To je moja pranostika uplynulého leta. Ak je dobré leto, budeš baklažány s baklažánmi jesť. Nie každý rok sa totiž baklažánom darí. A nie každý rok mám na ne chuť. Alebo inšpiráciu. Niekedy ledva jedno poriadne baklažánové jedlo za celú sezónu uvarím. Tento rok bolo baklažánov tak akurát, ale boli nádherné a od začiatku som ich mala v merku. Dokonca sa mužovi podarilo na balkóne dopestovať aj jeden thajský baklažán. Zatiaľ ako dekoráciu, nezjedli sme ho.

Dlhé roky som baklažány hádzala maximálne do ratatouille. Alebo len tak na plátky na panvicu. Neskôr som si zvykla ich piecť vcelku na grile. Vo veľkom. Dočierna. A vnútro spracovať na rôzne nátierky a dipy. Pomyslite len na baba ganoush, hmmm… Ale ak vám nesedí horkastá dochuť tahini, sú aj iné možnosti, ako upečenú baklažánovú striedku spracovať. Napríklad, na provensálsku baklažánovú „paštétu“ alebo „fondue“. Oba recepty (z knihy Provence Škola provensálské kuchyně) už dlhšie patria do nášho jedálnička, dnes sa s vami o jeden podelím.

… najlepšia oslava na záver leta v znamení paprík, baklažánov a bazalky…

Tento rok som sa ale zamerala najmä na klasické baklažánové jedlá ako turecké imam bayildi, grécku musaku alebo slávne cestoviny pasta alla Norma. (Dokonca som si zopákla aj svoje vejáre a rolky, recepty stále fungujú!) No tohtoročné baklažánové grand finále patrilo Ottolenghimu a jeho kombinácii jednoduchého pečeného baklažánu s tureckou mandľovou omáčkou tarator a bazalkovým olejom. Suma-sumárum sa nám nakoniec na stole stretlo toľko dobrôt, až sme nevedeli, čo skôr jesť. Bola to tá najlepšia oslava na záver leta v znamení paprík, baklažánov a bazalky, ktorých bolo túto sezónu u nás najviac. A čo u vás? Čo ste jedli v lete najviac vy?

Pečený baklažán s mandľovou omáčkou tarator a bazalkovým olejom

  • 2 – 3 baklažány
  • trocha olivového oleja
  • ¾ lyžičky soli
  • mleté čierne korenie
  • 3 mäsitejšie paradajky

Tarator:

  • 1 celá hlava cesnaku v celku
  • trocha olivového oleja
  • striedka z hrubšieho krajca staršieho kváskového chleba
  • 2 dl vody
  • 100 g blanžírovaných mandlí
  • 5 sardeliek
  • 1 lyžica oleja zo sherry
  • 1/3 lyžičky soli
  • mleté čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja

Bazalkový olej:

  • 10 g bazalkových listov
  • 10 g listov petržlenovej vňate
  • 1 malá zelená čili paprička (nemusí byť)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1/3 lyžičky soli

Rúru si predhrejeme na 200°C.
Cesnak navrchu trochu zrežeme, pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme do alobalu a dáme piecť do rúry na cca 40 minút. Hotový cesnak necháme vychladnúť a upečené strúčiky vytlačíme zo šupiek a odložíme.
Umyté baklažány rozkrájame po dĺžke na polovice a každú polovicu pozdĺžne ešte 2 – 3 krát. Vzniknuté dieliky baklažánu dobre premiešame s olivovým olejom, soľou a veľkou štipkou mletého čierneho korenia. Dáme na plech s pečiacim papierom šupkami nadol a pečieme v rúre do mäkka zhruba pol hodiny. Udržiavame teplé.
Striedku chleba natrháme, zalejeme vodou a necháme nasiaknuť.
Medzitým si pripravíme bazalkový olej rozmixovaním bazalkových listov s petržlenovou vňaťou a olivovým olejom, prípadne aj zeleným čili a soľou.
Mandle si na suchej panvici trochu opečieme.
Sardelky scedíme a necháme odkvapkať na papierovej utierke.
Paradajky rozkrojíme na polovice.
Na omáčku tarator v mixéri dohladka rozmixujeme nasiaknutý chlieb aj s vodou, vytlačené pečené strúčiky cesnaku, mandle, sardelky, ocot, olej, soľ a veľkú štipku mletého čierneho korenia.
Pečené baklažány podávame s omáčkou tarator, pokvapkané bazalkovým olejom a nakoniec ešte na to všetko postrúhame paradajku (strúhame reznou stranou, aby šupka ostala v ruke).

Provensálske baklažánové fondue

  • 1 veľký baklažán
  • šťava z ½ citróna
  • 1 – 3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • ½ lyžičky drvenej rímskej rasce
  • 1 pečená paradajka alebo 3 cherry paradajky alebo 3 sušené paradajky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, čierne korenie

Baklažán umyjeme, popicháme vidličkou a celý, neošúpaný, aj so stopkou ho dáme sprudka opiecť na gril. Obraciame ho, kým nebude sčernetý zo všetkých strán. (Ak nemáme gril, baklažán opálime nad plameňom plynového sporáka a dáme dopiecť na 15 minút do rúry, predhriatej na 190°C.) Hotový baklažán necháme vychladnúť, potom ho po dĺžke rozkrojíme a upečenú striedku vyškriabeme lyžicou.
Striedku rozmixujeme s citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením, pretlačeným cesnakom, rímskou rascou a pokrájanými paradajkami nie úplne na hladko a prípadne ešte dochutíme, ak treba. Prelejeme do misky a pokvapkáme olivovým olejom.
Baklažánové fondue izbovej teploty podávame s pečivom alebo s hriankami, toastmi či surovou zeleninou na namáčanie, s údeninami a olivami ako predjedlo, alebo ako zeleninovú omáčku či prílohu k mäsu.
Uchovávame v uzavretej nádobe v chladničke pár dní.

Ďalšie recepty na baklažánové jedlá:

Bez čoho sa nemôže skončiť leto – Imam bayildi, Melanzane alla parmigiana
Na rozlúčku s prázdninami – Baklažán v paradajkovej omáčke
Zele-renesancia – Krúpový šalát s pečenými paprikami a baklažánom
Hosť do domu na konci leta – Baklažánové chuťovky
Bude mi to chýbať – Bažant na klobáse, paprike, šalvii s baklažánom
Zrnko k zrnku – Bulgur s pečenou zeleninou a feta syrom
Štvrtky – Baklažánové vejáre
Ratatouille – Ratatouille
Chuť Mediteránu – Baklažánové rolky s čerstvým syrom a mätou, Baklažánový tanier
Tipy na rýchle jedlá z rúry I – Pečená zelenina