Počas tohoto obdobia lovíme v mrazničke posledné zvyšky zásob z leta. Ovocie v supermarketoch je mizerné, zásobovanie ešte mizernejšie, často nedostať kúpiť ani banány. Vlastné mrazené jahody a bobuľové ovocie príde naozaj vhod. Keď som už prejedená sýtych zimných jedál a koláčov, dobre mi padne niečo svieže a ľahké.
A tekuté. V jednom TV dokumente o jedle robili experimenty, z ktorých zistili, že tekutá strava zasýti oveľa viac ako pevná. Takže ak si dáte kura s brokolicou a hríbami a zapijete ho 2 deci vody, skôr vyhladnete, ako keď rovnaké množstvo jedla zjete rozmixované v rovnakom množstve tekutiny napr. v podobe polievky. To znamená, že bude rozdiel, ak zjete na raňajky banán a zapijete ho 2 deci mlieka, alebo si spravíte banánový koktejl. S koktejlom určite vydržíte dlhšie sýti. Najmä ak si doňho rozmixujete granolu alebo opekané vločky a polovicu mlieka nahradíte bielym jogurtom.
Takým banánovým alebo jahodovým koktejlom nepohrdne ani návšteva. Do mixéra nasypete (mrazené) ovocie, dosladíte medom, javorovým alebo iným sirupom, zalejete trochou mlieka a pohostenie je hotové. V zahraničí som sa naučila robiť smoothies, husté mliečno-ovocné koktejly, ktoré sa mixujú z ovocia, hustého gréckeho jogurtu, vanilkovej zmrzliny a trochy cukru a mlieka. Pekne na husto, aby sa ledva dali vytiahnuť slamkou 🙂 Tak nasávajte a spomínajte na leto!
Banánový koktejl s arašidovým maslom
- 1 zrelý banán
- 1 biely jogurt
- 1 lyžica arašidového masla
- 1 lyžička medu
- štipka škorice
- mlieko na zriedenie
Všetky prísady okrem mlieka rozmixujeme v mixéri alebo tyčovým mixérom, dolejeme mliekom a rozmiešame na hustotu, aká nám vyhovuje.
Koktejl z bobuľového ovocia
- hrsť bobuľového ovocia
- 1 biely jogurt
- 1 lyžica medu alebo javorového sirupu
- mlieko na zriedenie
Všetky prísady okrem mlieka rozmixujeme v mixéri alebo tyčovým mixérom, dolejeme mliekom a rozmiešame na hustotu, aká nám vyhovuje.