Novoročné predsavzatia si nedávam. Aspoň nič oficiálne, ani verejné. Možno len tak pre seba. Ako napríklad tento rok, že budem jesť viac rýb. Nielen preto, že sú chutné, ale hlavne, že mám mrazničku plnú makrel a tresiek z Nórska, aj údených. Budem si viac všímať rybacie recepty a skúsim ich zaradiť do jedálnička aspoň raz za dva týždne.

Začať môžeme tento rok hoc aj polievkami. Rybacie polievky sú rôzne. Vlastne ma inšpirovala thajská rybacia polievka s kokosovým mliekom, ktorú si dal manžel nedávno v reštaurácii. Vydrankala som si ju od neho na výmenu a uhasila ňou oheň v ústach z mojej štipľavej krevetovej. Vtedy som sa samej seba pýtala, prečo nejeme viac rybacích polievok? Taká lahoda…

A nemusí to byť hneď exotická ázijská polievka. Len v Európe sa človek stretne s toľkými typmi rybacej polievky… Ak mám spomenúť len tie najznámejšie – pikantné halászlé, voňavú bujabézu, českú vianočnú rybaciu polievku alebo ruskú uchu. Ale netušila som, že aj Škóti majú skvelú mliečnu zemiakovú polievku s údenou treskou. Na prvý pohľad ma zaujala. Je veľmi jednoduchá a rýchla, nič zložité, hneď pri najbližšej príležitosti som ju uvarila na obed. Prekvapilo ma, aká bola jemná a chutná a pritom výdatná. Samozrejme, ak má človek rád údené ryby. Ak áno, je to ďalší šikovný trik, ako do seba dostať nejaké tie omega 3 mastné kyseliny a trochu to Alzheimerovi skomplikovať.

Cullen skink

  • údená ryba
  • 1 lyžica masla
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 menšie zemiaky
  • 250 ml (plnotučného) mlieka
  • 3 dl vody
  • soľ, čierne korenie
  • pažítka, jarná cibuľka alebo petržlenová vňať

Na masle speníme pokrájanú cibuľu. Keď začne mäknúť, pridáme ošúpané zemiaky, nakrájané na malé kocky, zalejeme vodou a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Medzitým v druhom hrnci na miernej teplote pár minút povaríme údenú rybu v mlieku. Odstavíme, scedíme a keď ryba trochu vychladne, zbavíme ju kože a kostí a natrháme na menšie kúsky. Keď sú zemiaky mäkké, prilejeme k nim scedené mlieko, v ktorom sa varila ryba, dochutíme soľou a čiernym korením, necháme zovrieť a nakoniec do polievky vložíme kúsky ryby a posypeme posekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Thajský vánok – thajská kokosová polievka tom kha gai
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
3 z 1 – špargľová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – thajská ostrokyslá polievka tom yam
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Zelený štvrtok – polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
Bento 2.0 – polievka miso (japonská polievka z fermentovanej sójovej pasty miso)
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba