Hoci je dnes Zelený štvrtok, recepty nebudú čisto zelené. Mám pocit, že zelenej je tento rok dosť už od februára. A ako si spestriť jedálniček? Farbami a korením. Koreňová zelenina v tomto čase už nie je v najlepšej forme a varená už naozaj nikoho nenadchne. Preto v tomto hluchom období využívam pečenie koreňovej zeleniny v rúre, ktoré krásne skoncentruje jej sladkastú chuť a prebudí v nej iskru.

Je fajn mať v talóne zopár osvedčených grifov na príležitosti, keď nie je času či energie nazvyš.

Dovolím si tvrdiť, že kuskus s pečenou zeleninou očarí každého. Už ho robí aj moja mama. Raz som jej z neho dala ochutnať a na druhý deň mi telefonovala, že chce recept. Zožala s ním úspech aj u hostí, rovnako ako ja. Tak ho posúvam ďalej, aby ste si osviežili chute a prekvapili nielen seba, ale aj vašich najbližších. A ak sa vám žiadajú skôr polievky, aj pre vás mám tip, siahnite po červenej šošovici. V poslednej dobe ma okrem hustých, rozmixovaných zeleninových polievok bavia najmä výrazné korenisté a aromatické kombinácie. Inšpirácia pochádza od Ottolenghiho (záruka úspechu), ktorého recept som si už dávnejšie prispôsobila a osvojila.

Najlepšia na týchto mojich dvoch obľúbených receptúrach je ich flexibilita. Fungujú v každom ročnom období, s rôznymi druhmi zeleniny a dajú sa vynikajúco obmieňať a dopĺňať podľa nálady a chuti. Na takýchto receptúrach sa naučíte pripravovať nenáročné jedlo pre rodinu či návštevy aj bez plánovania. Je fajn mať v talóne zopár osvedčených grifov na príležitosti, keď nie je času či energie nazvyš. Tak dotiahnite pôst so cťou až do konca a nech vás jarná únava neskolí, krásne sviatky!

Kuskus s pečenou koreňovou zeleninou

  • zmes koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, paštrnák, zeler, cvikla)
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 hlava cesnaku
  • 6 lyžíc slnečnicového oleja
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čerstvo drveného alebo mletého čierneho korenia
  • čerstvé alebo sušené bylinky podľa chuti (rozmarín, tymian, bobkový list)
  • 320 g kuskusu
  • 320 ml vývaru (alebo vody)
  • kôra z 1 citróna
  • 2 zelené cibuľky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • citrónová šťava z 1 citróna
  • hrsť lístkov peržlenovej vňate, mäty alebo pažítky
  • syr feta (alebo mäkký kozí syr alebo žervé)
  • extra panenský olivový olej

Rúru si predhrejeme na 180°C.
Do pekáča alebo hlbšieho plechu si nakrájame očistenú koreňovú zeleninu na zhruba rovnaké kúsky. (Zelenina sa spečie, preto ju nekrájame na príliš malé kúsky.)
Očistenú cibuľu rozkrájame na osminky, strúčiky cesnaku ošúpeme a pridáme ich celé do pekáča.
Takto pripravenú zeleninu dobre premiešame s olejom, octom, soľou, mletým čiernym korením a bylinkami, aby bolo všetko lesklé a ochutené.
Pekáč zakryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry na 45 – 60 minút.
Medzitým si podľa návodu na obale pripravíme kuskus. Vysypeme ho do misy, pridáme postrúhanú citrónovú kôru, posekanú zelenú cibuľku, olivový olej, soľ a všetko zalejeme horúcim vývarom. Ak nemáme vývar, zalejeme kuskus horúcou vodou. Premiešame a misu prikryjeme tanierom alebo pokrievkou a necháme kuskus nasiaknuť podľa návodu pár minút. Hotový kuskus prekypríme vidličkou.
Ďalej si nasekáme vňať, mätu alebo pažítku.
Po 45 – 60 minútach pečenia zeleninu odokryjeme, premiešame a ochutnáme. Ak treba, ešte dosolíme a ak je zelenina už mäkká, dáme ju odokrytú dopiecť do rúry ešte na 10 – 15 minút, kým po okrajoch neschrumkavie a neskaramelizuje.
Hotovú zeleninu preložíme do misy s pripraveným kuskusom aj s výpekom (tvrdé stonky z byliniek a bobkový list vyberieme), dobre premiešame a dochutíme citrónovou šťavou a prípadne ešte aj soľou, ak treba.
Kuskus so zeleninou presypeme do servírovacej misy alebo na servírovací tanier, posypeme kúskami syra feta, nasekanou vňaťou, mätou alebo pažítkou, hojne pokvapkáme olivovým olejom a posypeme čerstvo drveným čiernym korením.
Kuskus podávame teplý, alebo izbovej teploty samostatne ako hlavný chod, alebo ako prílohu či súčasť viacero jedál.

Aromatická polievka z červenej šošovice a listovej zeleniny

  • 500g červenej polenej šošovice
  • 2 a ½ l vody
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 200g tmavej listovej zeleniny (špenát, mangold, pak čoj, kel, …)
  • 1 lyžica údenej mletej papriky
  • 2 lyžice mletej rímskej rasce
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžica koriandrových semienok
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 veľká lyžica masla
  • kôra z ½ citróna
  • 4 citróny
  • soľ, čierne korenie
  • (biely jogurt alebo kyslá smotana na podávanie)

Prepláchnutú šošovicu dáme variť do 2 a ½ litra studenej vody do mäkka a následne dosolíme.
Medzitým si v hlbšej panvici na oleji orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľu domäkka, pridáme maslo, necháme roztopiť, pridáme na menšie kusy pokrájané listy z umytej listovej zeleniny a orestujeme do mäkka tiež. V mažiari podrvíme na jemno cesnak a koriandrové semiačka (alebo cesnak pretlačíme a koriander pomelieme) a pridáme ich s údenou paprikou, rímskou rascou a škoricou k zelenine. Keď sa cesnak s korením mierne opečie a začne voňať, obsah panvice vlejeme do hrnca s uvarenej šošovicou, necháme prevrieť, stiahneme zo sporáka, prikryjeme pokrievkou a necháme 5 minút odležať. Do polievky postrúhame kôru z ½ citróna, dochutíme citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.
Polievku podávame s dostatočným množstvom citrónovej šťavy, prípadne aj s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou.

Ďalšie inšpirácie na Zelený štvrtok:
Zelený štvrtok
Zelená sa, zelená…
Nečakajte (na) špenát
Nenahraditeľná náhrada
S rozumom = sezónne
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Dresingová mágia
Niečo malé na obed
Nielen na deň zelený