Tak dnes na palacinkovú nôtu. V palacinkách sme (ako národ) dobrí, len (ako vždy) nevieme svoj potenciál využiť. Pozrite sa na Francúzov, tí aj z obyčajných palaciniek (crêpes) vytrieskali maximum. Francúzske crêperie existujú po celom svete a sú zárukou dobrého podniku, pretože nepoznám nikoho, komu by palacinky nechutili, nech už sa volajú crêpes alebo inak.

Ešte aj maďarské palacinky Hortobágy alebo Gundel si dokázali vydobiť svetové meno. Že by to bolo tým menom? Recesistické názvy palacinkových plniek v našich bufetoch ma stále privádzajú do rozpakov. To si mám vážne pýtať Rysavú jalovicu? Radšej si zvolím civilnejší opis „sladkej tvarohovej“. Čo mi to však pomôže, keď o pár sekúnd zamastená guľatučká pani vykrikuje na celú tržnicu „Smraďoch! Rysavá jalovica!“? A k výdajnému okienku sa neochotne odšuchce vytiahnutý aknózny chalan a za ním ja…

Ak si chcete z jednoduchých palaciniek urobiť elegantný nóbl dezert, nepodávajte ich len tak s džemom alebo nutelou, ale urobte k nim nejakú omáčku. Čokoládovú, karamelovú, z čerstvého alebo mrazeného ovocia, možno s troškou alkoholu na chuť. Skúšala som ju z rebarbory, višní, jabĺk, záleží len na vás, čo vám chutí. Na slávnostnejšie príležitosti skúste známe flambované pomarančové Crêpes Suzette. Palacinky na panvici polejete jemnou omáčkou z masla, cukru, pomarančovej kôry a šťavy, na záver prilejete štamperlík pomarančového likéru a zapálite.

Nebojte sa pečenia palaciniek. Ja si vždy hovorím, že ak sa mi aj budú trhať, ešte vždy ich môžem hrdo podávať ako cisársky trhanec (po maďarsky császárcsusza, po nemecky kaiserschmarrn). Je to len dôkaz toho, že sme v dávnych časoch Rakúsko-Uhorska vedeli aj nevydarené jedlo prezentovať a predať.

Palacinky s višňovou omáčkou

  • pol litra mlieka
  • 2 vajcia
  • cca 250 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • trochu sýtenej minerálky alebo sódy
  • (mrazené) višne
  • 2-3 lyžice hnedého cukru
  • citrónová šťava
  • vanilka alebo vanilkový extrakt
  • 4 cl griotky
  • 1 lyžica škrobu

Z mlieka, vajec, soli a múky ručným šľahačom vypracujte riedke cesto a nechajte ho aspoň 20 minút stáť. Ak sa vám zdá hmota príliš hustá, môžete ju rozriediť trochou sýtenej minerálky alebo sódy, prípadne vody. Na rozohriatej panvici s pár kvapkami oleja upečte palacinky a udržiavajte ich teplé. Na druhej panvičke alebo hrnci priveďte k varu (rozmrazené) višne s cukrom, trochou citrónovej šťavy a vanilkou. Varte na miernom ohni, kým višne nepustia šťavu. Prilejte za štamperlík griotky a omáčku ešte prevarte. Nakoniec ju zahustite lyžicou škrobu rozmiešanou v 2 lyžiciach vody. Palacinky naaranžujte na taniere a polejte ešte teplou omáčkou.

Ďalšie recepty na placky a palacinky

Polievka a palacinky – galettes
Sila živých kultúr – placky dosa
Kari s hviezdou Michelina – chlieb naan
Plackáreň – zeleninové placky
Jedzte ako Francúzi – chlebové placky II
Severoafrické slnko na panvici – chlebové placky I
4 roky, 2 deti a večera na stojáka – tacos
Ručne-stručne… ping – čínske placky ping
Mexický fastfood – quesadillas