Odkedy je jogurty aj naša dcéra, vyrábam si ich doma. U našich som vyhrabala starý československý jogurtovač (obyčajná plastová škatuľa s jednou valcovou žiarovkou, he…), ale už som ho úspešne robila aj v rúre pri 30˚C a zatiaľ sa mi vždy podaril. Domáci biely jogurt zje dcéra ochotnejšie ako kupovaný, nie je taký kyslý. Okrem toho už nemusím jogurty vláčiť z obchodu a vyhadzovať plastový odpad.

Jogurt zatiaľ robím z kupovaného jogurtu so živou kultúrou, ale už som si zohnala aj pravú jogurtovú kultúru, takže čoskoro pristúpim k výrobe kvalitnejšieho a lepšieho domáceho jogurtu. Zároveň som si zadovážila aj syridlo a skúsim aj prípravu domáceho syra, resp. tvarohu, kefíra a iných mliečnych výrobkov. Je mi jasné, že parmezán si doma nevyrobím, ale taká mozzarella, mascarpone alebo feta by nemal byť problém.

Teším sa na leto a varenie s jogurtom. Na hustú konzistenciu jogurtu gréckeho typu na dezerty či dipy. Na redší, slabší jogurt na marinovanie mäsa alebo studené letné polievky. Na jogurtové mlieko, zmrzlinu a smoothie. A, samozrejme, na baby food a prvú narodeninovú tortu pre dcéru.

Kura marinované v jogurte s mrkvovým pyré, smotanovým pórom a mrkvovým šalátom

  • kuracie prsia

Marináda:

  • 1 – 2 biele jogurty
  • šťava a kôra z 1 citróna
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička drvenej rímskej rasce
  • 1 lyžička garam masaly
  • ½ lyžičky kurkumy
  • soľ, čierne korenie

Pyré:

  • 3 – 4 mrkvy
  • 90 g masla
  • 3 tobolky kardamónu
  • soľ

Pór:

  • 1 veľký pór
  • 90 g masla
  • 150 ml sladkej smotany
  • soľ, čierne korenie

Mrkvový šalát:

  • 2 – 3 mrkvy
  • petržlenová vňať
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 – 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ lyžičky drvenej rímskej rasce
  • soľ, čierne korenie

Umyté a osušené kuracie prsia narežeme po dĺžke na menšie rezne a naložíme na pár hodín do jogurtovej marinády. Pred pečením z nich marinádu dôkladne odstránime, posolíme a sprudka opečieme z obidvoch strán na grilovacej panvici a dopečieme v rúre, alebo ich dáme rovno piecť do vyhriatej rúry na 180˚C cca na 20 minút, podľa hrúbky mäsa. Medzitým si v slanej vode uvaríme všetku očistenú a pokrájanú mrkvu a v druhom hrnci podobne uvaríme pokrájaný pór. Dve tretiny uvarenej mrkvy rozmixujeme s trochou vody, v ktorej sa varila, s maslom, drvenými zrniečkami kardamónu a soľou na jemné pyré, ktoré udržiavame teplé. Povarený pór dobre scedíme a na panvičke ho necháme prevrieť so smotanou. Pred podávaním v ňom ešte rozmiešame maslo a dochutíme soľou a drveným čiernym korením. Zvyšnú uvarenú mrkvu jemne premiešame s dresingom z oleja, citrónovej šťavy, nadrobno posekaného cesnaku, rímskej rasce, soli a čierneho korenia a posypeme posekanou vňaťou.