Kto ešte nebol túto sezónu v Alpách, nech sa prihlási! A kto sa ešte len chystá a chce nejaké gastro tipy v Rakúsku, mám tu niečo pre vás. Niečo zo Salzburgu a Sankt Pöltenu.

Kto ešte nebol túto sezónu v Alpách, nech sa prihlási!

Sankt Pölten (skr. St. Pölten), hlavné mesto spolkovej krajiny Dolné Rakúsko, veľké asi ako Trenčín, leží zhruba v polovici cesty, keď smerujete zo Slovenska po diaľnici do Korutánska alebo Salzburska. Máte ho na trase takmer všetci, čo sa presúvate do Slovinska, Talianska či Nemecka. V akejsi prehistorickej dobe som tam raz bola na turistickej prehliadke autobusom, ale okrem toho, že St. Pölten znamená v slovenčine Svätý Hypolit, si zo St. Pöltenu nepamätám nič. Jeden záchytný bod sme ale získali v januári tohto roka na viedenskom kávovom festivale, kde sme spoznali pražiareň Kaffee Felix práve zo St. Pöltenu.

Tak vznikla myšlienka, že si na cestu autom na dovolenku do Salzburska nebudeme variť kávu do termosky, ale, že sa (po obede) zastavíme na kávu práve v St. Pöltene. Čo ma postavilo pred otázku, či si obed zabalíme a budeme piknikovať, alebo pôjdeme (niekde v okolí St. Pöltenu) do reštaurácie. Aby som to skrátila, obedovali sme v Gaststätte Figl, v jednej z tých “lepších”, oficiálne oceňovaných reštaurácií St. Pöltenu. Niežeby sa mi chcelo, ale iná možnosť ani veľmi nebola. Tam, kam by som chcela ísť (bistro Vinzenz Pauli), otvárali až o 17:00 a nič iné sa mi až tak nepáčilo. Ale obedom v tradičnom vidieckom hostinci Figl nič nepokazíte, majú krásny vnútorný dvor s pergolami, obrastenými viničom na posedenie vonku, alebo zrenovovanú vzdušnú stodolu, ak by bolo slniečka až príliš. Drahší podnik má aj svoje výhody. Vždy dostanete na úvod niečo dobré ako pozdrav z kuchyne, plus dostatok domáceho chleba s ochutenými maslami a nátierkami na zahnanie najväčšieho hladu. Stačiť vám potom bude už len jeden chod. A inak, taký pravý viedenský rezeň z dobrej reštaurácie je ako rozprávka, tomu nikdy neodolám. Pravá dovolenka v Rakúsku sa začína a končí rezňom, bez toho to nejde.

Napriek tomu, že pražiareň Kaffee Felix bola tiež zavretá (mimochodom, bistro Vinzenz Pauli je takmer za rohom), bez kávy sme neostali. Presunuli sme sa do centra do Emmi, jednej z kaviarní, ktorú zásobuje čerstvo praženou kávou práve Kaffee Felix a tak sme sa v horúcom dni aj osviežili ľadovou kávou a ešte si aj nakúpili zásoby zrnkovej kávy do kempu.

Iná situácia vznikla, keď sme si plánovali jednodňový výlet do Salzburgu. Tam sme vedeli, že sú len dve kaviarne s výberovou kávou a tým to bolo dané. Do 220° sme šli na rannú kávu a do Kaffee Alchemie na poobednú. Mimochodom, tá “ranná” kaviareň 220° je vyhlásená práve svojím raňajkovým menu, takže sme boli opäť v správny čas na správnom mieste. Len ak nebudete mať rezerváciu, na miesto si počkáte. Čo ale na dovolenke až tak nevadí. Ďalším pozitívom je, že priamo na mieste majú aj pražiareň a vy si tak môžete doplniť dovolenkové kávové zásoby o čerstvú várku a spoznať zase niečo iné.

Salzburg na rozdiel od St. Pöltenu netrpí núdzou o dobrú gastronómiu. Po zmene pravidiel sa už v Rakúsku udeľujú hviezdy Michelina len vo Viedni a v Salzburgu, čo hovorí samo za seba a aj sami sme sa pred 4 rokmi presvedčili, že v Salzburgu nie je problém s dobrým jedlom. Tentoraz sme však nemali chuť na žiadnu vysokú gastronómiu a chceli sme skôr zažiť niečo iné. Nie tak dávno tu otvorili novú tržnicu Panzerhalle – multifunkčnú, dizajnovú mestskú halu, prerobenú z niekdajšej zbrojovky. Jej industriálny štýl je ešte zdôraznený kontajnerovými blokmi, ktoré oddeľujú jednotlivé poschodia a časti a vytvárajú tak množstvo priestorov s rôznymi funkciami. Panzerhalle dnes už našťastie plní bohumilú a verejno-prospešnú úlohu v meste a posúva Salzburg na modernú mapu európskej gastrokultúry. Apropos, ak môžete, vyberte sa do Panzerhalle počas nejakého podujatia, alebo aspoň počas pravidelných akcií, napríklad sobotných brunchov so živou hudbou, aby ste si mohli naplno vychutnať atmosféru tohoto zaujímavého miesta.

No a druhá salzburská kaviareň tretej vlny Kaffee Alchemie je zase ako stvorená na návštevu počas popoludňajšej prechádzky mestom po nábreží rieky Salzy. Na rozdiel od turisticky vychytenej 220° je Kaffee Alchemie miestom, kde stretnete skôr miestnych ľudí a naopak, baristi sú tu z cudziny. Maličký podnik priamo pri rieke, s výhľadom na okolité kopce a mestské opevnenie priam nabáda na pozorovanie okolia, či už zvnútra kaviarne, alebo z chodníka pred ňou. Vrelo odporúčame.

Na záver ešte dopĺňam dve výberové kaviarne, ak by ste sa pohybovali vo vychytenej oblasti Salzkammergut. Kaffeewerkstatt sa nachádza priamo v St. Wolfgangu pri Wolfgangskom jazere a Immervoll o kúsok ďalej smerom na Halstatt v Bad Ischl. Nám, bohužiaľ, tentoraz nevyšiel krok, ale budeme sa tešiť, keď nám dáte vedieť, ako sa vám páčilo, ak sa tam dostanete. My sa v tejto chvíli už nevieme dočkať ďalšej výpravy (nielen) za výberovou kávou v auguste. Kam? Prečítate si už o mesiac.

Fotogaléria:

Ďalšie tipy na výlety do Rakúska:
Verzauberungsanstalt
Moje slovenské more
Gastroturizmus na dovolenkový spôsob
Ako chutí najlepšie mesto pre život
Tak ďaleko, tak blízko do brucha Viedne
Viedenská gastrokultúra a my
Jesenné výpady za hranice (všedných dní)
Wachau – nakuknutie do raja
36 hodín v marhuľovom kraji
AT – DE: Wunderschön
Vianoce na zámku