Nemohla som sa dočkať Veľkej noci. Od Vianoc na ňu čakám. Na vybočenie zo stereotypu dní, ktorý vie byť s dvomi malými deťmi na sídlisku pekne ubíjajúci. Naše „letné sídlo“ je v zime smutné, ale tak strašne som potrebovala zmenu, že sme tam sviatkovali aj napriek nepríjemnému počasiu. O to viac času však bolo na varenie a pečenie. Nepredstavujte si ale žiadne prehýbajúce sa stoly a prejedanie. Práve naopak. Tieto sviatky sa nič nevyhadzovalo, všetkého bolo tak akurát a nový koláč sa upiekol, až keď sa dojedol ten starý.
Začali sme pôstne. Od susedov sme dostali čerstvo nachytané pstruhy, ktoré som upiekla s feniklom, šalotkami a bielym vínom. Podstatné bolo, že sa piekli vcelku, zabalené v papieri, vďaka čomu sa nevysušili a zostali jemné a lahodné.
V takéto výnimočné dni si zvykneme robiť aj honosnejšie (sladké) raňajky, na ktoré nie je v bežnú sobotu či nedeľu čas. Romantické, „zasnežené“ wafle s domácim višňovým a čierno-ríbezľovým džemom.
Sviatočnému nedeľnému menu kraľovala tradičná veľkonočná jahňacina. U nás boli jahňacie kotlety marinované s bylinkami a pomarančovou šťavou, podliate bielym vínom a pečené v rúre. Podávané s pečenou mrkvou a cibuľou s pomarančmi a kuskusom s hrozienkami, mätou a pomarančovou kôrou. Jednoznačne najlepšie jedlo týchto sviatkov.
Dezertom som si splnila sen – konečne som spravila obľúbený lemon meringue. Minulý týždeň som totiž v Tescu natrafila na okrúhlu koláčovú formu na pečenie s vlnitým okrajom a odnímateľným dnom, ktorú som hľadala roky. Niežeby sa páje nedali piecť v obyčajnej forme, ale s prezentáciou (fotením) a porciovaním je potom oštara. Hneď ako som novú formu zbadala, vedela som, že na Veľkú noc upečiem lemon meringue pie. Neskromne sa musím pochváliť, že s bielkovou penou sa mi posledné roky darí a veľmi rada s ňou pečiem. Citrusovú sezónu som veru nemohla zakončiť lepšie.
Lemon Meringue Pie (Citrónový koláč s bielkovou penou)
- 175 g hladkej múky
- 100 g studeného masla
- 1 lyžica práškového cukru
- 1 žĺtok
- 2 lyžice škrobu
- 100 g kryštálového cukru
- 3 citróny
- 1 malý pomaranč
- 85 g masla
- 3 žĺtky
- 1 vajce
- 4 bielky
- 200 g kryštálového cukru
- 2 lyžice škrobu
- štipka soli
Korpus:
Citrónová náplň:
Bielková pena:
Na cesto si zmiešame hladkú múku, na kocky pokrájané studené maslo, práškový cukor a žĺtok a krátko premiešame v kuchynskom robote, kým hmota nezačne hrudkovatieť a spájať sa do gule. Cesto ručne trochu premiesime, stlačíme do gule a vyvaľkáme na tenko. (Ja vaľkám medzi dvomi pečiacimi papiermi.) Rozvaľkaným cestom vyložíme okrúhlu formu s odnímateľným dnom s priemerom cca 23 cm. Popicháme vidličkou a korpus necháme v chladničke odpočívať minimálne pol hodiny až hodinu, alebo aj celú noc.
Rúru si rozohrejeme na 200°C. Korpus vystelieme papierom na pečenie, zaťažíme fazuľou alebo ryžou a predpečieme 15 minút. Potom papier so záťažou odstránime a dopečieme ešte 5 – 8 minút. (Korpus si môžeme predpiecť aj deň vopred.)
Teplotu v rúre znížime na 180°C.
Postrúhame si kôru z 2 citrónov a odšťavíme 125 ml citrónovej šťavy. Odšťavíme aj pomaranč a pomarančovú šťavu dolejeme vodou na 200 ml. Škrob, cukor a citrónovú kôru v hrnci premiešame s citrónovou šťavou, aj pomarančovou šťavou a na miernej teplote zahrievame do zhustnutia. Odstavíme a zamiešame na kocky pokrájané maslo a prešľahané tri žĺtky a celé vajce. Vrátime na sporák a za stáleho miešania varíme ešte chvíľu na miernej teplote do zhustnutia, kým hmota nezačne bublať. Odstavíme.
Vaječné bielky izbovej teploty trošku posolíme a vymiešame na veľmi riedky sneh. Po lyžiciach pomaly za stáleho miešania zapravíme polovicu cukru, potom škrob a nakoniec zvyšnú polovicu cukru, čím nám vznikne tuhý, lesklý sneh.
Ak nám citrónová plnka vychladla, prihrejeme ju, vlejeme na dno korpusu a na horúcu plnku navrstvíme tuhý bielkový sneh. (Začíname po obvode, od okrajov do stredu.) Dáme zapiecť na 18 – 20 minút, kým sa sneh na povrchu nevysuší a mierne nesfarbí do hneda. Koláč necháme pol hodinu odpočívať vo forme. Potom odstránime okraj formy a necháme ešte pol hodinu až hodinu vychladnúť. Koláč podávame čerstvý, ešte v ten istý deň.
Ďalšie recepty na dezerty z vaječných bielkov:
Na ohni
Sladká výzva s vôňou exotiky – Passionfruit Meringue Pie
Koniec dobrý, všetko dobré – Torta Pavlova
Na zdravie, krpci! – Minitortičky Pavlova s marakujou
Krásne zostavené menu, až ma prinútilo konene sa zaregistrovať na jeden z mojich najobľ’úbenejších blogov. No nie len tak, nezištne: prosím, čo ste dali do tej marinády na jahňacinu? ďakujem sa skvelo odvedenú prácu
Ďakujem za uznanie a vítam Vás medzi nami 🙂 Jahňacie som marinovala cez noc v olivovom oleji s čerstvým tymianom, bazalkou a šťavou z polovice pomaranča. Potom sa len posolí, okorení, podleje pohárom bieleho vína a pečie pri 200°C veľmi krátko, cca 5 – 6 minút do ružova, prípadne ešte otočíme a dopečieme aj z druhej strany, ak máte rádi prepečenejšie. Nedá sa to pokaziť.
Cez sviatky som vyskusala Key Lime Pie, vsetkym chutilo trochu exotiky a nabuduce vyskusam aj Tvoj receptik :)a dakujem za tip na na formu na pecenie, nedufala som,ze v nasich koncinach by sa dalo nieco podobne najst.
Tieto svieže páje sú senzačné. Ja nie som veľmi na čokoládu, mám radšej ovocné koláče a torty a Key Lime a Lemon Meringue sú moje srdcovky… Aj mne skoro oči vypadli, keď som tú formu uvidela, toto je ona http://potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetail/ProductDetail/2005101128545
Zuzka, krásne menu. Čo sa týka tejto formy, ja som ju už dávno niekde objavila, je možné že ju mám zopár rokov aj priamo z tesca. Viac oštary som však mala so zháňaním formy rozmerov cca 10 x 30 cm, tiež vlnitá a odnímateľné dno. Nakoniec som našla na jednej českej stránke, ale poštovné mi vyšlo tuším viac ako celý nákup 🙁 No, a ešte by ma potešila forma s rozmerom klasického plechu.
Jááj, a mimochodom, dnes som sa konečne zatúlala na Živnostenskú a domov si doniesla jahňacie kotletky aj celé pliecko. Nože čerstvo nabrúsené, mala by sa pustiť do vykostenia a odblanenia skôr ako odkväcnem na gauči 😉
Áno, je možné, že sa tu už vyskytovala dlhšie, ale ja som posledné 3 roky uviazaná doma, takže čo mi necvrnkne do nosa, to nenájdem 🙂 Ja by som tiež chcela tú obdĺžnikovú, veľmi sa mi páči. Nechápem, prečo sa u nás tieto formy s odnímateľnými dnami nedajú normálne zohnať, naozaj nechápem…
Super, som zvedavá, čo dobré z jahňacinky vykúzliš, budem sa tešiť na tvoje posty.
Veru, tie formy štvú aj mňa… a stále ma štve tá misa na triffle… výlet do Londýna odkladám už vyše roka, hanba mi… mala by som sa rozhýbať…
Jahňacinka – kotletky ležia v marináde z granátovej šťavy (našla som večer v chladničke zabudnuté jablko), olivového oleja a tymianu… Domyslím to cestou domov z práce 😉
No a s plieckom som sa veru natrápila, kým som vykostila. Ale už je mäsko v mrazáku – v tomto som sa inšpirovala tebou – krajšie kúsky som zamrazila zvlášť a škaredšie „zdrapy“ tiež zvlášť – tie pomeliem 😉
Super, šikulka si!
Do Londýna idem v lete len s príručnou batožinou, ta sa budem musieť v nákupoch obmedziť na časopisy a maximálne jedálenské paličky od Ching http://www.johnlewis.com/typhoon-ching-he-huang-bamboo-chopsticks-set-of-4/p231461373 😀
jééj, krásne sú, aj servis je krásny!
Ja by som rada v júni, ale práve mi cvaklo, ze kamoska co tam zije príde na celé leto domov, pravdepodobne autom, tak aby som zacala pomaly spisovat zoznam co vsetko chcem 😉