Do čínskeho jedla som zbláznená. Ale boli časy, keď ma čínska kuchyňa vôbec nezaujímala. Čo sa ponúkalo v našich čínskych reštauráciách mi nechutilo, všetko bolo prevarené alebo utopené v tuku, všetky jedlá vyzerali a chutili rovnako mdlo a jednotvárne. To som ešte nevedela, že sa ázijské stravovacie podniky usilujú prispôsobiť vkusu a chutiam domáceho obyvateľstva. Zašlo to až tak ďaleko, že vo väčšine z nich dnes nájdete najmä vyprážané rezne a syry…

Neskôr som zistila, že ide o fenomén rozšírený po celom svete, nielen u nás. Že existujú dva typy ázijského jedla, tzv. turistické pre väčšinové obyvateľstvo a potom autentické, ktoré si varí komunita sama pre seba. Často doma či v zákulisí a verejnosť o ňom nemá ani potuchy. Moja thajská spolubývajúca mi vždy nosila ochutnať thajské špeciality, čo si s ostatnými Thajčanmi varievali po pracovnej dobe. Čudovala som sa, že po náročnom dni či noci v kuchyni a bare majú ešte chuť a energiu na varenie „svojho“ jedla. Najmä ak bolo v oficiálnej ponuke aj to „thajské“. Jedlo je pre Aziatov dôležitou súčasťou ich kultúry a identity, držia pri sebe a spoločným tradičným jedlom si upevňujú svoje národné povedomie. A nevnucujú ich nikomu zvonka. Nechceš? Nemusíš. Chceš? Nech sa páči!

Preto ak sa dostane gurmán do ázijskej štvrte nejakého veľkomesta, hľadá miesta, kde sa stravujú miestni, kde nenájdete ani jedného západniara. Často nemajú žiadne jedálne lístky, lebo miestni vedia, čo sa tu varí a vždy len povedia, čo si dajú. Západniari sa boja takýchto miest, kde je všetko písané v miestnom jazyku, kde ničomu nerozumejú, lebo personál často ani nehovorí väčšinovým jazykom. Ale kto sa bojí, nesmie do lesa. Skúste si nabudúce, keď pôjdete do ázijského bufetu, ktorý prevádzkujú Vietnamci, vypýtať svoje obľúbené vietnamské jedlo. Možno budete milo prekvapení…

Brokolica a huby s cesnakovou omáčkou z čiernych bôbov

  • 1 lyžica arašidového oleja
  • 1cm kus čerstvého ďumbiera
  • 1 malá brokolica
  • zmes húb (hliva, šitake, …)
  • 2 dl zeleninového vývaru
  • 1 lyžica svetlej sójovej omáčky
  • 1 lyžica škrobu +2 lyžice vody

Cesnaková omáčka z čiernych bôbov:

  • 1 lyžica čínskej pasty z čiernych bôbov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica svetlej sójovej omáčky
  • 1 čili paprička
  • 1 lyžica ryžového vína na varenie

Z nadrobno posekaného cesnaku a čili papričky a ostatných ingrediencií si pripravíme omáčku. Do horúceho woku nalejeme olej a sprudka na ňom orestujeme na drobno posekaný ďumbier. Pridáme rozdrobené ružičky brokolice a pokrájané huby a za stáleho miešania opekáme. Po minúte prilejeme horúci vývar a na 2 minúty prikryjeme pokrievkou, aby sa brokolica a huby podusili. Potom pridáme cesnakovú omáčku, premiešame, dochutíme svetlou sójovou omáčkou a necháme prevrieť. Zmes nakoniec zahustíme škrobom rozpusteným vo vode. Podávame ako prílohu k mäsu, rybe alebo s ryžou alebo rezancami.