Náš „vozový“ park Kitchen Aid sa na Vianoce rozrástol o čierny mixér a skompletizoval tak zbierku kuchynských spotrebičov, bez ktorých si už varenie a pečenie neviem ani predstaviť. S piatimi rýchlosťami, pulzným režimom a drvením ľadu sa moje pole pôsobnosti rozšírilo o ďalšie (v domácich podmienkach) neprebádané oblasti.

V maximálnej miere mixér využijem v lete na výrobu ovocných drení, pyré, zmrzlín, smoothies a neodolateľných alko aj nealko frozen drinkov (mrazená Margarita, Mudslide, Toblerone alebo Kiss on the Lips, hm… alebo BBC, Strawberry Frangelico, ach…). Nateraz som však neodolala čerstvým smoothies a vyskúšala na začiatok citrónový s bazalkou a čierno-ríbezľový. Mám rada ovocné mliečne smoothies so zmrzlinovým a jogurtovým základom, ale v rámci jarného detoxu sa nebudem brániť ani zdravým zeleninovým a zeleninovo-ovocným experimentom.

Citrónovo-bazalkové smoothie

(malý pohár)

  • 2 kopcovité lyžice kvalitnej vanilkovej zmrzliny
  • 2 lyžice gréckeho bieleho jogurtu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • kôra z 1 citróna
  • 4 veľké bazalkové listy

Čierno-ríbezľové smoothie

(veľký pohár)

  • 3 kopcovité lyžice kvalitnej vanilkovej zmrzliny
  • 150 ml gréckeho bieleho jogurtu
  • 3 kopcovité lyžice mrazených čiernych ríbezlí alebo drene z čiernych ríbezlí
  • (cukor podľa chuti)

Ďalšou oblasťou, ktorej sa môžem teraz s mixérom venovať, sú mixované polievky. Naozaj je pravda, že s ponorným mixérom polievku nerozmixujete tak dokonale ako v mixéri. Prvý raz som pri tejto príležitosti uvarila svetovú klasiku – pórovo-zemiakovú vichyssoise a bola som nadšená. Toľko chuti že je v póre a zemiakoch??? Stále tomu nemôžem uveriť. Ako som doteraz mohla žiť bez tejto rýchlej a jednoduchej polievky? Zdá sa, že mám čo doháňať. A nielen s mixérom.

Vichyssoise

  • 2 lyžice masla
  • 1 veľký pór
  • cca 1 kg zemiakov
  • soľ, biele korenie
  • (pažítka na ozdobu)

Na masle orestujeme očistený a na kolieska pokrájaný pór (len jeho bielu časť) a necháme mierne zmäknúť. Zalejeme ho 1 až 1, 5 litrom vody, podľa toho, akú hustú polievku chceme a pridáme na malé kocky pokrájané ošúpané zemiaky. Posolíme a necháme variť, kým zemiaky nezmäknú. Polievku dohladka rozmixujeme a dochutíme štipkou mletého bieleho korenia a prípadne ešte dosolíme. Podávame ju teplú, alebo (v lete) studenú.