Nič z toho nebolo v pláne, prisahám! Aj keď som kráľovnou plánovania a detailných itinerárov, odvážila som sa ísť spontánne, bez prípravy do Krakova (na kávu)! Odkedy sa nám narodili deti, chodíme s nimi pravidelne do Tatranskej Javoriny. Pánubohu poza chrbát, ďaleko od hlučiaceho davu tatranského turistického cirkusu, kde výhľady na okolité bralá a zeleň nešpatia lacné pútače ani divoká zástavba. Aj kvôli tomuto nás Poľsko nikdy veľmi nelákalo, hoci ho tam máme rovno pod nosom.

Hmlisto sa vám pred očami vybavuje mapa Poľska a vábivo bliká názov Krakov…

No keď je toho kľudu a ticha po piatich dňoch až príliš, človeku napadajú rôzne myšlienky. Ako napríklad gúgliť, či nie je v Zakopanom výberová kaviareň. Je! Jedna jediná, ale aj tá nám stála za to. A potom, čo vás totálne zomelie turistický moloch poľských Tatier v Zakopanom, prichytíte sa, ako nad šálkou flatwhite-u v La Mano pomýšľate nad ešte väčším bláznovstvom. Hmlisto sa vám pred očami vybavuje mapa Poľska a vábivo bliká názov Krakov a zrazu si poviete, že keď ste to prežili až sem, nejaká tá hodinka cesty navyše vás nezabije. A tak sme večer horúčkovito gúglili a ukladali do mapy Krakova adresy výberových kaviarní, aby sme skoro ráno mohli vyraziť na cesty.

Ak mi niečo výberová káva dala, tak kľúč, ako objavovať a pohybovať sa po novom meste. Už dávno pre mňa neplatí, že obchádzam pamätihodnosti a osvedčené turistické trasy. Chodím od kaviarne ku kaviarni a čo po ceste uvidím, je plus. Na rozdiel od reštaurácií a bistier je obchádzanie výberových kaviarní jednoduchšie, je to istým spôsobom už selekcia a aká-taká záruka kvality. V časti z týchto kaviarní sa ponúka aj jedlo a zvyšné vedia minimálne odporučiť podniky, kde sa dobre najete. Nie inak tomu je aj v Krakove.

Začať deň „zvesela“ kávou v kaviarni Wesoła Cafe na Rakowickej ulici je ideálne. Podávajú tu typické kaviarenské raňajky (cez víkend celodenne) od vajíčok na všetky spôsoby až po kaše a smoothie bowls, ale ak si potrpíte na ľahké, neformálne jedlo a kávu na jednom mieste, Wesoła Cafe bude pre vás dobrá voľba po celý deň.

Ak by tu však bolo beznádejne plno, presuňte sa o pár čísel popisných v ulici ďalej do modernej kaviarne Blossom Coffee&Food a dajte si ku káve napríklad francúzske toasty alebo „bajgle“ a neskôr počas dňa aj nejaký dobrý kávový drink. Obsluha je tu mimoriadne príjemná a interiér inšpiratívny, pookrejete na tele i na duši.

Pre hravých mám však iný tip. Vyskúšajte Knitted Coffee, kde sa pri káve pletie a háčkuje individuálne alebo organizovane na workshopoch. No i nepletači si tu užijú s množstvom hlavolamov a spoločenských hier, deti sme odtiaľto nevedeli dostať. Ale pozor, táto minikaviareň nemá vlastné sociálne zariadenie, tak si to vybavte vopred, aby ste si tunajšiu návštevu zbytočne neurýchlili útekom na najbližšie toalety. Bola by to škoda, lebo táto chutná kaviareň vás bude veľmi baviť. A ozaj, ak ste tak ešte neurobili, vyskúšajte tu legendárny krakovský sernik, tvarohový koláč, ktorý vám vyrazí dych tak, že zabudnete na všetky „čízkejky“ sveta a nebude už pre vás cesty späť.

S Knitted Coffee sme sa nenápadne presunuli do vychytenej krakovskej židovskej štvrte Kazimierz. Ak máte radi atmosféru židovskej štvrte v Budapešti, tu sa vám bude páčiť tiež. Množstvo synagóg, kostolov a napr. aj zaujímavá (a správne ošumelá) tržnica na Novom námestí s množstvom stánkov so zapiekankami vám v mnohom bude Budapešť pripomínať. Ak však na populárny krakovský streetfood nebudete mať chuť, priamo za rohom Synagógy Kupa vyskúšajte reštauráciu Karakter. My sme obedovali práve tu a boli sme maximálne spokojní. Jedlo i interiér presne podľa nášho gusta a hoci to bola len strela na slepo, keďže som nemala čas veľmi gúgliť, trafila som dobre. Šéfkuchár Daniel Myśliwiec vybojoval pre svoj starší podnik Zazie Bistro michelinské ocenenie Bib Gourmand a Karakter je podľa michelinského sprievodcu takisto miestom, ktoré stojí za pozornosť. Karakter sa od klasického francúzskeho bistra Zazie líši modernejším poňatím a „bláznivejším“ kombinovaním chutí a ingrediencií, ale ostáva verný francúzskemu pohľadu na spracovanie mäsa, vnútorností a kladie dôraz na vycibrený vínny lístok (napr. so značným zastúpením biodynamických a prírodných vín). Karakter tak nájdete simultánne na rôznych zoznamoch odporúčaných podnikov pre milovníkov mäsa i vína.

Niet sa preto čo čudovať, že keď si tu naša dcéra objednala svoje prvé slimáky v živote (podávané s domácimi citrónovými cestovinami), mali zaslúžene veľký úspech. Muža zas ohromila dokonalosť jednoduchej bagety s hubami a údeným hovädzím jazykom. A všetci sme sa na záver pobili o famózny sorbet z kyslých jabĺk s pečeným jablkom z divej jablone, ktorý nás presvedčil, že najlepšie veci sú aj tak tie úplne najobyčajnejšie. Stačí ich len elegantne naservírovať a očaríte nimi aj tých najnáročnejších stravníkov. Karakter má skrátka charakter – ponúka výnimočný gastronomický zážitok a kvalitu v neformálnom, ale inšpiratívnom prostredí za prijateľné ceny, čo je niečo, čo nám v Bratislave stále zúfalo chýba.

Na kávu sme sa po obede vydali do Karma Coffee Roasters na ulici Krupnicza. (Pražiareň majú v Kazimierzi vedľa Baziliky sv. tela.) Bola to naša asi najlepšia kávu v Krakove. Karma má jednu kaviareň aj na ulici Krupnicza a dodáva kávu do viacerých krakovských podnikov, čím sa okruh dobrej kávy v Krakove značne rozširuje a budeme mať z čo do budúcnosti vyberať.

My sme nakoniec vyskúšali veľmi príjemnú kaviareň Cafe Tektura (v susedstve Karmy) na ul. Krupnicza. Táto aktívna komunitná kaviareň organizuje rôzne kávové workshopy a podujatia, ich kávové nápoje sú originálne (espresso tonic bol vynikajúci!) a v sesterskej kaviarni Pies Pianista robia ku káve aj francúzske palacinky crêpes a galettes, čo si nabudúce určite nenecháme ujsť. (Aktualizácia 2023: Pies Pianista ukončil svoju prevádzku)

Na to, že sme nápad na návštevu Krakova dostali ani nie 24 hodín vopred, sme to zvládli, myslím, dobre. Nevravím, že nás behanie po kaviarňach v tak turisticky rušnom meste ako Krakov, nevyčerpalo (ja ešte stále dospávam), ale už teraz mi je jasné, že sa naša kávová mapa Krakova bude postupne rozširovať. Lebo hlad po dobrej kávovej kultúre je často silnejší ako túžba po tichu a samote kdesi na konci sveta. Po celodenných túrach v divočine sa aj tak neubránite tomu, že myslíte na trefné motto kaviarne Wesoła „Lepšie je piť kávu.“ Jasné ako facka. A čo vy, išli by ste na otočku do Krakova? Alebo niekam inam? Kde sa momentálne túlate?

Fotogaléria: