Minule ma v reštaurácii dostal obyčajný šalát. Mala som chuť (ako vždy) na šalát a nemusela som si ju nechať zájsť ani po nahliadnutí do jedálneho lístka, ani potom, čo mi ho priniesli. Poctivý, kvalitný a chutný šalát. Natrhaný ľadový šalát, rukola, krevety a parmezán. Kopec parmezánu, poriadne hobliny, pokropené olivovým olejom a balzamikom. Také husté a sladké balzamiko som v reštaurácii ešte neochutnala. Šalát som zbodla do posledného lístočka, len všetok ten parmezán som už nevládala. A kde to bolo? Ehm, v Budapešti…

V práci mám v kuchynke namiesto kávy a čaju fľašu olivového oleja a balzamikového octu. Z hlávky ľadového šalátu a balenia cherry paradajok vyseknem lahodný obed kedykoľvek, keď nemám varené jedlo z domu. Občas si prilepším olivami, avokádom či mozzarellou, záleží na čo práve v zelovoci a mizerných potravinách na rohu natrafím. Doma si však doprajem aj fajnovejšie ingrediencie – dijonskú horčicu, parmezán (alebo granu), ančovičky alebo sušené paradajky. A keď máme chuť na výdatnú (zimnú) verziu šalátu, vypečiem pár plátkov prerastenej slaninky a uvarím aj vajíčko namäkko. A odtiaľ je to už len krôčik k slávnemu šalátu Cézar… A ešte jedna inšpirácia z Budapešti, keď už sme pri tých šalátoch. Kto má rád zeleninové šaláty s ovocnými príchuťami, nech skúsi čučoriedkový dresing z olivového oleja, balzamika, čučoriedkového džemu, medu, citrónovej šťavy a soli. Znie to šialene, ale proti gustu…

A keď už sme pri tých ovocných šalátových variáciách, nasledujúci recept som vymyslela pre kamarátku Zuzku, ktorá nemá rada surové paradajky. Rozmýšľala som, čo šťavnaté a sladkokyslé dám namiesto paradajok do šalátu. Spomenula som si na sladké grepfruity (so zelenou šupou), ktoré boli práve v tom čase v sezóne. Namiesto nich by sa dalo použiť pomelo alebo grepy ružové, prípadne aj obyčajné a osladené medom, aby neboli veľmi kyslé.

Poľný šalát so sladkým grepfruitom, vlašskými orechmi a parmezánom

  • poľný šalát (valeriánka)
  • sladký grepfruit (alebo pomelo)
  • vlašské orechy
  • hobliny parmezánu
  • olivový olej
  • citrónová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie

Poľný šalát umyjeme a osušíme. Grepfruit ošúpeme a nakrájame na segmenty. Vlašské orechy nasucho opečieme na panvici a po vychladnutí ich „vyšúchame“ v dlaniach, aby sa čiastočne zbavili suchej šupky. Zo šťavy, ktorá nám ostala zo segmentovania grepu, olivového oleja, trošky citrónovej šťavy, soli a mletého čierneho korenia si vymiešame dresing na šalát.
Šalát ihneď podávame s kúskami grepu, opečených vlašských orechov, preliaty grepovým dresingom a posypaný hoblinami parmezánu.