Tak to máte… bazový sirup, zavárané čerešne a višne… džem jahodový, malinový, čerešňový, višňový, čierno-ríbezľový… mrazená dreň jahodová, čierno-ríbezľová… mrazený špenát – pretlak aj listy, mrazený hrášok, cukrový hrášok… mrazená rebarbora – pyré aj kúsky… Sezóna fičí a mne sa všetci smejú, že robím zásoby, akoby mal prísť hladomor.

Nečakám hladomor, ale je pravda, že viesť domácnosť z rodičovského príspevku nie je sranda a keď je tento rok taká bohatá a krásna úroda, nedá mi nevyužiť ju naplno. A keďže sa usilujem vyskúšať takmer všetko, tento raz som si vymyslela kandizovanie čerešní. Čerešne sú tento rok fenomenálne a už nevieme, čo s nimi. Moje kandizované čerešne sa zídu do müsli, granoly, do koláčov a dezertov a sirup budem používať ako „grenadínu“ do nápojov. Dobrá správa je, že sa dá kandizovať aj zavárané ovocie, takže sa zásoby sladkých rubínov dajú doplniť kedykoľvek počas zimy.

Čerešne a višne končia a ja bežím oberať červené ríbezle, maliny, egreše, marhule, broskyne, slivky… A to viete, to máte ešte uhorky, zelenú fazuľku, nové zemiaky, cukiny, baklažány, paradajky…

Kandizované čerešne

  • 1 kg vykôstkovaných čerešní
  • cukor

Zrelé a pevné odkôstkované ovocie zalejeme v hrnci vodou len toľko, aby bolo celé ponorené. Privedieme k varu, stiahneme teplotu, prisypeme 500 g cukru a pomaly miešame, kým sa cukor nerozpustí. Stiahneme zo sporáka, chvíľu necháme odstáť a ešte teplé prelejeme do uzatvárateľnej nádoby. Necháme odležať 24 hodín. Na ďalší deň z čerešní zlejeme sirup a na každých 300 ml sirupu odvážime 30 g cukru. Sirup privedieme k varu, stiahneme teplotu, prisypeme cukor, miešame, kým sa nerozpustí, chvíľku vyvaríme, odstavíme, zalejeme ním čerešne a opäť necháme 24 hodín stáť. Ďalší deň to isté z predchádzajúceho dňa zopakujeme. Na štvrtý deň to isté, len na každých 300 ml odmeriame 40 g cukru. Rovnako postupujeme aj na piaty deň. Na šiesty deň zvýšime pomer cukru a sirupu na 20 g na 50 ml. Na ďalší deň len zlejeme sirup, prevaríme a zalejeme ním čerešne. Na ôsmy deň opäť skoncentrujeme sirup 20 g cukru na 50 ml tekutiny. Na ďalší deň povaríme sirup aj s čerešňami cca 2 minúty a prelejeme späť do uzatvárateľnej nádoby. Na desiaty deň opäť sirup aj s čerešňami povaríme asi 2 minúty, odstavíme, zlejeme a odkvapkané čerešne poukladáme na voskový papier na plech alebo na mriežku a necháme vysušiť na slnku alebo v rúre na 50˚C. Vychladnuté čerešne uskladníme do vzduchotesnej nádoby, pričom jednotlivé vrstvy čerešní prekladáme voskovým papierom. V chladničke vydržia zhruba pol roka.