Leto je fuč, nenávratne za nami, už si naň ani nespomínam a už teraz sa teším na to ďalšie. Na ďalšiu letnú dovolenku s deťmi, ďalšie teplé noci pri ohni, kúpaliská, rodinné oslavy a letné varenie. Každý rok má leto inú príchuť vďaka iným receptom a iným jedlám. Provensálsku, grécku, blízkovýchodnú… Vlastne záleží od toho, akú kuchársku knihu si vezmem so sebou na letné sídlo a z ktorej potom celú sezónu varím.

Tento rok som siahla po skvelej tureckej kuchárke Andyho Harrisa „Eat Istanbul“. Knižku mi muž kúpil pred pár rokmi, keď sme vážne pomýšľali na gastro expedíciu do Istanbulu. Nie je to totiž hocijaká kuchárka, je to aj čiastočne cestopis, mapa a gastrosprievodca po autorových osvedčených podnikoch v Istanbule. Fotky od Davida Loftusa tomu všetkému nasadzujú už len korunu. Tematicky som si k môjmu tureckému letu strihla aj najnovší slovenský preklad Orhana Pamuka „Čosi čudné vo mne“ o istanbulských pouličných predavačoch jogurtu a bozy – a „Eat Istanbul“ mi nie raz skvele poslúžil ako doplnková literatúra. (Mimochodom, „Čosi čudné vo mne“ by som zoškrtala na tretinu, v angličtine by to bolo potom skvelé čítanie…)

… záleží od toho, akú kuchársku knihu si vezmem so sebou na letné sídlo a z ktorej potom celú sezónu varím.

Varím z „Eat Istanbul“ už viac ako 3 roky, tak je, myslím, najvyšší čas podeliť sa s vami o pár inšpirácií. Zídu sa na jeseň, aj v zime, lebo sú univerzálne a v dnešných časoch prístupné vlastne kedykoľvek. Recepty sú z mojich najobľúbenejších kapitol „raňajky“ a „snacky“, ale použiť sa dajú hocikedy počas dňa, či už ako jednoduchý obed (brunch), príloha k zvyškom z predchádzajúceho dňa (k lángošom!), alebo ako originálne pohostenie pre návštevy. Vajíčka, cibuľa, zemiaky… všetko nám dobre známe ingrediencie, ktoré vás pomocou pár exotickejších prísad a korenín prenesú kamsi medzi Európu a Áziu a keď sa k tomu zahľadíte do nejakej tej tureckej telenovely, ručím vám za maximálne autentický zážitok. A ozaj, kam ste toto leto na tanieroch cestovali vy?

Menemen (Turecké lečo)

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 3 zelené papriky a 2 veľké zrelé paradajky (môžete použiť aj pohár sterilizovaného leča)
  • ½ lyžice cukru
  • 4 vajcia
  • soľ, čierne korenie
  • 150 g fety
  • lístky mäty a olivový olej na servírovanie

Na oleji orestujeme na tenké plátky pokrájanú cibuľu do polomäkka, potom pridáme očistenú papriku, pokrájanú na kolieska a nakoniec aj paradajky, pokrájané na kúsky. Pocukrujeme, posolíme, posypeme čerstvo mletým čiernym korením a za občasného miešania necháme zeleninu podusiť do mäkka. Nakoniec do zmesi rozklepneme vajíčka a za občasného premiešania ich necháme v zmesi stuhnúť.
Menemen podávame hojne posypaný rozdrvenou fetou, s pár lístkami mäty a pokvapkaný olivovým olejom.

Vajíčka na cibuľke so škoricou

  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 červené cibule
  • 1 lyžica octu z bieleho vína
  • 1 lyžica cukru
  • 1 tyčinka celej škorice
  • 2 vajcia
  • soľ, čierne korenie
  • štipka mletej škorice a lístky mäty na servírovanie

Na masle a oleji orestujeme na tenké plátky pokrájanú cibuľu s octom, cukrom a tyčinkou škorice, kým cibuľa úplne nezmäkne a nezačne pomaly karamelizovať. Škoricu vyberieme, cibuľu dobre posolíme, okoreníme čiernym korením, prilejeme zhruba 1 dl studenej vody, premiešame a varíme ešte asi 5 minút. V cibuľovej zmesi urobíme jamky a vyklepneme do nich vajíčka. Varíme, kým nie sú vajíčka podľa našej chuti.
Nakoniec všetko posypeme štipkou mletej škorice, posekanými lístkami mäty a podávame ihneď.

Baklažánový dip s jogurtom

  • 2 baklažány
  • šťava z 1 citróna
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 4 lyžice hustého bieleho jogurtu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • hrsť petržlenovej vňate
  • soľ, čierne korenie

Umyté a osušené baklažány (aj so stopkou) popicháme ihlicou a dáme na 20 minút nad plameň alebo gril opiecť zo všetkých strán úplne do čierna. Necháme vychladnúť.
Opálené baklažány rozkrojíme a mäkkú striedku opatrne vydlabeme lyžicou. Striedku zmiešame s olivovým olejom, jogurtom, pretlačeným cesnakom, posekanou petržlenovou vňaťou a ochutíme citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.
Tesne pred podávaním ešte pokvapkáme olivovým olejom.

Zemiakový dip s tahini

  • 4 – 5 zemiakov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice tahini
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica octu z bieleho vína
  • soľ, čierne korenie
  • zrelá paradajka na servírovanie

Zemiaky očistíme, pokrájame a uvaríme v slanej vode do mäkka.
Uvarené zemiaky roztlačíme a zmiešame s pretlačeným cesnakom, tahini, olivovým olejom na hrubšiu kašu. Ochutíme octom, soľou a čiernym korením podľa chuti.
Podávame posypané pokrájanou paradajkovou dužninou a pokvapkané olivovým olejom.

Ďalšie články o kuchárskych knižkách a časopisoch:
Ex libris
Sila živých kultúr
Planéta rastlín
Čítam, lebo jem… alebo Nielen jedlom je človek sýty
Najlepší doping na svete
Nový prírastok do rodiny food časopisov
Prílev informácií pokračuje
Bún
Moja vlastná River Cottage
Sláva, nazdar výletu…
Zele-renesancia
Kvasíme doma
Chvála sviatkom alebo čo má spoločné čokoládové suflé s Anthonym Bourdainom