Tento rok som adventný kalendár nekupovala, rozhodla som sa, že sama čokoládky vyrobím. 24 kúskov, ako sa patrí. Vyskúšala som nový recept, tentoraz na ľadovú čokoládu. Rozdiel medzi pralinkami a ľadovou čokoládou je v pomere masla a šľahačkovej smotany. V pralinkách je viac šľahačky, sú mäkšie a krémovejšie, v ľadovej čokoláde je viac masla – preto sa krásne roztápa na jazyku. Nevyhnutnosťou je kvalitná čokoláda a maslo. V obidvoch prípadoch z vychladutej hmoty tvorím hrudky alebo guľočky, vyvaľkám ich v kakaovom prášku, poukladám do papierových košíčkov a skladujem v chladničke.

Čokoládové pralinky

  • 300 g čokolády
  • 125 ml šľahačkovej smotany
  • 40 g masla
  • kakao na obaľovanie

Šľahačku privedieme k varu a zalejeme ňou rozlámanú čokoládu. Rozmiešame, kým sa čokoláda neroztopí, pridáme maslo a do hladka vymiešame. Odložíme do chladničky aspoň na pár hodín. Zo stuhnutej zmesi odoberáme malé kúsky a v dlaniach alebo na papieri z nich rýchlo vyvaľkáme guľôčky a obalíme ich v kakau.

Ľadová čokoláda

  • 200 g čokolády
  • 100 g masla
  • 70 g šľahačkovej smotany
  • 60 g cukru
  • kakao na obaľovanie

V hrnci na miernej teplote zohrejeme šľahačku s cukrom, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme rozlámanú čokoládu a miešame, kým sa neroztopí a nespojí s maslom a šľahačkou do vláčnej zmesi. Necháme ju úplne vychladnúť a na noc dáme do chladničky. Na druhý deň zo stuhnutej čokolády lyžičkou vykrajujeme melé hrudky a vyvaľkáme v kakau. Hmotu veľmi nechytáme rukami, čokoláda sa veľmi topí.

Priznám sa, nemám veľmi rada vianočné pečivo a ani ho nepečiem. Vystačím si s jednoduchými orechovými štangličkami. Manžel pre zmenu nedá do úst iné, ako linecké zlepované pečivo, na ktoré má u nás licenciu svokra, takže žiadne veľké vianočné pečenie sa u nás nekoná. Tento rok prichystám len nepečené guľky zo zvyškov – piškóty, čokoláda, maslo, mleté lieskové oriešky, nakrájané sušené ovocie napučané v portskom víne a v strede višne plnené mandľami. Obaliť v kokosovej múčke a šups s nimi do papierových košíčkov.