Som nehynúci fanúšik domácej prípravy koreniacich zmesí. Pri starostlivom vyberaní a dávkovaní korenia, opekaní nasucho v panvici, drvení v mažiari a nakoniec mletí v mlynčeku sa cítim ako alchymistka, čarodejnica, babka korenárka a parfumérka zároveň. Nikdy sa neviem dočkať, čo z mlynčeka vyjde. Nič sa nevyrovná eufórii z prvého privoňania. Výsledok je vždy ohromujúci a vždy ma prekvapí. Koreniacim zmesiam som sa tu už venovala niekoľkokrát (čínske korenie piatich vôní, garam masala, feniklová zmes), medzi ďalšie všeobecne obľúbené patrí, napríklad, perníkové korenie, zmes na tekvicový koláč, varené víno, chai masala… Koreniace zmesi sú jedným zo zaručených zlepšovačov nálady, s ktorými ma jeseň a zima hneď viac baví.

Potiaľto by to bol priemerný foodblogerský príspevok…

Úžasné je, že všetky tieto zmesi sa hodia naslano aj nasladko a experimenty s nimi nemajú konca kraja. Dnes vám odhalím jednu moju mimoriadne obľúbenú zmes, lepšie povedané obsesiu – zmes korenia baharat podľa Ottolenghiho, ktorú pridávam skoro do všetkého. Naposledy som ňou dochutila pečené jablká, ku ktorým sa obzvlášť dobre hodí. Keby ste piekli jablká hoc aj každý týždeň, s rôznymi koreniacimi zmesami budú vždy iné a výnimočné.

K pečeniu jablkových koláčov sa nikdy neviem dostať. Jablká u nás idú na dračku. Keď ich aj schovám, deti ich stále pýtajú. No nedajte decku jablko! Veď fajn, najlepšie je ich zjesť len tak, ale ja by som z nich niekedy rada upiekla aj koláč. (Mimochodom, videli ste film Adamove jablká? Výborný film. Moje márne úsilie o jablkový koláč mi ho hneď pripomenulo.) Paradoxne deťom jablkové koláče veľmi nejdú. Na pité sa ani nepozrú, nad kramblom minule len sedeli, ani sa ho nedotkli. A to som si myslela, že akú dobrotu som im pripravila, cha! Tak, reku, skúsim pár jabĺk upiecť…

Potiaľto by to bol štandardný foodblogerský príspevok, keby deti pečené jablká jedli. Lenže nejedli. Tuhú šupku nevedeli pohrýzť. Vŕtalo mi v hlave, ako upiecť jablká bez šupky, aby sa nevysušili alebo nerozpadli. Tentoraz mal super nápad muž, ktorý len tak medzi rečou navrhol, či neskúsime (ošúpané) jablká uvariť vo vákuu. To je ono! (Mne by niečo také ani nenapadlo, stále si neviem zvyknúť, že máme sous vide.) Naplnila som ich rovnakou mrveničkou ako pečené, takže chuťovo ostali tam, kde som ich chcela mať, ale konzistenciou sa vyšvihli až kamsi do nebies. Sous vide jablko chutí ako horúci obláčik, nevedela som sa rozhodnúť, či je to už pena alebo ešte pevné skupenstvo. Skúšobná vzorka zmizla ako gáfor, deti sa o posledné sústo skoro pobili a pýtali sa, kedy si také zase urobíme, takže je jasné, že túto hru o jablká som vyhrala ja, aj ony.

Zmes korenia baharat

  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1 lyžička koriandrových semienok
  • 2 lyžičky rímskej rasce
  • ½ lyžičky klinčekov
  • ½ lyžičky kardamónu
  • 1 malá tyčinka škorice
  • ½ lyžičky mletého nového korenia
  • ½ muškátového orieška

Na suchej panvici opečieme všetko celé korenie okrem mletého nového korenia a muškátového orieška, kým nezačne pukať a voňať. Odstavíme ho zo sporáka, necháme vychladnúť, potom nahrubo podrvíme v mažiari a nakoniec najemno pomelieme v mlynčeku na kávu/korenie (alebo rozmixujeme v mixéri a preosejeme cez sitko). K zmesi nakoniec pridáme ešte mleté nové korenie a postrúhaný muškátový oriešok. Hotovú zmes uchovávame na suchom, chladnom mieste, ideálne v prachovnici.

Pečené jablká s korenistou mrveničkou

  • 3 jablká
  • 3 lyžice ovsených vločiek
  • 3 lyžice cukru (z kokosových kvetov)
  • 3 lyžice masla (alebo kokosového oleja)
  • 1 lyžica mandľových lupienkov
  • 1 lyžička koreniacej zmesi (baharat)
  • štipka soli
  • na servírovanie: vanilková zmrzlina, javorový sirup

Rúru predhrejeme na 180°C.
Ovsené vločky nahrubo podrvíme v mažiari alebo rozmixujeme v mixéri. Spracujeme ich s maslom (kokosovým olejom), cukrom, mandľovými lupienkami, korením a soľou na mrveničku.
Jablká umyjeme, zvrchu opatrne vyrežeme jadrovníky tak, aby sme jablko odspodu neprederavili. Do jabĺk natlačíme mrveničku (ak nám zvýši mrvenička, odložíme si ju na servírovanie) a dáme piecť na 25 – 35 minút.
Jablká podávame ešte horúce (posypané prípadným zvyškom mrveničky), poliate javorovým sirupom a s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Pečené jablká s ricottou a hrozienkami

  • 3 jablká
  • cca 3 kopcovité lyžice ricotty
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • kôra z ½ citróna
  • 3 lyžice vanilkového cukru
  • hrsť hrozienok
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • na servírovanie: štipka koreniacej zmesi (baharat), lístky mäty

Rúru predhrejeme na 180°C.
Ricottu dobre vymiešame s cukrom, postrúhanou kôrou z citróna, citrónovou šťavou, štipkou soli, vajcom a hrozienkami.
Jablká umyjeme a vrch so stopkou vodorovne zrežeme. Jadrovníky vyrežeme (dávame pozor, aby sme neprepichli spodok jablka) a jablko ešte trochu vydlabeme. Jablká naplníme cca 2 lyžicami ricottovej zmesi a dáme piecť do rúry na 25 – 35 minút.
Podávame teplé alebo izbovej teploty, trošku posypané koreniacou zmesou (baharat) a lístkami mäty.

Jablká sous vide

  • 2 jablká
  • 2 lyžice ovsených vločiek
  • 2 lyžice cukru (z kokosových kvetov)
  • 1 lyžica masla (kokosového oleja)
  • ½ lyžice mandľových lupienkov
  • ½ lyžičky koreniacej zmesi (baharat)
  • štipka soli
  • trocha citrónovej šťavy
  • na servírovanie: šľahačka, javorový sirup, čerstvé lístky tymianu, štipka koreniacej zmesi (baharat)

Podrvené alebo rozmixované ovsené vločky, cukor, maslo (kokosový olej), mandľové lupienky, koreniacu zmes a štipku soli prstami spracujeme na mrveničku.
Jablká ošúpeme, kompletne vykrojíme jadrovníky a ihneď ich potrieme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Natesno ich naplníme mrveničkou a zavákuujeme. (Prípadné zvyšky mrveničky si necháme na podávanie.)
Varíme 2 hodiny pri teplote 83°C.
Jablká vyberieme z vrecúšok a ihneď podávame posypané lístkami tymianu, (zvyškom mrveničky), poliate javorovým sirupom a s kopčekom (sladkej) šľahačky so štipkou koreniacej zmesi (baharat).

Ďalšie recepty sous vide:
Sviatočný relax s jedlom a filmom
La vendemmia
Vákuum

Ďalšie recepty na jablkové dezerty:
Jablková inšpirácia od Michelina – Francúzsky jablkový tart
Jedno denne – Nepečená jablková torta
Tipy na rýchle jedlá z rúry II – Superrýchly jablkový koláč
Francúzska spojka – Tarte tatin
Niekedy aj koláč dobre (do)padne – Holandský jablkový koláč
Zazimované – Tapiokový puding s jablkovým kompótom
Tekvica nasladko – Tekvicovo-jablkový koláč
Večera na str. 107 – Tian de pommes (Provensálsky jablkový dezert)