Asi najpríjemnejší pocit mám, keď viem, čo budem variť, mám jasnú predstavu, ako to celé bude prebiehať, mám nakúpené ingrediencie a už sa môžem tešiť na deň D. Ale kým sa k tomu pocitu dopracujem, sú to občas muky. Momentálne mám obdobie, že vôbec nemám chuť na nič „normálne“. Nič tradičné, nič európske, nič, pri čom sa nudne sedí s vidličkou a nožom. Chce sa mi jesť jedlo rukami, dotýkať sa ho, deliť sa zo spoločnej misy, trhať si z neho kúsky, namáčať do rôznych omáčok, variovať a vrstviť chute, balansovať medzi jin a jang.

Na počiatku bola potreba urobiť si vlastné pšeničné placky. Myslela som na tortilly. Neskôr som zatúžila po čínskych plackách ping, do ktorých sa balia kúsky pekingskej kačice. Po troche gúglenia som natrafila na skvelé video mladého Kena Homa, ako pripravuje práve tieto placky a bolo to také jednoduché, že som nemohla inak. Už stačilo len domyslieť, s čím budeme placky jesť.

Pekingskú kačicu som doma robiť nechcela, tú doma nerobia ani sami Číňania, chodia na ňu do špeciálnych reštaurácií a je to pre nich vždy spoločenská udalosť. Nakoniec som si spomenula na podobný recept Ching-He Huangovej na chrumkavé mongolské jahňa a už len podľa aktuálnej ponuky u mäsiara zamenila jahňacie mäso na teľacie. Bola som v cieli. Nevedela som sa dočkať nedele.

Čínske placky ping s mäsom a zeleninou

Placky:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 – 200 ml horúcej vody
  • sezamový olej

Marináda:

  • 1 lyžica omáčky hoisin
  • 1 lyžica žltej omáčky z bôbov (alebo žltej miso pasty)
  • 2,5 cm kúsok ďumbiera
  • štipka čínskeho korenia 5-tich vôní
  • štipka sečuánskeho korenia
  • 1 lyžica čínskeho ryžového vína
  • 1 lyžica svetlej sójovej omáčky
  • 250 g mäsa na minútky
  • 1 lyžica škrobu
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • hoisin omáčka
  • listový šalát
  • uhorka
  • jarné cibuľky

Z hoisin a žltej omáčky, postrúhaného ďumbiera, mletého korenia 5-tich vôní, z nasucho opraženého a podrveného sečuánskeho korenia, ryžového vína a sójovej omáčky vymiešame marinádu, do ktorej vložíme mäso, ktoré sme si pokrájali na malé tenké plátky alebo rezance a necháme marinovať.
Medzitým si z preosiatej hladkej múky a horúcej vody spracujeme cesto, pár minút ho ručne miesime, kým sa neprestane lepiť a nakoniec ho odložíme na 30 minút prikryté odpočinúť.
Zatiaľ si na servírovanie natrháme umyté listy šalátu, pokrájame uhorku a jarné cibuľky na dlhšie rezance a do misky nalejeme trochu hoisin omáčky.
Vrátime sa k plackám. Cesto opäť premiesime, čím nám vznikne veľmi pružné a hladké cesto, ktoré na pracovnej ploche vytvarujeme do dlhého valčeka a nožom ho rozkrájame na cca 20 rovnakých kúskov. Z kúskov v dlani vyvaľkáme guľky veľkosti vlašského orecha. Každú guľku potom v dlaniach sploštíme na placku a rozvaľkáme na tenučko (1 mm) ručne alebo v strojčeku na cestoviny. Placky pečieme na suchej panvici pri nízkej teplote. Najprv pár sekúnd z jednej strany, kým sa nezačnú po okrajoch nafukovať, potom z druhej strany, kým sa nezačnú tvoriť bledohnedé fľaky. Placky veľmi neprepekáme, mali by zostať vláčne a bledé. Upečené placky stohujeme na tanier a potierame sezamovým olejom, aby sa nezlepili. Udržiavame teplé.
Pred koncom pečenia placiek si vo woku alebo hlbšej panvici rozohrejeme cca 2,5 cm vrstvu rastlinného oleja na 180˚C. Mäso vyberieme z marinády, poprášime škrobom a po dávkach pražíme v oleji. Mäso pražíme len pár sekúnd, aby sa nevysušilo a necháme dobre odkvapkať na papierových servítkach. Udržiavame teplé.
Placky servírujeme tak, že ich potrieme trochou omáčky hoisin, dáme na ne kúsky mäsa, šalátu, uhorky, cibuľky a zavinieme.

Ďalšie recepty na placky a palacinky

Polievka a palacinky – galettes
Sila živých kultúr – placky dosa
Kari s hviezdou Michelina – chlieb naan
Plackáreň – zeleninové placky
Jedzte ako Francúzi – chlebové placky II
Severoafrické slnko na panvici – chlebové placky I
4 roky, 2 deti a večera na stojáka – tacos
Mexický fastfood – quesadillas
Z núdze cnosť – palacinky s višňovou omáčkou