Zbožňujem plánovať a organizovať (vianočné) párty. Pripravujem sa na ne aj niekoľko mesiacov. Rozmýšľam, koho pozvať, aby bola spoločnosť pestrá, ale harmonická, rozmýšľam, čo budeme jesť, čo budeme piť, či bude aj nejaký špeciálny program, výzdoba, hudba, darčeky, kedy rozpošleme pozvánky… Od počítača sa plánuje skvele, realita je však vždy trochu drsnejšia. Niekedy mám pocit, že som sa za tie roky nič nenaučila, stále som tesne pred akciou v strašnom časovom prese, vždy mi chýba jeden deň, jedna hodina, jedna minúta… môj muž ma musí v týchto kritických chvíľach nenávidieť. Ale nakoniec to vždy všetko dobre dopadne, všetci vyzerajú byť spokojní a ja sa na druhý deň preberiem z tranzu a postupne zisťujem, že som zabudla vyložiť syrové oblátky, korbáčiky, ponúknuť ženám orieškový likér a dať M. ochutnať kimči a sriraču… Nabudúce.

Od počítača sa plánuje skvele, realita je však vždy trochu drsnejšia.

Čo ale isto viem, že napriek tomu, že sa vždy bojím, aby bolo dosť jedla, jedla je vždy priveľa. (Nevadí, hostia milujú výslužky.) Timeplan je vždy priveľmi optimistický. (Najneobľúbenejšie činnosti presúvam z jedného dňa na druhý a rozmýšľam, kam až môžem posunúť umývanie WC a kúpeľne. Na výzdobu rezignujem už deň pred večierkom.) Oddych v tom najvypätejšom čase dokáže vyriešiť mnohé problémy. (Počas 15 minút za počítačom, ktoré som si ukradla „na oddych“ – rozumej, čítanie blogov – som sa dozvedela jednu smrteľne dôležitú vec. Viete, aké slovo nikdy, ale nikdy pred svojimi hosťami nevyslovujte? Prepáčte! Prepáčte ten neporiadok, malý byt, málo stoličiek, málo čistých pohárov, vidličiek, presolené zemiaky…!) Ak sa dá, pripravte si všetko jedlo 1 – 3 dni vopred a v deň párty už pripravujte len mis en place a seba. (Objednať si na obed pizzu nie je vôbec zlý nápad. Na záverečné drhnutie kuchynskej linky sa budete priam tešiť, keď si k tomu sľúbite otvoriť fľašu vínka.) A ako to celé dopadlo u nás? 8 dospelých, 8 detí, 1 gravad lax, 1 ražný chlieb, cheeseball & crackers, 8 pečených klobás so zemiakmi, kvasená zelenina, 2 torty, víno, ginger beer, detský punč… a 1 zlomená posteľ a kiahne ako bonus.

Tak a ja už mám off! Fajront. Už mám odpracované, do konca roka už nič nerobím. Len oddychujem, čítam knihy, časopisy, pozerám dobré filmy a vyváram pre rodinu samé dobroty. A kým ja budem hľadať motiváciu a nové témy na rok 2015, vy si tu ešte do konca roka nájdete pár oddychových tém pre inšpiráciu. Želám vám príjemné sviatky a dni voľna, strávené podľa vašich najkrajších predstáv!

Gravad lax marinovaný s cviklou a chrenom

  • fileta lososa s kožou (cca 800 g, trim D, ideálne užšia časť od chvosta)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 85 g strúhaného chrenu (môže byť aj sterilizovaný)
  • 250 g cvikly
  • 140 g hrubozrnnej soli
  • 100 g kôpru

Prstom skontrolujeme, či sa vo filete ešte nenachádzajú nejaké drobné kosti a pinzetou ich prípadne povyťahujeme. Pripravenú filetu položíme kožou nadol na kus potravinárskej fólie. Zmiešame cukor so soľou, strúhaným chrenom a na hrubo strúhanou cviklou (stačí len dobre umytou, netreba ju šúpať) a celú zmes nanesieme v rovnomernej vrstve na lososa. Navrch poukladáme kôpor (aj so stonkami, vcelku), popritláčame a takto pripravenú filetu natesno zabalíme do potravinárskej fólie. Zabaleného lososa otočíme kožou navrch, vložíme do hlbšej nádoby, pritlačíme (napr. doskou na krájanie) a celé zaťažíme (napr. konzervami). Takto namarinovaného lososa odložíme do chladu na 3 dni. Každý deň lososa odbalíme, zbavíme vytečenej šťavy a znovu načisto zabalíme a zaťažíme. Na tretí deň lososa odbalíme, marinádu z neho opatrne odstránime a papierovou utierkou poutierame do sucha. Takto pripraveného lososa môžeme podávať. Tenulinké plátky lososa chutia najlepšie na kúskoch tmavého (ražného) chleba s čerstvým maslom a pokvapkané citrónom.
Ako dochucovadlo môžeme ponúknuť aj ochutenú majonézu (napr. chrenovú) alebo kyslú smotanu s kôprom.
Gravad lax uchovávame v chladničke a spotrebujeme čo najskôr.

Ražný chlieb s melasou

  • 1 šálka hladkej ražnej múky
  • 1 a ¼ šálky pšeničnej múky (50:50 celozrnnej a chlebovej T650)
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 1 šálka cmaru (izbovej teploty)
  • ¼ šálky melasy
  • ¾ lyžičky soli
  • 1 lyžica oleja
  • ½ lyžičky drvenej rasce

Všetky igrediencie zmiešame a vymiesime hladké, nelepivé cesto. Na teplom mieste ho necháme cca 2 hodiny kysnúť na dvojnásobný objem. Potom ho premiesime, vytvarujeme bochník a necháme ho opäť cca 2 hodiny kysnúť prikrytý utierkou na plechu s papierom na pečenie, kým opäť nenakysne na dvojnásobok. Rúru predhrejeme na 190°C.
Vykysnutý chlieb dáme piecť na 30 – 35 minút. Upečený chlieb necháme úplne vychladnúť na mriežke a krájame ho ideálne až na druhý deň.

Cheeseball

  • 375 g krémového syra
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • pár kvapiek worchestrovej omáčky
  • (pár kvapiek tabasca, nemusí byť)
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 150 – 200 g strúhaného tvrdého syra (napr. kombinácia comté, parmezán, grana…)
  • za hrsť sekaných orechov a mäkkých byliniek podľa chuti

Z krémového syra, citrónovej šťavy, worchestrovej omáčky, tabasca, soli a čierneho korenia vymiešame základnú hmotu, do ktorej zamiešame strúhaný syr. Syrovú zmes v rukách sformujeme do gule, ktorú vyváľame v zmesi sekaných orechov a byliniek podľa chuti.
Cheeseball podávame s krekrami alebo iným pečivom.

Domáce krekry

  • 200 g hladkej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 50 g studeného masla
  • 4 lyžice studenej vody
  • vločková morská soľ

Rúru predhrejeme na 180°C. Pripravíme si 2 plechy s pečiacim papierom.
Múku s kypriacim práškom a maslom, nakrájaným na menšie kúsky rozmixujeme v kuchynskom robote a postupne pridávame po lyžiciach vodu, kým sa cesto nesformuje do gule. Ak je stále tuhé a suché, pridáme ešte jednu čajovú lyžičku vody. Cesto vyberieme z robota, premiesime v rukách a vyvaľkáme na pomúčenej doske na čo najtenšie. Cesto potrieme vodou, popicháme vidličkou, posypeme vločkovou soľou a rozkrájame na malé kúsky. Tie rozložíme na plechy a pečieme 10 – 15 minút, kým sa neprepečú, ale ešte nestihnú zhnednúť. Krekry vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
Vo vzduchotesnej nádobe vydržia krekry aj pár týždňov.

Ďalšie recepty na chlieb:
Zázraky z jedného hrnca – Írsky sódový chlieb
Na chlieb – domáci chlieb
Make Bread, Not War – kváskový chlieb
Hurá, leto! – focaccia