Nemohla som sa dočkať Veľkej noci. Od Vianoc na ňu čakám. Na vybočenie zo stereotypu dní, ktorý vie byť s dvomi malými deťmi na sídlisku pekne ubíjajúci. Naše „letné sídlo“ je v zime smutné, ale tak strašne som potrebovala zmenu, že sme tam sviatkovali aj napriek nepríjemnému počasiu. O to viac času však bolo na varenie a pečenie. Nepredstavujte si ale žiadne prehýbajúce sa stoly a prejedanie. Práve naopak. Tieto sviatky sa nič nevyhadzovalo, všetkého bolo tak akurát a nový koláč sa upiekol, až keď sa dojedol ten starý.

Začali sme pôstne. Od susedov sme dostali čerstvo nachytané pstruhy, ktoré som upiekla s feniklom, šalotkami a bielym vínom. Podstatné bolo, že sa piekli vcelku, zabalené v papieri, vďaka čomu sa nevysušili a zostali jemné a lahodné.

V takéto výnimočné dni si zvykneme robiť aj honosnejšie (sladké) raňajky, na ktoré nie je v bežnú sobotu či nedeľu čas. Romantické, „zasnežené“ wafle s domácim višňovým a čierno-ríbezľovým džemom.

Sviatočnému nedeľnému menu kraľovala tradičná veľkonočná jahňacina. U nás boli jahňacie kotlety marinované s bylinkami a pomarančovou šťavou, podliate bielym vínom a pečené v rúre. Podávané s pečenou mrkvou a cibuľou s pomarančmi a kuskusom s hrozienkami, mätou a pomarančovou kôrou. Jednoznačne najlepšie jedlo týchto sviatkov.

Dezertom som si splnila sen – konečne som spravila obľúbený lemon meringue. Minulý týždeň som totiž v Tescu natrafila na okrúhlu koláčovú formu na pečenie s vlnitým okrajom a odnímateľným dnom, ktorú som hľadala roky. Niežeby sa páje nedali piecť v obyčajnej forme, ale s prezentáciou (fotením) a porciovaním je potom oštara. Hneď ako som novú formu zbadala, vedela som, že na Veľkú noc upečiem lemon meringue pie. Neskromne sa musím pochváliť, že s bielkovou penou sa mi posledné roky darí a veľmi rada s ňou pečiem. Citrusovú sezónu som veru nemohla zakončiť lepšie.

Lemon Meringue Pie (Citrónový koláč s bielkovou penou)

    Korpus:

  • 175 g hladkej múky
  • 100 g studeného masla
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • Citrónová náplň:

  • 2 lyžice škrobu
  • 100 g kryštálového cukru
  • 3 citróny
  • 1 malý pomaranč
  • 85 g masla
  • 3 žĺtky
  • 1 vajce
  • Bielková pena:

  • 4 bielky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice škrobu
  • štipka soli

Na cesto si zmiešame hladkú múku, na kocky pokrájané studené maslo, práškový cukor a žĺtok a krátko premiešame v kuchynskom robote, kým hmota nezačne hrudkovatieť a spájať sa do gule. Cesto ručne trochu premiesime, stlačíme do gule a vyvaľkáme na tenko. (Ja vaľkám medzi dvomi pečiacimi papiermi.) Rozvaľkaným cestom vyložíme okrúhlu formu s odnímateľným dnom s priemerom cca 23 cm. Popicháme vidličkou a korpus necháme v chladničke odpočívať minimálne pol hodiny až hodinu, alebo aj celú noc.
Rúru si rozohrejeme na 200°C. Korpus vystelieme papierom na pečenie, zaťažíme fazuľou alebo ryžou a predpečieme 15 minút. Potom papier so záťažou odstránime a dopečieme ešte 5 – 8 minút. (Korpus si môžeme predpiecť aj deň vopred.)
Teplotu v rúre znížime na 180°C.
Postrúhame si kôru z 2 citrónov a odšťavíme 125 ml citrónovej šťavy. Odšťavíme aj pomaranč a pomarančovú šťavu dolejeme vodou na 200 ml. Škrob, cukor a citrónovú kôru v hrnci premiešame s citrónovou šťavou, aj pomarančovou šťavou a na miernej teplote zahrievame do zhustnutia. Odstavíme a zamiešame na kocky pokrájané maslo a prešľahané tri žĺtky a celé vajce. Vrátime na sporák a za stáleho miešania varíme ešte chvíľu na miernej teplote do zhustnutia, kým hmota nezačne bublať. Odstavíme.
Vaječné bielky izbovej teploty trošku posolíme a vymiešame na veľmi riedky sneh. Po lyžiciach pomaly za stáleho miešania zapravíme polovicu cukru, potom škrob a nakoniec zvyšnú polovicu cukru, čím nám vznikne tuhý, lesklý sneh.
Ak nám citrónová plnka vychladla, prihrejeme ju, vlejeme na dno korpusu a na horúcu plnku navrstvíme tuhý bielkový sneh. (Začíname po obvode, od okrajov do stredu.) Dáme zapiecť na 18 – 20 minút, kým sa sneh na povrchu nevysuší a mierne nesfarbí do hneda. Koláč necháme pol hodinu odpočívať vo forme. Potom odstránime okraj formy a necháme ešte pol hodinu až hodinu vychladnúť. Koláč podávame čerstvý, ešte v ten istý deň.

Ďalšie recepty na dezerty z vaječných bielkov:
Na ohni
Sladká výzva s vôňou exotiky – Passionfruit Meringue Pie
Koniec dobrý, všetko dobré – Torta Pavlova
Na zdravie, krpci! – Minitortičky Pavlova s marakujou