Ak vianočné sviatky chápeme aj ako isté vybočenie z každodennej rutiny a povinností, tie tohtoročné nám vyšli do bodky. Namiesto drahých darov sme sa rozhodli dopriať si rôzne kulinárske dobrodružstvá, proste niečo extra, čo si po zvyšok roka nemôžeme len tak dovoliť. Žiadne bohapusté prežieranie, ale kultivované obedy a večere s puncom netradičnosti a honosnosti. Zhodli sme sa napríklad, že namiesto obligátneho štedrovečerného kapra máme chuť na nejakú parádnu čerstvú rybu a tak som tesne pred Štedrým dňom vyslala muža zohnať rybu. Skončil nakoniec v Metre a po telefonickej konzultácii som navrhla kúpiť morského čerta.

Táto trochu strašidelná ryba sa nakoniec ukázala ako ideálna voľba. Spracovanie ryby je ľahké, nemá šupiny, ani veľa kostí. Z chvosta sme získali dve krásne filety a chrbticu s hlavou som si odložila na silvestrovskú bujabézu. Mäso z čerta je lahodné, biele a pevné, ideálne práve na vyprážanie a z celej štedrej večere nám chutilo najviac.

Keď som muža poslala po rybu na štedrovečerný stôl, mohla som tušiť, že sa nevráti len s jednou rybou. Hovorila som mu, že ak uvidí nejaké pekné čerstvé morské plody, nech vezme, ale veľa som si od toho nesľubovala. Nakoniec ma milo prekvapilo kilo baby kalmarov, s ktorými som mala rôzne tajné plány (nielen do spomínanej silvestrovskej bujabézy). Okrem celej ryby a čerstvých potvoriek ma muž prekvapil aj poriadnym kusiskom tuniaka (na sašimi), ktorého sme sa rozhodli „spracovať“ hneď ten večer. Muž chcel tuniakové tataki. Len tak, bez prípravy a skúseností, som si vymyslela a zbuchla čosi, čo by sa zhruba dalo považovať za tataki, ale okrem toho, že sme tuniaka (z neznalosti veci) trochu viac opiekli, ako sme chceli, myslím, že to bola predvianočná večera par excellence.

Dobre, priznám sa dobrovoľne, nemám rada suché vianočné pečivo a ani ho nepečiem. Mám radšej rôzne „moderné“ drobné cukrovinky – pralinky, nepečené gule, karamelky a čokoládky a okrem nich skôr nejaký ten „pièce de résistance“ – tortu alebo rez. Ale to je teraz. Ktovie, čo bude o pár rokov? Možno budem tiež pre vnúčence vypekať deväť druhov tradičného pečiva. Dnes si však užívam Vianoce po svojom. Pre mňa osobne boli tieto sviatky skutočne radostiplné a spokojné. A verte či neverte, ja sa už teraz teším na tie ďalšie a na ďalšie kulinárske dobrodružstvá.

Vianočná semifreddo bomba

Cesto:

  • 125 g vlašských orechov
  • 5 g instantnej kávy
  • 20 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 5 g kakaa
  • štipka soli
  • 110 g krupicového cukru
  • 5 veľkých vajec
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Semifreddo:

  • 4 veľké žĺtky
  • 150 g krupicového cukru
  • 1dl marsaly alebo iného dezertného vína
  • 50 g vlašských orechov
  • 50 g horkej čokolády
  • 220 g zmesi kandizovanej citrusovej kôry, sušeného ovocia, želé, hrozienok v čokoláde a pod.
  • 600 ml šľahačkovej smotany

Na orechovo-kávové cesto na hviezdy si predhrejeme rúru na 180˚C a vystelieme menší plech alebo plytký pekáč papierom na pečenie. Oddelíme si vajcia. Žĺtky s vanilkou si vymiešame s polovicou cukru do penista a bielky s druhou polovicou cukru na tuhší sneh. Múku zmiešame s mletými orechmi, kávou, práškom do pečiva, kakaom a soľou, zapravíme ju do žĺtkovej zmesi a nakoniec pridáme aj sneh z bielkov. Hmotu vylejeme na plech, rovnomerne rozotrieme a pečieme asi 30 minút. Necháme chvíľu vychladnúť, vyklopíme a stiahneme pečiaci papier. Po úplnom vychladnutí z cesta povykrajujeme 16 hviezd.
Zhruba dvojlitrovú sklenenú misu vystelieme niekoľkými vrstvami potravinárskej fólie, pričom ich necháme dostatočne prevísať cez okraj. Na semi freddo si nasekáme vlašské orechy, čokoládu, kôru, ovocie a ostatné objemnejšie ingrediencie, ktoré používame na malé kúsky, pričom lepkavé kusy poprášime trochou múky, aby sa nelepili. Źĺtky s cukrom a marsalou vymiešame ručným šľahačom v tepluvzdornej mise nad parou 10 – 15 minút, potom ich stiahneme zo zdroja tepla a došľaháme do vychladnutia, kým nezdvojnásobia svoj objem, nezhustnú a nezbelejú. Dáme zachladiť a medzitým si vyšľaháme smotanu na tuhú šľahačku, ktorú potom zamiešame do studenej źĺtkovej zmesi a nakoniec primiešame ešte suché ingrediencie. Túto zmes dáme do chladu stuhnúť tak, aby sa neroztekala, ale dala sa ešte ľahko roztierať. Na dno sklenenej misy s fóliou postupne poukladáme hviezdy z cesta (lesklejšou stranou nadol) a zatierame ich stuhnutým krémom a vyplníme až po povrch krémom. Uhladíme, prekryjeme fóliou a dáme do mrazničky zamraziť. Pred podávaním vyberieme z mrazničky na zhruba 30 minút a necháme povoliť. Vyklopíme z misy na stojan na tortu, odstránime fólie a dozdobíme čerstvým ovocím.

Vianočný fudge s likérom a bielou čokoládou

  • 150 ml smotanového likéru (Baileys, Amarula a pod.)
  • 50 ml mlieka
  • 30 g masla
  • 350 g cukru
  • 300 g bielej čokolády
  • maslo na vytretie formy

Menšiu formu alebo plytkú dózu vytrieme maslom. Do hrnca dáme 125 ml likéru s mliekom, maslom a cukrom a pri nízkej teplote necháme cukor za občasného miešania rozpustiť (trvá to zhruba 10 minút), potom teplotu mierne zvýšime a miešame ďalších 10 minút, kým zmes nezačne vrieť a mierne bublať. Hrniec odstavíme zo sporáka a vmiešame zvyšných 25 ml likéru a bielu čokoládu, nalámanú na malé kúsky. Miešame, kým sa čokoláda neroztopí. Ihneď vylejeme do vytretej formy a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ešte necháme fudge úplne stuhnúť v chladničke a podávame ho rozkrájaný na kocky. Uchovávame v chlade.