Na Vianoce máme väčšinou chuť na tradičné jedlá, ale aj viac voľného času na varenie, pečenie, hostenie, zdobenie, vymýšľanie a skúšanie nových vecí. Občas sa niečo extra podarí a založí sa nová tradícia. Najzaujímavejšie je to po svadbe v mladých rodinách, keď sa spájajú dve rodinné tradície a vytvára sa nová. Prípadne ešte obohatená o regionálne skúsenosti z nového miesta bydliska či zahraničných ciest.

Vždy sa poteším, keď natrafím na nové a nové vianočné tradície…

Niekde sa je ryba, inde morka alebo šunka. Pečie sa vianočka, štóla alebo vianočný puding. Niekde sa Vianoce nezaobídu bez vianočného pečiva, inde bez špeciálnych vianočných nápojov či raňajok. Vždy sa poteším, keď natrafím na nové a nové vianočné tradície a rozmýšľam, či by mi chutili alebo nie.

Tento rok som sa rozhodla vyskúšať francúzsku klasiku – vianočné polienko „bûche de Noël“. Bola som si istá, že nám bude chutiť. Nejde ani tak o presnú receptúru, tou môže byť hocijaká vaša obľúbená roláda. Ide skôr o to, ako si polienko dochutíte a vyzdobíte, aby vo vás čo najviac evokovali Vianoce. Takto som si ho nakombinovala ja…

Vianočné polienko

Cesto:

  • 6 vajec
  • 200 g cukru
  • 25 g kakaa
  • 40 g hladkej múky
  • 100 g kokosovej múčky
  • 2 lyžice rumu

Vnútorný krém:

  • 1 a ½ lyžičky práškovej želatíny
  • 200 g bielej čokolády
  • 200 + 70 ml smotany na šľahanie
  • 4 lyžice kokosovej múčky

Vonkajší krém:

  • 250 g mascarpone
  • 4 lyžice nutelly

Na cesto si predhrejeme rúru na 180˚C/200˚C a rozdelíme vajcia na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme do penista, kým nezblednú a nezväčšia svoj objem. Zvlášť vyšľaháme bielky s cukrom do lesklej peny. Do bielkov opatrne zamiešame vyšľané žĺtky, preosiatu múku, kakao a kokos. Zľahka premiešame a vylejeme na veľký plytký plech, vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre necelých 10 minút, kým cesto nestuhne a nie je pružné na dotyk. Vyberieme z rúry, vyklopíme na mriežku, stiahneme z neho pečiaci papier a necháme vychladnúť. Na krém si rozpustíme želatínu v 50 ml studenej vody a necháme pár minút napučať. V mixéri najemno rozmixujeme nalámanú bielu čokoládu. Medzitým si v hrnci zohrejeme 200 ml šľahačky. Nevaríme! Prilejeme napučanú želatínu a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Horúcu šľahačku so želatínou vlejeme do mixéra s čokoládou a premixujeme, kým sa čokoláda nerozpustí. Krém preložíme do misy a necháme v chlade stuhnúť. Potom doň vmiešame zvyšok vyšľahanej šľahačky a kokos. Plát cesta pokvapkáme rumom, potrieme bielym krémom a zavinieme. Necháme natesno zabalené v pečiacom papieri a utierke odstáť v chlade. Stuhnutú roládu prenesieme na servírovací tanier, ozdobne odkrojíme konce, prípadne z nich naaranžujeme postranné konáre alebo suky, potrieme krémom, na ktorý sme si rozmiešali mascarpone s nutellou a dozdobíme podľa fantázie – rozmarínom namočeným vo vode a práškovom cukre, cezmínou, čokoládovými, penovými alebo marcipánovými ozdobami lesných plodov a pod.