Vidím vás, nepchajte sa tou treskou, vyhoďte ten vlašák… aj ten rožok s paštétou… Nečudujem sa, že ste otrávení a znechutení. Veď z čoho máte žiariť, keď ste samá prázdna kalória a aditívum? Pozrite sa radšej na tieto stránky, hneď vám srdce pookreje. To je skutočná radosť zo života, to je životný štýl a postoj. Dúfam, že som vám spravila chuť…

Aapplemint – život ako dezert

Pozrite sa na tie dezerty, čo tá baba vyrába. Neskutočné! Ten zmysel pre tvary, farby a chute. 28-ročná Kate z Aapplemint skromne tvrdí, že vyrástla v rodine kuchárov a cukrárov, ktorí ju vyhecovali k vlastnej tvorbe, nechcela sa nechať zahanbiť. Kombinácia zaujímavých receptov, opisov a úžasných fotografií nielen jedla ale aj z cestovania je pre mňa skutočnou lahôdkou, pastvou pre oči (aj uši!) a stimuláciou. No nie je skvelé, keď má niekto takéto hobby? Zbieranie odznakov je iste tiež cool, ale to, že si môžte svoju tvorivosť nakoniec aj zjesť a nebíčko sa vám rozprestrie nielen v duši ale aj v papuľke je sen! Stará pravda hovorí, že sme to, čo jeme. Neverím, že je Kate povrchná, lenivá a sebecká.

La Tartine Gourmande – francúzsky šarm v kuchyni

Béa z La Tartine Gourmande je zaujímavá food stylistka, ktorá aj sama varí a pečie. Cestuje, píše o jedle, fotografuje a ešte sa tým živí – pre mnohých z nás vysnené povolanie. Anglicko-francúzska jazyková úprava je praktická i premyslená. Nielenže si autorka rozširuje pôsobnosť aj o frankofónnu zónu, ale zároveň si presvištíte klasickú kuchársku francúzštinu, bez ktorej sa v gastronómii alebo v dobrej spoločnosti nezaobídete. Keď sa vás čašník nabudúce opýta, či si dáte ako dezert crème brûlée, clafoutis alebo tarte tatin, už sa naňho nebudete usmievať ako teliatka, prípadne si pýtať „to prvé“:) Na záver malý bonus, Béino portfolio food fotografií na www.beatricepeltre.com.

PS: Stále sa pýtam, prečo u nás nefungujú cukrárne a pekárne? Nesmrteľná doboška je síce fajn, ale nechýbajú vám v cukrárňach nové dezerty? Prečo si nemôžem skočiť do nejakej pekárne na rohu pre čerstvé briošky, osie hniezda či lupačky? Naozaj vám na našich uliciach nechýba vôňa kávy a teplého čerstvého pečiva? Že by Slovákom stačili stánky Fornetti? Nezaslúžime si posedieť a poklebetiť si vo voňavých a cenovo prístupných podnikoch pri chrumkavých bratislavských rožkoch a bielej káve? Kým vyrazíte do cukrárne pre punčák, zastavte sa v supermarkete a vyskúšajte si hotové croissantové cesto. Doma rozbaliť, rozkrájať na trojuholníky, naplniť ich marhuľovým džemom alebo nutelou, zavinúť, potrieť rozšľahaným vajcom a šup na pár minút do rúry. Ešte teplé si ich poprášiť cukrom a vychutnať s poobedňajšou kávou.