Tak! Ja už mám po Vianociach! Respektíve, už som od muža dostala vianočný darček. Vytúžený strojček na cestoviny. Uznáte, že to sa do Vianoc nedalo vydržať… Mala som dilemu, či chcem klasický, samostatný strojček, alebo cestovinový nástavec na elektrický robot KitchenAid. Ten, pravda, ešte nemám a je dosť finančne náročný, ale predstava, že na ňom nemusím krútiť kľučkou a mám obidve ruky voľné, ma lákala. Nakoniec som sa ale rozhodla pre poctivý mechanický, spratnejší a finančne dostupnejší ručný strojček, ktorý mi muž objednal rovno z Talianska a ktorým sa dá pripraviť až 7 druhov cestovín.

Ani vám neviem opísať tú radosť, akú som mala z výroby prvých vlastných cestovín na strojčeku. Predavačka v obchode nepreháňala. Strojček je dosť masívny a ťažký, ale práca na ňom je ľahká ako facka. Neuveriteľne jednoduchá, netreba nikde nič tlačiť, kľuka sa dá otáčať dvomi prstami a rýchlo prehadzovať medzi valčekom a krájacím nástavcom. Žiadne skladanie ani rozkladanie, žiaden špinavý riad, špinavé ruky, strojček zostane krásne čistý a suchý a len ho po práci odložíte (nesmie sa umývať:). A varenie čerstvých cestovín trvá doslova pár sekúnd. Cestoviny rovno zo strojčeka vhodíte do vriacej vody a ani sa nenazdáte, plávajú hotové na povrchu. A fantasticky al dente. Dovolím si tvrdiť, že pokým vám zovrie voda vo veľkom hrnci, stihnete nielen pripraviť cestoviny, ale aj omáčku. Nepreháňam!

A tie možnosti, čo sa vám s vlastnými čerstvými cestovinami otvárajú! Moja fantázia pracuje na plné obrátky. Okrem dutých a špeciálne tvarovaných drobných druhov (na tie potrebujete iný druh strojčeka „mlynčeka“) si viete vytvoriť všetky druhy plochých, dlhých a plnených druhov cestovín. Plus farebné cestoviny (špenátové, šafranové, kurkumové, cviklové, paradajkové, „atramentové“ čierne) a čo ma mimoriadne potešilo, môžem si konečne sama pripraviť tenulinké cestíčka na čínske batôžky a taštičky do polievok wonton a podobne. No, hotové Vianoce!

Vaječné cestoviny

  • 500 g hladkej múky
  • 5 vajec (izbovej teploty)
  • 1/2 lyžičky soli

Na pracovnej ploche si z múky vytvoríme kopček, do ktorého urobíme jamku. Do jamky vlejeme vajíčka a postupne vidličkou do nich zapracúvame múku. Cesto nesolíme! Keď sú vajíčka s múkou spojené, cesto miesime dlaňami, pokým nezvláčnie a prestane sa lepiť na ruky a na dosku. Keď je cesto príliš mokré, prisypeme múku, keď je suché, prilejeme trochu vody. Hotové cesto je homogénnej a pružnej konzistencie. Cesto vytvarujeme do gule, vložíme do mikroténového vrecka a necháme aspoň pol hodiny odpočinúť. Potom cesto ešte raz ručne premiesime a rozdelíme nožom na menšie časti, ktoré na strojčeku rozvaľkáme a rozkrájame. Hotové cestoviny varíme v osolenej horúcej vode, pokým nevyplávajú na povrch. Cestoviny si môžeme aj nasušiť do zásoby a uskladniť v mrazničke. Presušeným cestovinám trvá varenie trochu dlhšie.

Bezvaječné cestoviny

  • 500 g hladkej múky
  • 1 pohár vody
  • 1/2 lyžičky soli

Postupujeme rovnako ako pri vaječných cestovinách, len na miesto vajec prilievame čistú vodu.