Jar ma tento rok zaskočila. Niežeby som sa netešila na teplo a novú sezónu, ale akosi som si nestačila dosýta užiť zimných chutí. Ten mesiac, o čo prišla jar skôr, mi bude chýbať. Pár typicky zimných dobrôt sme si však užili. Som rada, že som sa posunula ďalej v domácom kvasení zeleniny, veľa som piekla, dokonca som stihla aj jedno mäsové ragú. (Zohnala som domáceho králika, tak som ho pekne dlho dusila na víne, mali sme pappardelle s králičím ragú, boli z neho aj lasagne a zo zvyškov mäsa ešta pár skvelých jedál. Toľko parádnej muziky z jedného králika…)

Trio pekelných umami náloží – víno, slanina, parmezán – spravilo svoje.

Určite si ale ešte nájdite čas na toto výdatné rizoto. Robili ste už rizoto z červeného vína? Veľká lahôdka! Bežne robím rizoto s jedným deci (bieleho) vína, ale do rizota s červeným vínom ho ide minimálne štvrť litra, do niektorých receptov dokonca celá sedmička vína. Znie to šialene, ale naozaj to funguje. Dôležité je víno najprv poriadne vyvariť (keď sa nadýchnete pary nad hrncom, nesmie vás dusiť na kašeľ). V podstate stále platí, že čím lahodnejšie a harmonickejšie víno do rizota nalejete, tým bude lepšie. No a čo sa týka doplnkových ingrediencií, najvhodnejšie sú výrazné, hlboké chute, ktoré budú vínu rovnocenne sekundovať. Pred dvomi rokmi som skúšala rizoto s chorizom. Tentoraz som sa rozhodla pre náročnú kombináciu s radicchiom a slaninou (recept je pôvodne s pancettou). Trocha som sa toho horkého radicchia obávala, ale zbytočne. Trio pekelných umami náloží – víno, slanina, parmezán – spravilo svoje. Potiahlo radicchio do bezpečia lahodnej a harmonickej chuti. Veľkú pochvalu som si vyslúžila od muža i detí…

Dcéra nad tanierom rizota:
– „Mami, od čoho je to ružové?
– „Od vína… ale nehovor babine, že si jedla s vínom!
Vypýtala si hneď aj dupľu. V takýchto chvíľach som hrdá matka.

Rizoto s červeným vínom, radicchiom a slaninou

  • 150 g slaniny
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g ryže arborio
  • 1 radicchio
  • 500 ml červeného vína
  • 1 l vývaru
  • cca 75 g parmezánu
  • kúsok masla
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie

Na lyžici olivového oleja opečieme slaninu, nakrájanú na malé kocky. Po pár minútach k nej pridáme na drobno pokrájanú cibuľu a cesnak a restujeme, kým nezmäknú. Primiešame polovicu radicchia, pokrájaného na širšie rezance a ryžu. Opečieme, kým sa všetko neobalí v tuku a ryža nezačne syčať. Podlejeme vínom a miešame, kým z dna nezoškrabeme všetko prepečené. Premiešavame, kým sa z vína nevyvarí všetok alkohol. Potom začneme za neustáleho miešania po troškách prilievať horúci vývar, kým ho ryža postupne nevpije a neuvarí sa al dente. Na záver primiešame polovicu postrúhaného parmezánu, kúsok masla, prípadne zvyšok vývaru, premiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme pár minút dôjsť.
Medzitým si na grilovacej panvici sprudka opečieme zvyšnú polovicu radicchia, ktorú si predtým pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a posypeme čiernym korením.
Hotové rizoto ihneď podávame s kúskom opečeného radicchia a posypané zvyškom parmezánu.

Ďalšie recepty na rizoto:
Orzo, orzotto a tak podobne
Načierno
Tekvica + ryža = skvelý obed
O rizote
Týždňovky
Poklad