Môj vkus na jedlo už asi poznáte. Ja skrátka bistro štýl milujem. Niečo „malé, jednoduché, viac-menej zeleninové“ a k tomu šalát. Hotovo. Víkendové varenie vybavené. Iste s postupujúcou jeseňou a zimou príde chuť a nálada aj na dlhé, pomalé varenie a pečenie, ale kým sa dá byť vonku, nezdržiavam sa v kuchyni.

Víkendové varenie vybavené.

Tak som prišla aj ku cobbleru. Ak máte radi slané koláče alebo galette či crumble, rýchlo si adoptujete aj cobbler. Na sladko i na slano. Jednoduché a rýchle riešenie na každú situáciu. Potrebujete sa zbaviť nadbytku zeleniny? Popadaného ovocia? Zvyškov z chladničky? Hľadáte inšpiráciu na rýchly obed, večeru, alebo pohostenie pre hostí? Ideálne teplé, ale aby nevadilo, keď vychladne? A aby vám zostali zvyšky na nasledujúci deň na raňajky, obed do práce, alebo proviant na piknik, či do vlaku? Na všetko mám odpoveď. Vyskúšajte cobbler.

Cesto zvykne byť rôzne, od chrumkavého a krehkého biskvitového, ktoré si po upečení udrží tvar „mačacích hláv“ na povrchu, až po vláčne a mäkučké koláčové, ktoré sa rozleje a všetko prikryje. Experimentovať môžete s korením, dochucovadlami i múkami, ovocno-zeleninovým základom (surovým alebo duseným), dokonca môžete takto zapiecť aj dusené mäsá a guláše. Jediné, na čo si treba dať pozor, aby bolo všetko dobre ochutené. Aj základ, aj cesto. Potom nemôžete šliapnuť vedľa, verte mi. Kiež by takéto rýchle riešenia existovali na všetko!

Paradajkový cobbler

  • cca 1 – 1 ½ kg paradajok
  • 2 – 3 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • pár plátkov prerastenej slaniny
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, štipka cukru, čierne korenie
  • (trocha hladkej múky)

Cesto:

  • 125 g celozrnnej múky
  • 100 g hladkej chlebovej múky
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžička soli
  • 100 g strúhaného parmezánu alebo čedaru
  • čerstvý tymian
  • 1 vajce
  • 175 ml kyslej smotany alebo acidofilného mlieka či cmaru

Na panvici si na oleji opražíme pokrájanú cibuľu domäkka, pridáme pokrájanú slaninu a cesnak a všetko domäkka opečieme. Stiahneme zo sporáka, zľahka premiešame s pokrájanými paradajkami a dochutíme soľou, štipkou cukru a mletým čiernym korením.
Rúru si predhrejeme na 200°C.
V kuchynskom robote si zmiešame múky s práškom do pečiva, sódou, soľou, strúhaným syrom a otrhanými lístkami tymianu. Pridáme vajce a kyslú smotanu (alebo acidko či cmar) a spracujeme.
Do jednej veľkej alebo viacerých individuálnych zapekacích misiek rozdelíme paradajkovú zmes z panvice (ak sú paradajky veľmi vodnaté, poprášime ich trochou hladkej múky) a na povrch lyžicou porozkladáme kúsky cesta.
Dáme zapiecť do rozohriatej rúry. Po cca 15 minútach teplotu znížime na 180°C a dopekáme ešte asi 10 minút, kým sa cesto neprepečie (test suchou špajdľou).
Podávame teplé, alebo mierne vychladnuté s obľúbenou zeleninovou prílohou a/alebo šalátom.

Cobbler s jesenným ovocím

  • cca 1 kg sezónneho ovocia (jablká, hrušky, broskyne, slivky, hrozno…)
  • 50 g cukru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • kôra z 1 citróna
  • štipka soli
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 1 lyžička škorice (alebo obľúbenej zmesi „sladkého“ korenia – napr. na perník, punč a pod.)
  • kúsok masla

Cesto:

  • 225 g polohrubej múky
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 75 g masla
  • 150 g cukru
  • 2 vajcia
  • 125 ml acidofilného mlieka alebo cmaru

Zapekaciu misu vytrieme maslom. Umyté (a prípadne ošúpané) ovocie pokrájame na menšie kúsky, zľahka ho premiešame s cukrom, hladkou múkou, postrúhanou citrónovou kôrou a soľou a dáme do zapekacej misy.
Rúru si rozohrejeme na 180°C.
Na cesto si vymiešame maslo s cukrom do penista, postupne primiešame po jednom vajíčka, acidko a nakoniec zmiešané suché ingrediencie (múku, prášok do pečiva, sódu a soľ). Spracované cesto lyžicou vrstvíme na ovocie a všetko nakoniec posypeme hnedým cukrom a škoricou. Dáme zapiecť na cca 40 minút, alebo kým sa cesto na povrchu neprepečie (test suchou špajdľou).
Cobbler podávame teplý alebo vychladnutý, so šľahačkou, vanilkovým krémom alebo so zmrzlinou.