Aj keď na nás z každého časopisu vyskakuju tie isté tekvicové recepty, som rada, že sa u nás už udomácnilo sezónne varenie a časopisy prinášajú recepty na jedlá z plodín, ktoré práve dozrievajú. Sezóna vrcholí, domy a balkóny zdobia okrasné tekvice a dúfam, že ľudia tekvice aj jedia. Ak už nič iné, aspoň tekvicovú krémovú polievku. Povarenú, rozmixovanú a zjemnenú smotanou. Ja osobne ju mám najradšej z tekvice hokkaido. Lahôdka!

Skúšala som už z tekvice takmer všetko a preto som hľadala niečo nové. V záhrade sme vypestovali nové druhy a tentoraz som myslela na tekvicu butternut. Bledožltú, podlhovastú tekvicu hruškovitého tvaru, čo má pevnú, krásne oranžovú dužinu a jemnú chuť, ktorú netreba prebíjať prílišným korenením. Nad tekvicovým rizotom som rozmýšľala už dávnejšie, ale nebola som si istá, či je moja intuícia správna. Výsledok však predčil všetky moje očakávania. Fantastické rizoto! Tekvica sa nerozvarila, nestratila tvar ani farbu a jej hladká textúra a sladkastá chuť sa výborne snúbila s krémovitosťou ryže a pikantnosťou parmezánu. Vrelo odporúčam ako skvelú bezmäsitú alternatívu.

Rizoto z tekvice butternut

  • 1 menšia tekvica butternut
  • 1 šálka guľatozrnnej ryže
  • 1l zeleninového vývaru
  • ¼ malej cibule
  • ½ šálky suchého bieleho vína
  • soľ, čierne korenie
  • maslo
  • olej
  • parmezán
  • čerstvá šalvia

Tekvicu očistíme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kocky. Na oleji speníme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme tekvicu, premiešame, posolíme, okoreníme a restujeme zhruba 5 minút, kým tekvica mierne nezmäkne. Potom do nej prisypeme suchú neumytú ryžu a dobre premiešame, aby sa ryža obalila olejom. Keď začne ryža syčať, prilejeme víno a miešame, kým sa neodparí. Potom začneme za stáleho miešania po troškách prilievať horúci vývar. Vývar prilevame vždy až keď sa predchádzajúca dávka vsiakne do ryže. Pred dovarením ryže pridáme do rizota za lyžicu posekanej čerstvej šalvie, za hrsť strúhaného parmezánu, poslednú dávku vývaru a kúsok masla. Premiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme stáť zhruba 5 minút.

Ďalšie recepty na rizoto:
Orzo, orzotto a tak podobne
Od čoho je to ružové?
Načierno
O rizote
Týždňovky
Poklad