Dnes len taká rýchlovka. Tento recept som vám chcela sprostredkovať ako príklad toho, ako je dobré mať doma niečo „raňajkovo vhodné“ pre návštevy. Napríklad domácu granolu. V posledných dňoch sa mi už dvakrát stalo, že sme mali ráno (rodinnú) návštevu a prišlo mi veľmi vhod, že mám po ruke perfektné a rýchle pohostenie. Ja viem, dá sa kúpiť už aj celkom kvalitná granola, vyjde vás zrejme aj lacnejšie, ale a) takúto nikde nekúpite, b) viete presne, čo v nej je, … a c) nie je super ponúknuť niečo „to som sama robila“? (Ja tento dovetok milujem.)

… nie je super ponúknuť niečo „to som sama robila“?

Muž sa ma pýta (granolu nejedáva), čo je na tejto granole iné, ako na predchádzajúcich dvoch receptoch na stránke. Obsahovo nič, ale po X rokoch praxe som našla najefektívnejší a najjednoduchší spôsob jej prípravy s najchutnejšou a najvyváženejšou receptúrou bez ďalšieho dochucovania. Proste si len na raňajky zmiešam 5 lyžíc granoly s 3 lyžicami (domáceho) bieleho jogurtu a hotovo. Jedna špinavá miska a lyžica. Tí, čo máte malinké deti, viete, aký je ráno frmol…

PS: Nerobte si túto granolu večer, neodoláte a natlačíte sa na noc proti svojej vôli. Viem, o čom hovorím.

Perfektná granola

  • 300 g ovsených vločiek
  • 4 lyžice sezamu
  • 50 g slnečnicových jadierok
  • 50 g tekvicových jadierok
  • 100 g hobľovaných mandlí
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 lyžice medu
  • 125 ml javorového sirupu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 100 g sušených brusníc
  • 50 g hobľovaného kokosu

Rúru predhrejeme na 150˚C. Ovsené vločky zmiešame s ostatnými prísadami okrem brusníc a kokosu a dobre premiešame. Zmes rozvrstvíme na plech s pečiacim papierom a zapečieme v rúre 15 minút. Potom vyberieme, pridáme brusnice a kokos, premiešame a dáme späť do rúry na 10 minút. Opäť dobre premiešame a dáme piecť posledných 5 minút. Vyberieme a granolu necháme úplne vychladnúť. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe a spotrebujeme najlepšie do 14 dní.