Ak patríte k tým, čo každé pracovné ráno na poslednú chvíľu vypadnú z postele, popri umývaní zubov sa obliekajú a zobúdzajú sa až na zastávke autobusu, asi vám zbytočne budem hovoriť o nejakej rannej kuchynskej pohode pri káve a raňajkách. Trochu vás síce ľutujem, keď vás vidím na zastávke kupovať si sladké pečivo, či hltať jogurt za počítačom v práci, ale nebudem vás prehovárať. Ale aspoň cez víkendy to skúste. Hoci aj o pol jedenástej. Raňajkujte!
Domáce opekané vločky
- 300 g ovsených vločiek
- 35 g tekvicových jadierok
- 35 g slnečnicových jadierok
- 40 g nesolených, nepražených mandlí, nasekaných na menšie kúsky
- ½ lyžice mletej škorice
- 125 ml medu (prípadne 50:50 medu a javorového sirupu)
- 90 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
Rúru zohrejeme na 160°C. Ovsené vločky, jadierka, mandle a škoricu premiešame v mise. V malom hrnci pri nízkej teplote za stáleho miešania zahrievame olej s medom, kým sa nespoja. Touto teplou zmesou zalejeme suché prísady v mise a premiešame. Rozvrstvíme vločky na plech, pokrytý papierom na pečenie a dáme do rúry na 15-20 minút, občas premiešame a necháme opiecť do ružova. Opečené vločky si v miske zmiešame s bielym jogurtom a čerstvým ovocím, napr. s banánom, alebo jahodami.
Domáca paštéta s brandy
- 350 g kuracích pečienok
- 2 lyžice brandy
- 2 lyžice šľahačkovej smotany
- 50 ml rastlinného oleja alebo masla
- mleté čierne korenie
- soľ
- píniové oriešky (pistácie alebo sekané mandle)
- (roztopené maslo na zaliatie povrchu)
Kuracie pečienky očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Na panvici rozohrejeme olej (maslo) a kuracie pečienky na ňom opečieme do hneda (v strede môžu zostať mierne ružové) a do mäkka. Prilejeme brandy a ešte chvíľu miešame. Stiahneme zo sporáka a necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes spolu so smotanou rozmixujeme v mixéri. Podľa chuti pridáme soľ a čierne korenie. Do paštéty primiešame píniové oriešky (alebo pistácie či mandle) a rozložíme do keramických alebo sklenených mištičiek. Necháme v chladničke stuhnúť do druhého dňa. (V prípade, že z estetických dôvodov nechceme, aby nám povrch paštéty vplyvom oxidácie stmavol a zhrubol, môžeme ho v mištičkách zaliať tenkou vrstvičkou roztopeného masla. Maslo na povrchu zatuhne a paštétu ochráni. Takáto vrstva masla je navyše aj chutná, najmä ak do nej ponoríme kúsok bylinky či korenia.)
Lievance s javorovým sirupom
- 200 g hladkej (polohrubej, alebo 50:50 hladkej a polohrubej) múky
- štipka soli
- 1 celé vajce a 1 žĺtok
- ½ balíčka prášku do pečiva
- 300 ml mlieka
- 15 g rozpusteného masla
Sypké prísady preosejeme do misy. Pridáme vajce a žĺtok a za stáleho miešania prilievame pomaly polovicu mlieka. Potom prilejeme rozpustené maslo a vymiešame do hladka. Nakoniec prilejeme zvyšok mlieka, prešľaháme a necháme odpočívať. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a naberačkou nalejeme trochu cesta, podľa toho, aké veľké lievance chceme. Na panvicu sa naraz zmestia aj tri. Po chvíli pečenia lievance obrátime a dopečieme z druhej strany. Podávame teplé poliate rozpusteným maslom, medom alebo javorovým sirupom. Prípadne s čerstvým ovocím a kyslou smotanou či jogurtom. Lievance môžeme ešte na panvici pred tým, ako ich obrátime, posypať drobným ovocím (čučoriedky, ríbezle a pod.).