Minule ma v reštaurácii dostal obyčajný šalát. Mala som chuť (ako vždy) na šalát a nemusela som si ju nechať zájsť ani po nahliadnutí do jedálneho lístka, ani potom, čo mi ho priniesli. Poctivý, kvalitný a chutný šalát. Natrhaný ľadový šalát, rukola, krevety a parmezán. Kopec parmezánu, poriadne hobliny, pokropené olivovým olejom a balzamikom. Také husté a sladké balzamiko som v reštaurácii ešte neochutnala. Šalát som zbodla do posledného lístočka, len všetok ten parmezán som už nevládala. A kde to bolo? Ehm, v Budapešti…
V práci mám v kuchynke namiesto kávy a čaju fľašu olivového oleja a balzamikového octu. Z hlávky ľadového šalátu a balenia cherry paradajok vyseknem lahodný obed kedykoľvek, keď nemám varené jedlo z domu. Občas si prilepším olivami, avokádom či mozzarellou, záleží na čo práve v zelovoci a mizerných potravinách na rohu natrafím. Doma si však doprajem aj fajnovejšie ingrediencie – dijonskú horčicu, parmezán (alebo granu), ančovičky alebo sušené paradajky. A keď máme chuť na výdatnú (zimnú) verziu šalátu, vypečiem pár plátkov prerastenej slaninky a uvarím aj vajíčko namäkko. A odtiaľ je to už len krôčik k slávnemu šalátu Cézar… A ešte jedna inšpirácia z Budapešti, keď už sme pri tých šalátoch. Kto má rád zeleninové šaláty s ovocnými príchuťami, nech skúsi čučoriedkový dresing z olivového oleja, balzamika, čučoriedkového džemu, medu, citrónovej šťavy a soli. Znie to šialene, ale proti gustu…
A keď už sme pri tých ovocných šalátových variáciách, nasledujúci recept som vymyslela pre kamarátku Zuzku, ktorá nemá rada surové paradajky. Rozmýšľala som, čo šťavnaté a sladkokyslé dám namiesto paradajok do šalátu. Spomenula som si na sladké grepfruity (so zelenou šupou), ktoré boli práve v tom čase v sezóne. Namiesto nich by sa dalo použiť pomelo alebo grepy ružové, prípadne aj obyčajné a osladené medom, aby neboli veľmi kyslé.
Poľný šalát so sladkým grepfruitom, vlašskými orechmi a parmezánom
- poľný šalát (valeriánka)
- sladký grepfruit (alebo pomelo)
- vlašské orechy
- hobliny parmezánu
- olivový olej
- citrónová šťava
- soľ, mleté čierne korenie
Poľný šalát umyjeme a osušíme. Grepfruit ošúpeme a nakrájame na segmenty. Vlašské orechy nasucho opečieme na panvici a po vychladnutí ich „vyšúchame“ v dlaniach, aby sa čiastočne zbavili suchej šupky. Zo šťavy, ktorá nám ostala zo segmentovania grepu, olivového oleja, trošky citrónovej šťavy, soli a mletého čierneho korenia si vymiešame dresing na šalát.
Šalát ihneď podávame s kúskami grepu, opečených vlašských orechov, preliaty grepovým dresingom a posypaný hoblinami parmezánu.
Sladky grapefruit som nahradila pomarancom, pretoze grep som nezohnala, no i tak to bolo vyborne, jednoducha prijemna kombinacia 🙂 Obom nam velmi chutilo a urcite raz skusim aj s tym grepom.
Som si uvedomila, že poslednú zimu sa tieto zelené sladké grepy vôbec neobjavili (aspoň som ich nikde nevidela), ktovie, či ešte budú…
Nikdy som grepy nejedavala, nie je to moje oblubene ovocie, takze vobec nemam prehlad, ci su v nasich koncinach dostupne alebo nie… No tento jednoduchy recept ma presvedcil, ze ich musim pohladat 🙂