Nasilu sa baviť len preto, že je Silvester, sa mi už roky nechce, ale odkedy som so svojím mužom, ktorý má v tento deň narodeniny, silvestrovská nálada len znásobuje radosť oslavovať. Mám pocit, že celý svet oslavuje s nami a môj muž vždy všetkým gratulantom rozšafne sľubuje parádny ohňostroj o polnoci… Tak ako tak, s rokom 2010 sa mi lúčilo ťažko, bol to najkrajší rok v mojom živote, pribudlo nám do rodiny bábätko, ktoré zmenilo všetko. A hoci sme kvôli nemu tento rok veľmi za jedlom necestovali a neobjavovali nové chute, ten pohľad našej dcéry, keď zaujato sleduje všetko, čo v kuchyni robím, stojí za to. Od narodenia s ňou varím a dúfam, že si to bude pamätať. Že varenie a príprava jedla je prirodzenou súčasťou každodenného života a bude vedieť, že dobré jedlo nepochádza z vrecka zo supermarketu, ale zo záhrady, sadu, dvora, lesa, rieky, mora… a z kuchyne.
To bude aj najväčšie dobrodružstvo nasledujúceho roka. Naučiť jesť naše dieťa. O pár dní začíname a som veľmi zvedavá, ako nám to pôjde. Na to si treba pripiť! A dobre sa posilniť. Silvestrovské menu obsahovalo všetko – ryby, zeleninu, mäso, vajcia, sladkosti aj dobrý alkohol. Hojnosťou a pestrosťou sme sa rozlúčili s krásnym starým rokom a privítali nový, hádam ešte krajší rok 2011. Tak na zdravie!
Champagne Cocktail
- suché šumivé biele víno
- kocka cukru
- Angostura Bitters
- pomaranč
Na kocku cukru nakvapkáme pár kvapiek angostury a zalejeme dobre vychladeným šumivým vínom. Podávame s mesiačikom pomaranča a kúskom pomarančovej kôry.
Kaviárové vajcia
- vajcia
- dijonská horčica
- majonéza
- kaviár
Natvrdo uvarené vajcia rozrežeme na polovice, žĺtky vyberieme a vymiešame s dijonskou horčicou a majonézou podľa chuti. Krémom naplníme polovice bielkov a ozdobíme kaviárom.
Šunková pena
- dusená šunka
- bešamel (maslo, múka, mlieko)
- šľahačka
- soľ, biele korenie
Z rovnakého množstva masla a múky pripravíme zápražku, ktorú rozmiešame mliekom na hladký bešamel. Ten rozmixujeme so šunkou na hladkú masu, do ktorej zamiešame do tuha vyšľahanú šľahačku. Dochutíme soľou a korením a necháme vychladiť.
Nátierka z údenej ryby
- údenáče
- jarná cibuľka
- kapary
- chren
- creme fraîche
- citrónová šťava
- soľ, čierne korenie
Rybie mäso bez kostí a kože rozdrobíme na malé kúsky a pridáme doň najemno posekanú jarnú cibuľku, scedené kapary, postrúhaný chren a dobre rozmiešame s creme fraîche. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
Zelerová remuláda
- zeler
- citrónová šťava
- celozrnná horčica
- majonéza
- soľ, čierne korenie
Očistený zeler nakrájame na tenučké rezance alebo postrúhame na hrubom strúhadle a ihneď premiešame s citrónovou šťavou, aby nezhnedol. Potom doň pridáme trochu horčice, majonézy a dochutíme soľou a korením.
Tiramisu guľky
- piškóty
- čierna káva
- likér amaretto
- mascarpone
- žĺtky
- cukor
- šľahačka
- kakao
Vaječné žĺtky dopenista vymiešame s cukrom a postupne do nich zamiešavame mascarpone a do tuha vyšľahanú sladkú šľahačku. Krém dáme do chladničky vychladiť. Medzitým si nahrubo nadrvíme piškóty, pokvapkáme ich rovnykým dielom kávou a amarettom a premiešame s vychladeným krémom. Tvarujeme guľky, ktoré obalíme v kakau a až do podávania uchovávame v chlade.
Karamelové pukance
- pukance
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1/2 šálky vody
- 250 g masla
Cukor a vodu privedieme na miernej teplote k varu a bez miešania necháme odpariť a skaramelizovať. V karameli rozpustíme pokrájané maslo, opatrne nalajeme na pukance a premiešame, kým karamel nestuhne.