Dosť ma prekvapilo, že omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú aj v kuracom mäse. Problém je v tom, že omega-3 sa tvorí v organizmoch, ktoré žijú prirodzene. Takže bežne dostupné, intenzívne chované kurence bez voľného pohybu, denného svetla a zelenej stravy žiadne omega-3 neobsahujú. Škoda. Tým pádom pre nás zostávajú najbohatším zdrojom omega-3 mastných kyselín ryby a morské plody.

Spomenula som si na to, keď som v obchode uvidela pekný kúsok chladeného lososa. Už sme ho dávno nemali. Aspoň konečne vyskúšam anglo-indické kičrí (kedgeree), ktoré si britskí kolonisti obľúbili v Indii, prispôsobili a priviezli späť do vlasti. Jedávajú ho na raňajky ako jedlo zo zvyškov, pôvodne s (údenou) treskou a kari. Ja som skôr volila ľahký obed s jemnými chuťami kurkumy, lososa a ryže basmati. A poviem vám, taký lahodný výsledok som teda nečakala. Do jedálnička nám pribudol ďalší hit – rýchle, voňavé, farebné a zdravé kičrí.

Kedgeree

(Kičrí)

  • filet z lososa s kožou, bez kostí
  • maslo
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 bobkový list
  • 1 tobolka kardamónu
  • kúsok celej škorice
  • 1 lyžička kurkumy
  • 150 g ryže basmati
  • 3 dl vývaru alebo vody
  • soľ
  • 1 jarná cibuľka
  • petržlenová vňať
  • 2 vajcia
  • citrón

Filet z lososa uvaríme, naparíme alebo opečieme na panvičke. Vajcia uvaríme na tvrdo. V hrnci na masle orestujeme domäkka pokrájanú cibuľu, pridáme bobkový list, kardamón, škoricu, kurkumu, premiešame a restujeme asi minútu, kým korenie nezačne voňať. Prisypeme premytú a scedenú ryžu, dobre premiešame, prilejeme vývar alebo vodu, prípadne ešte dosolíme, prikryjeme pokrievkou a varíme na miernej teplote asi 10 – 12 minút. Medzitým si jarnú cibuľku pokrájame na kolieska a hrsť petržlenovej vňate nasekáme nadrobno. Vajcia ošúpeme a nakrájame na osminky. Z lososa stiahneme kožu a prstami rozdelíme na menšie kúsky. Hotovú ryžu vidličkou prekypríme, prípadne vyberieme bobkový list, škoricu a kardamón, dochutíme, ak treba, zamiešame cibuľku, petržlenovú vňať a veľmi opatrne aj kúsky lososa a vajíčka. Podávame teplé alebo studené, s mesiačikmi citróna na pokvapkanie.

Ďalšie recepty na kari:
Kari s hviezdou Michelina – Bravčové vindaloo
Mulligatawny
Jahňacie resumé – Rogan Josh
Čakanie na (dobré) mäso – Thajské červené kari s pečeným kačacím mäsom
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – Thajské kari massaman
Z obrazovky rovno na stôl – Juhoindické zeleninové kari
India pre začiatočníkov – Goanské kari s rybou
Snívam o Ázii – Thajské zelené kuracie kari
Soľ nad zlato – Kuracia korma
Ryža z Indie – Zeleninové biryani
Indická hostina – Kuracie kari