé kari a mäso s ovocím zároveň. V mrazničke som mala hovädzie a čírou náhodou boli mladomanželia minulý rok na dovolenke v Juhoafrickej republike… A preto, čo? Bobotie. Pekne kompletne aj so „žltou ryžou“ a čatní blatjang. Nie je to síce najsezónnejšie jedlo teraz, ale ako liek na zdecimované telo zafungovalo skvele. Comfort food, chápete? Presne to som potrebovala. Mimochodom, vyskúšajte ten banán k bobotie, je to sen. Rovnako ako kombinácia mletého koriandra so sušenými marhuľami, vážne.

Hneď sa mi uľavilo.

Napriek neustálemu ochutnávaniu a nasávaniu exotických vôní počas varenia ma výsledná chuť bobotie s čatní, žltou ryžou a banánom ohúrila. Hneď sa mi uľavilo. Vlastne, vždy ma to prekvapí. Nech je zoznam ingrediencií akokoľvek dlhý a ich kombinácie akokoľvek divoké, harmónia chutí na tanieri je pre mňa vždy dôkazom, že s jedlom sa dajú robiť zázraky. Liečiť, povzbudzovať, dodávať energiu, chuť objavovať nové veci a tešiť sa na to, čo bude nabudúce. (Teraz by sa mi, veru, zišiel 3-dňový víkend ako soľ. Sama som zvedavá, čím sa budem dávať dokopy tentoraz.)

Bobotie

(Juhoafrické zapekané mleté mäso)

  • 1 kg hovädzieho mletého mäsa
  • 3 lyžice oleja a trocha masla
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 a ½ lyžice kari korenia (garam masala a pod.)
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžice (ideálne marhuľového) čatní
  • 1 lyžica marhuľového džemu
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 1 lyžička kurkumy
  • 2 lyžice sladového octu
  • 100 g zlatých sultánok
  • 50 g hobliniek mandlí
  • ½ citróna
  • 1 krajec bieleho chleba
  • 4 dl mlieka
  • 3 vajcia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička kurkumy
  • pár bobkových listov, alebo listov limety alebo citróna

Na zmesi oleja a masla orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľu domäkka, pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, zaprášime kari korením a opäť krátko orestujeme. Pridáme pomleté mäso a opekáme, kým nestratí ružovú farbu. Potom pridáme čatní, džem, worcester, kurkumu, soľ, ocot, sultánky, citrónovú šťavu z polovice citróna a mandle a pomaly dusíme do mäkka. Ak treba, občas trošku podlejeme vodou. Medzitým si striedku bieleho chleba namočíme do mlieka a necháme nasiaknuť.
Rúru si predhrejeme na 180°C.
Do zmäknutého mäsa rozdrobíme v mlieku namočený a vyžmýkaný chlieb a zamiešame doň jedno vajce. Túto zmes preložíme do zapekacej misy alebo keramického pekáčika. (Môžeme použiť aj individuálne zapekacie misky, alebo dokonca aj formu na mafiny.) Vrstvu mäsa postláčame a zarovnáme dohladka.
Z mlieka, zvyšných vajec, kurkumy a soli si vymiešame vaječnú zmes, ktorou opatrne zalejeme mäso. Na povrch poukladáme bobkové listy, alebo listy citrusov. Zapekaciu misu vložíme do hlbšieho pekáčika a nalejeme doň toľko vody, aby siahala do polovice výšky zapekacej misy. V takomto vodnom kúpeli pečieme bobotie zhruba hodinu, kým sa neprepečie a vaječná zmes napovrchu nestuhne a nezozlatne.
Bobotie podávame so „žltou ryžou“, čatní blatjang a napr. čerstvým banánom.

Blatjang

(Marhuľové čatní)

  • 125 g sušených marhúľ
  • ½ červenej cibuľe
  • čili podľa chuti
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica sladového octu
  • ½ lyžice tmavého cukru muscovado
  • ½ lyžice soli
  • ½ lyžice mletého ďumbiera
  • ½ lyžice koriandrových semienok
  • ½ lyžice horčičných semienok

Sušené marhule zalejeme 300 ml vriacej vody a necháme aspoň 30 minút napučať. Potom ich aj s vodou vlejeme do mixéra a rozmixujeme s cibuľou, cesnakom, octom a cukrom dohladka. Zmes prelejeme do hrnca a na miernej teplote za stáleho miešania varíme cca 20 minút. Čatní dochutíme soľou, mletým ďumbierom a mletými alebo podrvenými koriandrovým a horčicovými semienkami.
Nespotrebované čatní uchovávame v chladničke. Na dlhodobejšiu spotrebu čatní uzavrieme do fľaše alebo zaváracieho pohára a vysterilizujeme.

„Žltá ryža“

  • 500 g dlhozrnnej ryže
  • ½ hrnčeka zlatých sultánok
  • 12 klinčekov
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička kurkumy
  • 4 plátky čerstvého ďumbiera
  • 60 g masla

Premytú ryžu udusíme alebo uvaríme so sultánkami, klinčekmi, soľou, kurkumou a plátkami ďumbiera domäkka. Po uvarení z ryže vyberieme ďumbier a klinčeky a ešte do horúcej zamiešame maslo.

Ďalšie recepty s mletým mäsom:
Talianska trikolóra v žemli
Trochu iný duch Vianoc
Na ihlách
Ako sa preberá rodinná štafeta
Tôi muốn mua đậu phụ
Po diaľnici do gastronomického neba
Kamufláž na sto spôsobov
Klobáskovanie
Levie hlavy