So záujmom vždy sledujem, ako dnes vedia špičkoví šéfkuchári spracovať aj ten najposlednejší kúsok suroviny a ako nezatracujú ani skromné a menej cenené kusy mäsa či zeleniny. Trend, ktorý začal pred niekoľkými rokmi sa mi veľmi páči. Nielen preto, že oživuje staré tradície, ale hlavne, že je šetrný. Skončili sa časy opulentných kaviárovo-lososových hodov, dnes frčia bravčové paprčky, volské chvosty, jahňacie kolená a z koží sa pripravujú luxusné chrumky.

Dobrá gazdinka radšej kúpi celé kura, z ktorého pripraví aj štyri druhy jedál, akoby mala kúpiť nezmyselne predražené kuracie prsia, ktoré majú navyše bez kože a kosti nulovú chuť. Už veľa ľudí prekvapilo, aké jemné a lahodné mäso získajú z kolien, nožičiek, líčok, hláv, krkov, trtáčov či chrbtov. Výzvou pre dobrého kuchára je naservírovať tieto na pohľad nevábne kúsky tak, aby boli atraktívne aj pre háklivejších stravníkov.

Toto všetko som mala na mysli, keď som si vyberala bravčové mäso zo zabíjačky do mrazničky. Zvolila som si mastnejšie kúsky na mletie a … rebierka. Rebierka sú fantastická vec, keď sa dobre pripravia a keď si na nich dáte záležať. Na rebierkach si pochutíte na celom svete, ale asi najznámejšie sú americké BBQ rebierka a čínske rebierka piatich vôní. Na tie čínske prišiel rad práve teraz. S obyčajnou varenou ryžou a čínskym uhorkovým šalátom získate exotický obed za pár eur a navždy zabudnete na slovenské ázijské bistrá s vyprážanými syrmi a strúhanou kapustovou prílohou.

Čínske bravčové rebierka piatich vôní

Zmes korenia 5 vôní:

  • sečuánske korenie
  • badián
  • klinčeky
  • škorica
  • feniklové semienka

Marináda:

  • 2 lyžičky mletého korenia 5 vôní
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 2 lyžičky sezamového oleja
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička pretlačeného cesnaku
  • 1 lyžička mletého ďumbiera
  • bravčové rebierka
  • olej
  • ružové korenie

Primerané množstvo korenia na zmes 5 vôní nasucho opečieme na panvici, kým sa nerozvinie jeho aróma. Vychladnuté potom zomelieme v mlynčeku alebo rozdrvíme v mažiari. Cca 2 lyžičky zmesi zmiešame s ostatnými ingredienciami na marinádu, prípadný zvyšok korenia 5 vôní uschováme vo vzduchotesnej nádobe na ďalšie použitie. Rozkrájané rebierka marinujeme aspoň 8 hodín v chladničke, ideálne cez noc. Hodinu pred pečením rebierka vyberieme z chladničky a necháme odpočinúť pri izbovej teplote. Rúru si rozohrejeme na 165˚C. Plech na pečenie pokvapkáme olejom, poukladáme naň namarinované rebierka, prikryjeme alobalom a pečieme zhruba hodinu. Občas rebierka skontrolujeme, obrátime alebo podlejeme výpekom alebo marinádou. Po hodine odkryjeme, poobraciame, potrieme zvyšnou marinádou, zvýšime teplotu rúry na 200˚C a dopekáme ešte asi 10-20 minút, kým rebierka neskaramelizujú a neopečú sa do chrumkava. Podávame posypané podrveným ružovým korením s varenou ryžou a uhorkovým šalátom.

Čínsky uhorkový šalát

  • 1 šalátová uhorka
  • ryžový ocot
  • cukor
  • pár kvapiek sezamového oleja
  • sójová omáčka
  • chilli vločky

Umytú uhorku rozkrojíme po dĺžke na polovicu, jadierka vyberieme malou lyžičkou, prípadne ošúpeme aj hrubú šupku. Uhorku nakrájame na tenké polkolieska a ochutíme nálevom z octu, sójovej omáčky, cukru, chilli a pár kvapiek sezamového oleja podľa vlastnej chuti. Šalát chutí dobre aj vychladený.

Ďalšie recepty na guláš, divinu a na jedlá 5 vôní:
Tex-mex alebo ako zatraktívniť guláš II
Hovädzie líčka alebo ako zatraktívniť guláš
Sviatočný relax s jedlom a filmom
Jeleň nielen na sviatočné chvíle
Akciový food fusion
Guláš v novom šate