
Zaujímavé, že sa mi jedlá z cesta filo spájajú práve s jarou. Možno je to jarnými závitkami alebo echt špenátovými taštičkami spanakopita, ktoré sa mi okamžite vybavia, keď sa povie filo, ale možno aj tá jeho krehká textúra a ľahkosť mi pasuje skôr k odľahčeným, jarným jedlám. (V tomto prípade sa robme, že baklava neexistuje.)
… skúšajte cesto filo na slano.
Už dlho sa na „niečo z cesta filo“ chystám a aj viacerí ste sa ma pýtali, čo s ním. Mám dve rady. Po prvé, skúšať filo všade, kde zvyknete používať cesto lístkové, či krehké, ako napríklad korpusy na koláče. (S tým, že v niektorých prípadoch treba jednotlivé vrstvy potierať olejom alebo roztopeným maslom.) A po druhé, skúšajte cesto filo na slano. Mne osobne najviac chutí naslano (baklava sa neráta). Skombinovala som Ottolenghiho s Jamiem Oliverom a nemohlo vzniknúť nič iné, ako fantastické jedlo. Balíčky s tvarohom a bylinkami.
A čo sa tej baklavy týka, baklavu milujem! Akúkoľvek, kedykoľvek a v akomkoľvek množstve. Už ju musím raz vyskúšať. (Možno aj z ručne robeného cesta, nech to má grády.) Tentoraz ale len tak easy-peasy a bez litrov rozpusteného masla a sirupu, keď už je tá jar. Pokus o tradičného marockého mandľového hada. Dlhoročná inšpirácia z marrákešského dielu Jamieho Food Escapes. Odfajknuté. A v rade (okrem baklavy) čakajú ešte turecké boreky. Veď vravím, naslano, naslano…
Jarné balíčky s tvarohom a bylinkami
- 270 g cesta filo
Plnka:
- 1 cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 stonka zeleru
- 2 jarné cibuľky
- 200 g mrazeného listového špenátu alebo 500 g čerstvého
- 200 g rukoly
- hrsť kôpru
- hrsť mäty
- hrsť petržlenovej vňate
- 250 g tvarohu
- 50 g syra feta
- 50 g vyzretého čedaru
- postrúhaná citrónová kôra
- 2 vajcia
- soľ, čierne korenie, cukor
- trocha oleja
Najprv si pripravíme plnku. Na oleji podusíme na drobno posekanú cibuľu, pridáme nadrobno posekaný stonkový zeler, potom jarné cibuľky a keď je všetko zmäknuté, pridáme aj špenát. Chvíľku ešte necháme všetko spolu podusiť a odstavíme. Ak je plnka vodnatá, scedíme ju a necháme dobre odkvapkať, prípadne z nej aj vytlačíme prebytočnú vodu. Potom do plnky posekáme rukolu, mätu, kôpor a petržlenovú vňať, premiešame, pridáme postrúhanú citrónovú kôru, tvaroh, postrúhaný čedar a rozdrobenú fetu. Podľa chuti dosolíme, pridáme trochu čierneho korenia a cukru. Nakoniec do plnky zamiešame vajcia.
Rúru predhrejeme na 200°C.
Pláty cesta filo rozkrájame na veľké štvorce a poukladáme na seba vždy dve vrstvy. Do stredu každého štvorca dáme kopček plnky, do ktorej spravíme lyžicou jamku. Z cesta opatrne vytvarujeme batôžky, ktoré opečieme na rozpálenej panvici na troche oleja, kým sa odspodu nesfarbia do hneda. Takto predpečené batôžky poukladáme na plech s pečiacim papierom a dáme piecť do rúry na 40 minút, kým sa plnka neprepečie a cesto nesfarbí do zlatista.
Hotové balíčky pokvapkáme trochou olivového oleja a podávame teplé alebo izbovej teploty s listovým šalátom a bielym jogurtom, alebo v lete s paradajkovo-cibuľovým šalátom.
M’hanncha
(Marocký mandľový koláč z cesta filo)
- 270 g cesta filo
Plnka:
- 125 g masla + na potretie koláča
- 125 g práškového cukru
- 1 vajce
- 125 g mletých mandlí
- 1 lyžica hladkej múky
- štipka soli
- postrúhaná kôra z citróna a pomaranča
- 1 lyžička vody z ružových kvetov alebo ružového oleja
- 1 lyžička vody z pomarančovníkových kvetov
- hrsť pistácií
- pistácie, mandle a práškový cukor na posypanie
Rúru si predhrejeme na 200°C.
Pripravíme si plnku. Maslo si vymiešame s cukrom, potom do plnky zapracujeme vajce, mleté mandle, hladkú múku, soľ, postrúhané kôry a vody a nakoniec aj nahrubo posekané pistácie.
Pláty cesta filo si rozložíme cez seba v dvoch vrstvách tak, aby sa prekrývali a vytvorili dlhý pás. (Ak chceme, môžeme cesto potierať roztopeným maslom, ale nie je to podmienka.)
Pozdĺž dlhšieho okraja cesta rozvrstvíme plnku do súvislej línie. Konce cesta prehneme cez plnku a opatrne zavinieme. „Hada“ zakrútime do špirály, prenesieme na plech s pečiacim papierom alebo do formy na koláč, potrieme trochou roztopeného masla (alebo oleja) a dáme piecť do rúry na 40 minút.
Upečený koláč necháme vychladnúť a posypeme ho práškovým cukrom, mandľami a pistáciami. Koláč veľmi dobre chutí so zmrzlinou alebo s bielym jogurtom.
Zuzka, zbožňujem tvoje tvorivé a trefné nadpisy príspevkov a s týmto si ma veru dostala. Ešte by som doplnila, že aj filofília 🙂 Filo cesto zbožňujem, i keď častejšie sa dopracujem k jufke – chodím na ňu do rakúskeho merkuru. V komore mám dva balíky, asi najvyšší čas poriešiť aj niečo sladké aj slané, inšpirácie si dala parádne. A práve som si spomenula, že som dávno nerobila Yotamov muttabaq, nuž veru neviem do čoho sa skôr pustím 😉
Na ten muttabaq sa chystám tiež, mňam! A ďakujem!
Som tu dlho nebola a chce sa mi plakat… kde na to beries cas a energiu?! Vsetko by som si dala a hned, ale kym sa zase rozhybem a nakupim co treba, ach boze… 🙂
Jani, je to asi „poslanie“, či čo… 🙂 Nie je to zadarmo, som totál vyšťavená a zapriahla som celú rodinu, ale za tie pôžitky z dobrého jedla to stojí. To je často to jediné, čo ma drží nad vodou a nabíja energiou. Lebo tiež nechápem, ako to zvládam 😀
Ďakujem za krásny komentár!