Čo varíte v poslednej dobe? Čo dobré ste objavili? Máte nejaké zaujímavé tipy a postrehy? Ja som často taká unavená, že na nejaké extra špeci vyváranie skrátka nemám energiu a uchyľujem sa k svojim osvedčeným klasikám, ktoré už varím automaticky a takmer poslepiačky. Cestoviny, šaláty, rizotá. Lenže. Cestoviny, šaláty a rizotá majú jednu veľkú nevýhodu. Nedajú sa variť do zásoby a na neskôr. (Variť každý deň naozaj nezvládam.) Ak nezjete rizoto hneď po dovarení, nie je to ono. Už keď naberám po 10 minútach dupľu, vidím, že rizoto nie je také dobré, ako bolo za čerstva. Pomaly sa rozvára. A sami iste viete, ako chutia prihrievané cestoviny z predchádzajúceho dňa. Sucho a o ničom.

Tak som dlho špekulovala, ako si užiť cestoviny a rizoto aj na druhý, či tretí deň. Odpoveď sa volá orzo a orzotto. Orzo je typ drobnej cestoviny, podobný našej „slovenskej ryži“. Kvalitné orzo z tvrdej pšenice sa už dá bežne zohnať medzi prémiovými potravinami v supermarkete. Dlhšie sa varí, nerozvára sa a hodí sa aj do polievok a cestovinových šalátov. Orzotto je zase „krúpoto“. Krúpy pripravené na spôsob rizota. Ich najväčšou prednosťou je, že ich netreba pri varení veľmi sledovať a neustále miešať ako ryžu. Krúpoto síce nie je rizoto, nemá takú zamatovo-škrobovitú textúru ako pravé rizoto, ale krúpy sa nerozvárajú, nenasiakavajú tekutinu (varia sa dlhšie a potrebujú viac vývaru ako ryža), dajú sa uvariť vopred a odležanie im neublíži, práve naopak. Krúpam navyše veľmi svedčia výrazné chute, vyskúšajte, napríklad, paradajkové (u mojich detí najobľúbenejšie) alebo hríbové krúpoto, hmmm…

Cestoviny, šaláty a rizotá majú jednu veľkú nevýhodu.

Späť k orzu. S orzom máte dve možnosti, buď ho pripravíte ako klasické cestoviny – uvaríte vo vode a zmiešate s omáčkou na cestoviny, alebo orzo uvaríte ako rizoto. A podobne aj krúpy. Okrem krúpota ich môžete pripraviť ako cestoviny, alebo z nich pripraviť krúpový šalát… Vlastne varíte stále to isté, ale ak používate nové ingrediencie – orzo a krúpy, niekoľkonásobne si rozšírite jedálniček a spestríte profil chutí a textúr. Ako ja dnes týmito dvomi „zelenými“ jarnými receptami – krúpoto na spôsob rizota primavera a orzo s pistáciovým pestom. Ak budete mať vždy doma orzo alebo krúpy, nikdy vás nenechajú v štichu, keď budete potrebovať nejaké hlavné jedlo alebo prílohu a potešia vás aj na druhý deň. Hlavne majte poruke citróny a parmezán a môžete ísť na to!

PS: A o tom, čo s nezjedeným rizotom, krúpotom, či orzom, ak vám predsa len nejaké ostane, si povieme niekedy inokedy.

Krúpoto primavera

  • 500 g krúp
  • 1 – 1 a ½ l (zeleninového) vývaru
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa alebo 2 šalotky alebo 3-4 jarné cibuľky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 100 g strukov zeleného hrášku
  • 100 g zelenej fazuľky
  • 100 g zelenej špargle
  • kôra z 1 citróna
  • soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
  • 50 g masla
  • 100 g parmezánu

Na olivovom oleji si orestujeme na drobno posekanú cibuľu. Prisypeme suché krúpy a premiešame, aby sa obalili v tuku. Krátko opekáme, kým krúpy nezačnú syčať. Potom prilejeme víno a vyvaríme z neho alkohol. Potom začneme prilievať do krúp horúci vývar a krúpy uvaríme za občasného miešania do mäkka. Na posledných cca 10 minút primiešavame do krúpota zeleninu postupne podľa tvrdosti tak, aby boli nakoniec všetky druhy naraz dovarené. Keď je krúpoto hotové, primiešame do hrnca maslo, väčšinu strúhaného parmezánu a strúhanú kôru z citróna. Dobre premiešame, prípadne ešte dochutíme soľou a čiernym korením, stiahneme zo sporáka, prikryjeme pokrievkou a necháme na minútku-dve odležať, aby sa všetky chute prepojili. Podávame ihneď s troškou strúhaného parmezánu.

Orzo s hráškom a pistáciovým pestom

  • 500 g orza (ideálne z tvrdej pšenice)
  • 200 g hrášku

Pistáciové pesto:

  • hrsť bazalkových listov
  • 1 dl extra panenského olivového oleja
  • hrsť pistácií naturál
  • 1 strúčik cesnaku
  • cca 100 g parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
  • kôra z 1 citróna

Orzo uvaríme vo veľkom množstve dobre osolenej vody al dente, pričom na posledné 2 minúty k cestovinám do vody prisypeme aj hrášok.
Medzitým si pripravíme pistáciové pesto tak, že si pistácie s bazalkovými listami rozdrvíme v mažiari (alebo rozmixujeme v mixéri) a postupne za prilievania oleja pridávame pretlačený cesnak a postrúhaný parmezán. Všetko dobre rozdrvíme (rozmixujeme) a premiešame na kašu, ak treba riedime ju olejom na požadovanú konzistenciu.
Do uvarených a zliatych cestovín s hráškom (trochu vody z varenia si zachytíme a odložíme), pridáme pesto a dobre premiešame. Ak je orzo príliš suché, prilejeme vodu z varenia, dochutíme soľou, mletým čiernym korením a postrúhanou kôrou z citróna. Podávame ako hlavné jedlo alebo prílohu, posypané troškou parmezánu a pokvapkané extra panenským olivovým olejom.

Ďalšie recepty na rizoto:
Poklad
Od čoho je to ružové?
Načierno
Tekvica + ryža = skvelý obed
O rizote
Týždňovky

Ďalšie recepty s krúpami:
Najlepší doping na svete
Zele-renesancia
Mäsiarsky biznis po slovensky
Zimné chute z jedného hrnca