Konečne sa začala doba pikniková – obedy a večere alfresco, posedenia na terasách a balkónoch, grilovačky a výlety s jedlom so sebou. Núti ma to rozmýšľať o jedle inak, outdoorovo. Keď sme pred pár týždňami boli s deťmi v národnom parku, ani mi nenapadlo ísť na obed do reštaurácie. Jednak som nemala dobrý tip na reštauráciu v okolí, ale hlavne som sa tešila na rozžiarené oči detí pri rozkladaní jedla na odpočívadle. Pikniky majú radi rovnako ako párty. Kvôli jedlu. S nadšením by sa dusili aj suchým chlebom, na čerstvom vzduchu v krásnom prostredí chutí vždy všetko akosi lepšie. Aj vy sa na výletoch tešíte, ako si dáte všetky tie dobroty, čo máte zabalené v ruksaku? Skvelá motivácia šliapať, že?
Konečne som dostala chuť na šaláty, revidujem staré aj nové recepty, okrem iných aj staré dobré americké klasiky ako „wedge salad“ a „cobb salad“. Viete si predstaviť jesť na obed štvrťku ľadového šalátu v celku? Príborom? Znie to čudne, ale je to skvelé. Fígeľ je v dresingu. A teda poriadnom, nič pre žlčníkárov – majonéza, plesňový syr a smotana, obrovská lahôdka, ach! Chvíľu som síce mala nutkanie zameniť ho za menej kalorickú verziu s bielym jogurtom a cmarom, ale nakoniec som si povedala, že to ustojíte. Kto si stráži príjem, dá si niečo iné. Kto si nestráži, raz za čas ho poctivý majonézový dresing na zelenine nezabije. Zamenila som však ľadový šalát za rímsky, ktorý mi chutí k majonézovým dresingom viac a dá sa aj lepšie jesť, bez príbora, rukami – jednoducho si do dresingu namáčate celé listy. A ozaj, dresing v chladničke zamatovo stuhne a je fantastický ako nátierka do sendvičov na cesty. Alebo k hocičomu.
Pikniky majú radi rovnako ako párty. Kvôli jedlu.
Šalát „cobb“ mi prišiel vhod vo chvíli, keď som mala upečené kura a zvýšili prsia. A odtiaľ to bol už len krôčik k ďalšej klasike, k šalátu v patentnej fľaši/pohári, ktorý som si chcela už dávno vyskúšať. Ideálny ako obed do práce, kde momentálne nemám podmienky na umývanie a sušenie šalátu v centrifúge, krájanie ingrediencií a miešanie dresingov. Alebo ako svieže a elegantné piknikové jedlo, lebo mi často prekáža, že je jedlo na pikniky málo zeleninové a inventár papierový či plastový. Takto do jednej fľaše suché ingrediencie, do druhej dresing, tesne pred jedením zaliať, pretrepať, nič nevypadáva, nič sa nesype, prázdnu fľašu opäť uzavrieť, nič sa nezašpiní a nič nezapácha. A hlavne recy, bez odpadu. Radosť piknikovať a výletovať!
Rímsky šalát s roquefortovým dresingom
- rímsky šalát (alebo ľadový, či little gem…)
- 100 g roquefortu
- 200 ml majonézy
- 200 ml sladkej smotany
- 1 – 2 lyžice estragónového octu
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- zrelé paradajky a cibuľka na podávanie
- pažítka alebo zelené bylinky (nemusí byť)
Roquefort, majonézu, smotanu s octom, soľou a čiernym korením rozmiešame v kuchynskom robote na hladký dresing.
Hlávku šalátu rozkrojíme na polovicu alebo štvrťky a každú bohato polejeme dresingom. Podávame ihneď so zrelými paradajkami a sladkou cibuľkou, prípadne posypeme pažítkou alebo bylinkami.
Šalát Cobb (vo fľaši)
- ½ pečeného/vareného/grilovaného kuracieho prsa bez kože na osobu
- listový šalát podľa chuti
- zrelé paradajky
- avokádo
- slanina
- plesňový syr
- jarná (alebo) červená cibuľka
- 1 vajíčko na osobu
- pažítka
Dresing z červeného vínneho octu:
- ½ šálky olivového oleja
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 1 malý strúčik cesnaku
- ¼ lyžičky cukru
- ½ lyžičky citrónovej šťavy
- ½ lyžičky dijonskej horčice
- ½ lyžičky worcestrovej omáčky
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
Z ingrediencií na dresing si vymiešame dresing a odložíme.
Kuracie mäso si pokrájame na väčšie kúsky, rovnako paradajky, avokádo a plesňový syr. Cibuľku nakrájame na kolieska, pažítku posekáme na drobno.
Vajíčka uvaríme do mäkka/tvrda podľa chuti a pokrájame na polovice alebo štvťky. Slaninu pokrájame na plátky a vypečieme na panvici do chrumkava.
Listový šalát nakrájame na menšie kúsky a poukladáme naň všetky ostatné ingrediencie na šalát vedľa seba do radov alebo na jednotlivé kôpky. Posypeme pažítkou.
Dresing podávame zvlášť a pred jedením ním šalát pokvapkáme.
Na šalát do patentnej fľaše alebo pohára navrstvíme na dno listový šalát a postupne vrstvy ostatných ingrediencií. Dresing dáme zvlášť do menšej fľaštičky.
Pred podávaním šalát vo fľaši prelejeme dresingom, uzavrieme, pretrepeme a ihneď podávame.
Ďakujem Zuzka za skvelé tipy. Už týždeň jeme šalát s klasickým dresingom = olivový olej, citrón, soľ. Chce to zmenu! 🙂
Potešenie na mojej strane, verím, že si pochutíte. Len žiadnu nivu, ale kvalitný roquefort alebo gorgonzolu. Príjemný víkend!