Minulý rok som sa zhodou okolností ocitla v Prahe v čase, keď sa tam konal prvý verejný ročník zaujímavého podujatia Prague Food Festival – pražského festivalu jedla. Otcom myšlienky založiť tradíciu prehliadky a oslavy toho najlepšieho z českej gastronómie je Pavel Maurer, milovník dobrého jedla a nadšenec, na akého Slovensko stále čaká. Maurerov Výber najlepších a najzaujímavejších reštaurácií Grand Restaurant je výsledkom celoročného hodnotenia a nezávislých názorov viac než päťstovky dobrovoľníkov, ktorí tajne a za vlastné peniaze navštevujú a hodnotia viac ako 400 gastronomických podnikov ČR. Najúspešnejšie reštaurácie sa potom prezentujú odbornej i laickej verejnosti formou festivalu jedla. Stánky jednotlivých reštaurácií ponúkajú degustačné menu podľa vlastného výberu a práve laická verejnosť má takto často jedinú možnosť ochutnať čosi výnimočné a luxusné bez toho, aby absolvovala klasickú návštevu kamenného podniku s „výnimočnou“ útratou. Po minuloročnej náhodnej návšteve som išla na PFF 2008 cielene a s nadšením.

Megaúspech minulého ročníka sa podpísal pod viaceré vylepšenia PFF 2008. Zo štýlových ale stiesnených podmienok minulého ročníka na Kampe sa festival presunul na ležérnejší a vzdušnejší Slovanský ostrov, kde sme sa všetci elegantne pomestili a nenakúkali si do tanierov. Hoci o to tu vlastne ide. Pribudlo viac toaliet, stánkov s vínom, detské kútiky, degustácie, bohatý kultúrny sprievodný program, plavby a konzumácia jedál na lodičkách po Vltave a úplnou bombou boli živé ukážky majstrovstva známych, v Čechách pôsobiacich šéfkuchárov, ktoré sa konali v jednej sále Žofína. Takto som sa prvý raz prakticky stretla s molekulárnou gastronómiou – vynálezom kuchárskeho mága Ferrana Adrià z El Bulli, ktorú nám prakticky predviedol tím Francúzskej reštaurácie z pražského Obecního domu na čele so šéfkuchárom Jiřím Králom. (Apropos, Francúzska reštaurácia Obecného domu získala tretie miesto v celkovom hodnotení Grand Restaurant 2008.) Pripravili si pre nás Paštétu z údeného pstruha s cviklovým kaviárom. Roky o molekulárnej gastronómii len čítate a zrazu môžete aj ochutnať… Splnil sa mi ďalší gastrosen.

Už teraz som zvedavá, čo prinesie ročník 2009. Návšteva Prahy stojí vždy za to a absolvovaním PFF spojíte príjemné s ešte príjemnejším. Maurerov výber sa stal mojím ďalším praktickým pomocníkom na cestách. Kedykoľvek plánujem cestu do ČR, vopred si v ňom vyhľadám, či sa v danej lokalite nenachádza dobrá a zaujímavá reštaurácia a podľa možností ju vyskúšam. Nepríjemný zážitok v reštaurácii mi vie často zničiť inak príjemný deň. A ak sa mu môžem vyhnúť, rada si nechám poradiť.

Fotogaléria:

Ďalšie články o Prahe:
Praha s deťmi
Kultura za pět set
To je maso!
Kinosobota: Náplavka
Deň s kávou v Prahe
Food Trip: … zase Praha???
Mikuláš pre foodlovera
PFF-ka z Prahy
Praha (si) žije!