Doma. Boli časy, keď som si Vianoce doma nevedela ani predstaviť. Keď neboli hory, sneh, lyže a chata, neboli to ozajstné Vianoce. Dnes, keď ich organizujem a zabezpečujem pre rodinu ja, som rada, že všetko môže byť po mojom a som v pohodlí svojej kuchyne, kúpeľne a postele. A ako si to zariadim, také to budem(e) mať. A verte mi, poriadne si to uľahčím, aby som z tých Vianoc niečo mala aj ja.

Krásne sviatky a dovidenia v roku 2018!

Moja prvá rada znie – niečo vynechajte. Tento rok som si povedala, že nepečiem. Niežeby som som po minulé roky piekla, ale minimálne nejakú vianočnú a silvestrovskú tortu alebo zákusok som upiekla. Tento rok ale budú sviatky komplet nepečené. Rúru nemienim ani raz zapnúť, bude na ňu čas celú zimu. Čo sa nebude dať spraviť v hrnci alebo na panvici, nerobím. Rýchle a jednoduché jedlá, polievky, cestoviny, studená kuchyňa a nepečené dezerty. Pre zábavu celej rodiny bude fondue – syrové i čokoládové a na Nový rok si pre slávnostnejší pocit spravíme suši, dcérino najobľúbenejšie jedlo.

Sviatočné menu mám už vymyslené. Štedrovečerné bude pozostávať z oblátok, šošovicovej polievky a ryby (tento rok morská šťuka) so zemiakovým šalátom. Easy! Ako dezert – tadá, budeme flambovať palacinky! A na Silvestra spravím za plný hrniec slávok po námornícky a ako druhý chod, držte sa, budú chlebíčky. Tentoraz v štýle dánskych smørrebrød s rybami – kyslými sleďmi, údenou makrelou a „ančovičkami“, ale trošku vyčačkané, pravda, nech to má glanc a štýl. (Ozaj, vedeli ste, že Dáni jedia chlebíčky príborom?) A dezert bude staré dobré tiramisu, tentoraz ale šmrncnuté lieskovými orieškami.

A čo budeme piť? To je moja druhá rada, ako si užiť Vianoce doma – kúpte si nejaký nový likér. Ja som si nadelila až dva – Crème de Cassis a Frangelico. S takým likérom sa dá totiž pekne zabaviť. Dá sa popíjať len tak, samotný, dá sa s ním flambovať, výborne sa mieša s džúsmi, šumivými vínami, pridáva do omáčok, dezertov, dezertných káv a v neposlednom rade, do vianočného punču. Takže my tieto sviatky pijeme Kir Royale, Cassis Orange a to Frangelico bude do kávy, grogu a … potrebujem ho aj do lieskoorieškového tiramisu, však áno. Ak máte dojem, že je tých jedál s alkoholom nejako veľa, tak sa vám to nezdá, je to tak. Lebo moja tretia rada, ako si užiť Vianoce je: Keď už, tak už.

OK, fľaše nakúpené, ryby objednané, menu vymyslené, kôpka výborného čítania na sviatky nachystaná, ja už mám fajront a dávam si dva týždne blogerské prázdniny. Keby vám však bolo smutno, mrknite občas na instáč. Keď bude čo, podelíme sa s vami o inšpiráciu a dobrú náladu.
Krásne sviatky a dovidenia v roku 2018!

Kir Royale

  • 2 cl likéru Crème de Cassis (alebo iného likéru z bobuľového ovocia)
  • šumivé víno
  • kôra z citróna

Do pohára nalejeme likér, dolejeme ho vychladeným šumivým vínom a dozdobíme citrónovou kôrou.

Cassis Orange

  • 4cl likéru Crème de Cassis (alebo iného likéru z bobuľového ovocia)
  • pomarančová šťava
  • ľad

Vysoký pohár naplníme do polovice ľadom, vlejeme likér a opatrne dolejeme pomarančovou šťavou. Podávame s miešadlom na premiešanie.

Crêpes Suzette

Cesto:

(asi na 10 palaciniek)

  • 100 g hladkej múky
  • 1 lyžica cukru
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 300 ml mlieka
  • 1 lyžica oleja

Omáčka:

  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 150 ml pomarančovej šťavy
  • 1 pomaranč
  • štipka soli
  • 2 lyžičky pomarančovej kôry
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 3 lyžice pomarančového likéru
  • 2 lyžice bourbonu (alebo koňaku, brandy, tmavého rumu a pod.)

Na palacinkové cesto si v mise zmiešame múku s cukrom a soľou, v strede urobíme jamku, vyklepneme do nej vajíčka, pridáme olej a s dvomi lyžicami mlieka metličkou vymiešame, kým nezmiznú hrudky. Potom postupne dolievame mlieko, kým nie je cesto hladké a tekuté asi ako smotana.
Na nepriľnavej panvici postupne upečieme tenučké palacinky a udržiavame ich v teple.
Na omáčku si v panvici s hrubým dnom roztopíme cukor s maslom a necháme mierne skaramelizovať. Prilejeme pomarančovú šťavu a rozmiešame v nej karamel. Na nízkej teplote necháme omáčku trochu vyvariť a zhustnúť.
Medzitým si vysegmentujeme mesiačiky z 1 pomaranča a nastrúhame kôru z pomarančov a citróna.
Do mierne zhustnutej omáčky zamiešame pomaranč, kôry, soľ a pomarančový likér. Privedieme k varu a hneď stiahneme zo sporáka.
Palacinky z oboch strán ponamáčame v panvici s omáčkou, zložíme na štvrťky a dáme na taniere (cca 2 ks na osobu). Ak ešte zvýšila omáčka, polejeme ich omáčkou a každú porciu flambujeme bourbonom, kým nezhasne plameň.
(Ak nechceme palacinky flambovať, likér i bourbon vyvaríme priamo v panvici pred dokončením omáčky.)
Podávame teplé ihneď.

Smørrebrød

(Dánske obložené chlebíčky)

  • ražný (alebo iný tmavý hutný) chlieb
  • maslo
  • obloha

Sleďový chlebíček s kari

  • marinované (kyslé) slede
  • 1 jablko
  • drobné kapary
  • petržlenová vňať
  • jarná cibuľka
  • semienka černušky a čili vlákna na dozdobenie

Kari dresing:

  • 3 lyžice crème fraîche alebo kyslej smotany 30% (napr. Kunín)
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 lyžička hrubozrnnej horčice
  • 1 lyžička cukru
  • ½ šalotky
  • ½ lyžičky kurkumy
  • ½ lyžičky kari korenia
  • ½ lyžičky mletých koriandrových semienok
  • ½ lyžičky mletých horčicových semienok
  • soľ, čierne korenie

Na kari dresing si nadrobno posekáme šalotku a zmiešame ju s crème fraîche, majonézou, horčicami, cukrom, kurkumou, kari korením a mletými koriandrovými a horčicovými semienkami. Ak treba, dosolíme, dochutíme mletým čiernym korením a nakoniec do dresingu zamiešame polovicu jablka, pokrájaného na malé kocky.
Krajec ražného chleba natrieme maslom, kari dresingom a obložíme kúskami sleďa, jablka a petržlenovej vňate. Dozdobíme drobnými kaparami, posekanou jarnou cibuľkou a posypeme černuškou a čili.

Makrelový chlebíček s cviklou

  • údená makrela
  • citrón
  • rukola
  • mikroklíčky (chia, lucerna, bazalka) a čerstvý tymian na dozdobenie

Cviklový dip:

  • 1 (varená/pečená) cvikla
  • 2 lyžice nakladaného chrenu
  • 2 lyžice majonézy
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica octu z bieleho vína
  • soľ, čierne korenie

Na cviklový dip si rozmixujeme uvarenú (upečenú) cviklu s chrenom, majonézou, citrónovou šťavou a octom a dochutíme soľou a mletým čiernym korením podľa chuti.
Na krajec ražného chleba s maslom natrieme cviklový dip, poukladáme naň kúsky údenej makrely, rukolu, dobre pokvapkáme citrónom a dozdobíme klíčkami, citrónom a lístkami tymianu.

Sardelový chlebíček s vajíčkom

  • 2 – 3 sardelové filety na porciu
  • 2 vajcia
  • ½ červenej cibule
  • ocot z bieleho vína
  • listy šalátu (napr. little gem)
  • pažítka a kôpor na dozdobenie

Vajíčkový šalát:

  • 2 vajcia
  • ¼ šalátovej uhorky
  • ½ strúčika cesnaku
  • 2 sardelové filety
  • 2 lyžice majonézy
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 lyžička cukru
  • soľ, čierne korenie

Červenú cibuľu nakrájame na kolieska, zalejeme ju octom a necháme marinovať.
Uvaríme všetky 4 vajcia na tvrdo, ošúpeme a 2 nakrájame na kolieska.
Uhorku ošúpeme, pozdĺž rozkrojíme a vodnaté semienka vyškriabeme lyžicou. Zvyšok pokrájame na malé kocky.
Na šalát si nožom rozotrieme na drobno posekaný cesnak a 2 sardely na jemnú pastu. Tú zmiešame s majonézou, citrónovou šťavou, horčicou a cukrom a dochutíme, ak treba soľou a mletým čiernym korením. Nakoniec do šalátu zamiešame uhorku a zvyšné 2 varené vajcia, pokrájané na malé kocky.
Na krajec ražného chleba s maslom poukladáme listy šalátu, na ne navrstvíme vajíčkový šalát a dozdobíme kolieskami varených vajec, filetmi sardel, marinovanou červenou cibuľou a posypeme pažítkou a kôprom.

Ďalšie inšpirácie na vianočný a silvestrovský stôl:
Finále 2016
Ďalší za nami
Ako usporiadať vianočnú párty a nezblázniť sa z toho
Štedro a veselo
Koniec dobrý, všetko dobré
Čert, tataki a vianočná torta alias Vianoce po našom
Trochu iný duch Vianoc
Vianočný večierok
PF 2011
Vianoce ako poleno
Adventom všetko začína