Tak! A je to tu! Blížia sa sviatky… Jedným z pozitív rodičovskej dovolenky je fakt, že vám môže byť celé to komerčné besnenie okolo Vianoc ukradnuté. Nemusíte cestou do práce okukovať nevkusné vianočné bilboardy v meste, nemusíte počúvať otrepané vianočné hity z kabíniek vodičov MHD a nikto sa nesnaží vytrieskať z vás aj posledné euro na vianočných trhoch. A to, že sa moje sporadické návštevy nákupných centier rovnajú vbehnutiu do Freshlandie alebo potravín M&S „na dva nádychy a späť“, platí po celý rok. Stres z Vianoc sa k nám proste nemá šancu dostať. Chvála sociálnej izolácii matiek na „dovolenkách“!

Čím sa však veľmi rada a ochotne nechám v túto dobu zomlieť, je plánovanie sviatočného menu, osláv a jedálnička na dni voľna. Skvelá príležitosť pripraviť a pochutiť si na menej bežných druhoch mäsa, na rybách, daroch mora, porozmýšľať nad netradičnejším spracovaním známych surovín, dať šancu aj časovo-náročnejším receptom, užiť si varenie a hlavne spoločné stolovanie, ktoré sa nemusí obmedzovať len na úchytkom do seba nahádzaných zvyškov jedál po deťoch. Budem vám tu preto do konca roka prinášať rôzne (pre mňa) zaujímavé tipy a recepty, vhodné na sviatočný stôl, či ako pohostenie na večierky pre priateľov a návštevy. Už niekoľko mesiacov si píšem zoznam jedál, ktoré by som v tomto čase na našom jedálničku privítala a som zvedavá, koľko sa mi z nich podarí vyškrtať.

Dnes začnem divinou. Neplánovanou. Tá na zozname nebola. K čerstvej divine nie je ľahké sa dostať, ale keď sa o vás rozkríkne, že ste „foodie“, postupne sa na vás začne okolie stále častejšie obracať s telefonátmi typu: „ … švagor strelil jeleňa, nechceš…?“. (Jasné, že chcem, sem s tým!!!) Tak som prišla ku krásnemu dvojkilovému kusu jelenieho stehna. Určite si z časti spravíme dobrý divinový guláš po Novom roku. Zo zvyšku budú minútky. Z jedného takéhoto kúska sme si cez víkend spravili steak na steakový šalát. Pôvodne bol s hovädzím mäsom, podľa receptu z českej kuchárky Muži sobě, ale aj nášmu jeleňovi to s karibsko-ázijskými chuťami svedčilo. Jedlo podľa môjho gusta. Sviatky-nesviatky. Toto môžem jesť kedykoľvek.

Šalát s jelením steakom, mangom a chrumkavými rezancami

  • 200 – 300 g jelenieho stehna na steak
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej
  • 1 rímsky šalát
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 menšie zrelé mangá
  • 1 červená cibuľa
  • 1 čili paprička
  • 1 strúčik cesnaku
  • menšia hrsť koriandrovej vňate
  • hrsť kešu orieškov naturál
  • šťava z 1 limety
  • 2 lyžice svetlej sójovej omáčky
  • 2 lyžice sezamového oleja
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • hrsť (vietnamskej) mäty
  • hrsť (thajskej) bazalky

Rezance:

  • 250 g hladkej múky
  • 80 ml vody
  • 1 vajce
  • veľká štipka soli
  • 2 dl oleja na vyprážanie

Z múky, vody, soli a vajca si vypracujeme hladké cesto na rezance. Sformujeme ho do gule, zabalíme do mikroténového vrecka a necháme pol hodinky odpočívať.
Mäso z oboch strán potrieme olejom, posolíme, okoreníme a necháme pri izbovej teplote odležať.
Na dresing si v mažiari rozdrvíme cesnak a kešu oriešky a vymiešame ich so sezamovým olejom, liemtovou šťavou, hnedým cukrom, posekanou čili papričkou a koriandrovou vňaťou.
Očistené mango si pokrájame na menšie kúsky, červenú cibuľu prekrojíme na polovicu a nakrájame na jemné plátky, jarné cibuľky na jemné kolieska. Rímsky šalát nakrájame na menšie kúsky. Mätové a bazalkové lístky potrháme na menšie kusy.
Cesto na rezance opäť premiesime a buď ručne alebo na strojčeku na cestoviny rozvaľkáme a rozkrájame na hrubé rezance. Vo woku alebo hlbšej panvici si rozohrejeme 2 deci oleja. Rezance doň postupne vkladáme na pár sekúnd, rýchlo obraciame a vyprážame, kým mierne nezhnednú a nenafúknu sa. Vyberáme ich dierovanou naberačkou a necháme na kuchynskom papieri odkvapkať.
Na rozpálenej grilovacej panvici si opečieme mäso, podľa veľkosti a hrúbky cca 4 – 6 minút z každej strany. Potom mäso vyberieme z panvice a necháme zabalené v alobale odpočinúť.
Medzitým si premiešame šalát, cibuľu, jarnú cibuľku a mango s väčšinou dresingu a rozdelíme na taniere.
Odpočinuté mäso nakrájame na plátky a poukladáme ich na šalát. Mäso ešte pokvapkáme zvyškom dresingu a nakoniec taniere dozdobíme chrumkavými rezancami. Podávame ihneď!

Ďalšie recepty na guláš, divinu a na jedlá 5 vôní:
Tex-mex alebo ako zatraktívniť guláš II
Hovädzie líčka alebo ako zatraktívniť guláš
Sviatočný relax s jedlom a filmom
Rebierka na 5
Akciový food fusion
Guláš v novom šate
Starý rok, nové tradície
Vákuum