Niekedy veci krásne do seba zapadajú. Dnes sa dozviete niečo, vďaka čomu si zajtra všimnete to, čo by ste inak prešli pohľadom. Na Vianoce som dostala knižku od Ruth Reichlovej Cesnak a zafíry. Dovtedy som o Ruth nevedela. Je to bývalá food kritička New York Times… Zapnem National Geographic Channel a čo nevidím? Kulinársky dokumentárny seriál Dobrodružstvá s Ruth. Už viem, ako Ruth vyzerá, aký má hlas a keď si čítam jej knihu, vidím a počujem skutočnú Ruth. (Mimochodom, kniha aj seriál sú fantastické…)

Alebo. Keďže bol nedávno čínsky Nový rok, všade sa to hmýrilo čínskou kuchyňou, jedlom a receptmi. Pozerám už asi po stý krát Planet Food o Južnej Číne s mojím obľúbencom na food fusion Petrom Gordonom. Ukazujú v ňom okrem iných aj jeden z tradičných receptov kantónskej kuchyne na bravčový bok piatich vôní… Pár dní na to mi svokra doniesla leták zo supermarketu, vraj majú v akcii kávu. Mne však padla do oka akcia na bravčový bok… Googlim na nete recepty na bravčový bok… Hmmm, bravčový bok piatich vôní so zemiakovou kašou s jablkami – krásna ukážka food fusion… A hádajte, odkiaľ je recept? Z najnovšej knižky Petra Gordona… Nemôžem inak, nedeľný obed si ma našiel sám.

Bravčový bok piatich vôní so zemiakovo-jablkovou kašou, šalotkami a salsa verde

  • bravčový bok
  • 1 lyžica korenia piatich vôní
  • soľ
  • šalotky
  • 1 hviezdička badiánu
  • olivový olej
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 700 g zemiakov
  • 2 väčšie jablká Granny Smith
  • 75 g masla
  • vetvička rozmarínu
  • čierne korenie
  • 1 lyžica hrubozrnnej horčice
  • 1 limeta
  • 1 lyžica kapár
  • petržlenová vňať
  • med

Do kože bravčového boku narobíme zárezy a vmasírujeme do nej soľ a korenie piatich vôní. Necháme 20 minút odležať, potom zalejeme vodou a necháme v chladničke marinovať minimálne cez noc. Na druhý deň mäso zlejeme, osušíme a necháme odpočinúť pri izbovej teplote. Medzitým si rozohrejeme rúru na 190˚C. Mäso položíme na pekáč, dobre posolíme, podlejeme vodou a dáme piecť na 2 hodiny. Po zhruba hodine stiahneme teplotu na 180˚C. Do druhého menšieho pekáča dáme očistené šalotky vcelku, hviezdičku badiánu, lyžicu olivového oleja, lyžicu sezamového oleja, posolíme, zalejeme 120 ml horúcej vody a vložíme do spodnej časti rúry piecť spolu s mäsom. Mäso aj šalotky za občasného podlievania a obracania pečieme ešte jednu hodinu, alebo kým nezmäknú. Medzitým si v jednom hrnci dáme variť ošúpané zemiaky v osolenej vode. V druhom hrnci roztopíme maslo, pridáme doň vetvičku rozmarínu a ošúpané a očistené jablká, nakrájané na väčšie kúsky. Prikryjeme pokrievkou a dusíme na miernej teplote za občasného miešania, kým jablká nezmäknú. Uvarené zemiaky zlejeme, pridáme k nim rozdusené jablká s maslom a rozmarínom, roztlačíme na kašu, dochutíme soľou a mletým čiernym korením a necháme na teplom mieste. Na salsu verde rozmiešame horčicu s olivovým olejom, kaparami, šťavou aj kôrou z limety a hrsťou nasekanej vňate. Chuť doladíme medom a soľou. Upečené mäso necháme 5 minút odpočívať, potom ho nakrájame ostrým nožom na hrubšie plátky a podávame so zemiakovo-jablkovou kašou, pečenými šalotkami a trochou salsy verde.

Ďalšie recepty na guláš, divinu a na jedlá 5 vôní:
Tex-mex alebo ako zatraktívniť guláš II
Hovädzie líčka alebo ako zatraktívniť guláš
Sviatočný relax s jedlom a filmom
Jeleň nielen na sviatočné chvíle
Rebierka na 5
Guláš v novom šate