Čosi v zmysle „An Apple a Day Keeps the Doctor Away“ často hovorieva otec, keď prídem domov. On by toto anglické porekadlo najradšej rozšíril aj o mrkvu, zemiaky, paštrnák, cviklu a všetko, čo máme zo záhrady na zimu uskladnené, ale každý deň sa dajú jesť hádam len tie jablká. Ja teda nie som veľmi jablková, aspoň čo sa týka surových jabĺk, radšej jablká spracúvam, pečiem z nich koláče, alebo ich pridávam k pečenému mäsu a zelenine.

S lístkovým cestom a pár jablkami už narobíte kopec muziky. Jablkový závin, rýchlu verziu anglického apple pie, francúzsky jablkový tarte tatin, jablká v župane. Aj obyčajné pečené jablká môžu spríjemniť zimné nedeľné popludnie. Jablko je jednoduchý opekačkový dezert. Na paličku (ešte mastnú od slaniny a klobásy) napichnem jablko, poobraciam pár minút nad ohníkom a dezert je hotový. Najviac mi takto chutia idaredy.

Od kompótov po kompost.

Čo si pamätám, okrem sušenia sme prešli asi všetkými spôsobmi spracovania jabĺk, aké existujú. Od kompótov po kompost. Od čerstvých či sterilizovaných jablkových kompótov, detských výživ cez mrazenie jablkových drení a novodobé odšťavovanie až po spracúvanie odpadu. Odšťavenú dužinu sme mrazili na jablkové „pité“, padavky končili v sude a úplne nevhodné kúsky v komposte.

Ak si nejaký ten týždeň jablko nedám, nahrádzam pravidlo „jedno denne“ „kilom týždenne“. V tomto prípade obľúbenou nepečenou tortou z jabĺk a piškót.

Nepečená jablková torta

  • 1 kg olúpaných jabĺk bez jadrovníkov
  • 2 dl vody
  • 5-8 lyžíc cukru
  • citrónová šťava
  • 3 klinčeky
  • kus celej škorice
  • vanilka/vanilkový extrakt
  • 2 Zlaté klasy
  • detské piškóty

Jablká pokrájajte na kocky, zalejte 2 deci vody, pridajte cukor a citrónovú šťavu podľa kyslosti jabĺk, pridajte klinčeky, škoricu, vanilku a priveďte k varu. Varte, pokým jablká nezmäknú, vyberte klinčeky, škoricu a jablká v hrnci roztlačte pučidlom na zemiaky. V 4 deci studenej vody rozmiešajte 2 Zlaté klasy a vlejte ich do roztlačených jabĺk. Varte ešte asi 2 minúty do zhustnutia a odstavte. Tortovú formu vypláchnite vodou, na dno poukladajte vrstvu piškót a zalejte tretinou jablčnej zmesi. Na ňu poukladajte druhú vrstvu piškót, jablčnú zmes, tretiu vrstvu piškót a zalejte zvyšnou jablčnou zmesou. Nechajte stuhnúť a odležať, kým piškóty nezmäknú.

Ďalšie recepty na jablkové dezerty:
Jablková inšpirácia od Michelina – Francúzsky jablkový tart
Hra o jablká – Pečené jablká
Tipy na rýchle jedlá z rúry II – Superrýchly jablkový koláč
Francúzska spojka – Tarte tatin
Niekedy aj koláč dobre (do)padne – Holandský jablkový koláč
Zazimované – Tapiokový puding s jablkovým kompótom
Tekvica nasladko – Tekvicovo-jablkový koláč
Večera na str. 107 – Tian de pommes (Provensálsky jablkový dezert)