Nedá mi opäť raz neokomentovať naše mäso. Mäso asi najviac s manželom riešime. Presnejšie, mäsiarsky biznis. Pred Vianocami som zažila šok, keď som sa márne pokúšala u mäsiarov súkromníkov zohnať šunku od kosti (s kožou, prípadne aj s kosťou). Chcela som pripraviť vianočnú šunku vcelku, s glazúrou… Naivne, ako vždy, som si myslela, že už aj u nás je zákazník pán, ktorému obchodník spraví, čo mu na očiach uvidí. Najmä v týchto krízových časoch, keď je každé euro dobré. Omyl. Ako vždy som si vypočula, ako niečo nejde a nedá sa. Vraj na bitúnku majú zabehaný systém, na ktorom nechcú nič meniť. Vraj predávajú mäso, nie kosti a kože(!)

Už som naozaj unavená zo slabého výberu mäsa, kde okrem zadného, predného a sviečkovej nezoženiete nič. O lacnejších kusoch mäsa (líčka, chvost…), vnútornostiach a iných druhoch mäsa ako bravčové, hovädzie a kuracie ani nehovorím. Čo ma však aj na tom mále, čo máme, zaráža, je až lajdácke spracovanie. Klasika. Chcela som kotlety. V časopisoch vidím nádherne opracované kúsky mäsa s čistými kosťami, ktoré priam nabádajú, aby ste ich naaranžovali do „hrebienka“ alebo „korunky“, chytili pri jedení do rúk a chutne poobhrýzali… To, čo vidím v našich mäsiarskych vitrínach, sú nedbalo napílené hranoly mäsa, hala-bala cez kosti, ako sa práve podarilo. Všade samé piliny z kostí a plátky mäsa vyzerajú ako nevzľadné, štvrorcové kusy preglejky. Tak ja už naozaj neviem, čo s tým naším mäsiarskym biznisom…

Bravčové kotlety so špenátovými krúpami s citrónom a tymianom

  • 4 bravčové kotlety
  • 2 lyžice octu z červeného vína
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 lyžička koriandrových semienok
  • 200 g krúp
  • cca 500 ml horúceho vývaru
  • 4 vetvičky tymianu
  • 1 citrón
  • cca 100 g listového mladého špenátu

Na lyžici oleja orestujeme nadrobno posekanú cibuľu a koriandrové semienka. Keď cibuľa trochu zmäkne, prisypeme k nej krúpy a restujeme asi minútu, kým sa krúpy neobalia v oleji. Potom ich zalejeme horúcim vývarom, pridáme vetvičky tymianu, stiahneme teplotu na minimum, prikryjeme a necháme pobublávať 30 – 35 minút, kým sa vývar nevsiakne a krúpy nezmäknú.
Medzitým si namarinujeme kotlety v octe a pretlačenom cesnaku asi 10 minút. Kotlety potrieme trochou oleja, posolíme, okoreníme a opečieme pod grilom asi 5 mínút z každej strany. Udržiavame ich do podávania v teple.
Keď sú krúpy hotové, vyberieme z nich tvrdé stonky tymianu a primiešame postrúhanú kôru z polovice citróna, listový špenát a prípadne ešte dosolíme a dochutíme trochou citrónovej šťavy.
Kotlety podávame so špenátovými krúpami a mesiačikom citróna na pokvapkanie.

Ďalšie recepty s krúpami:
Orzo, orzotto a tak podobne
Najlepší doping na svete
Zele-renesancia
Zimné chute z jedného hrnca