Bola som ohromená, koľko nových kaviarní sme v Prahe nakoniec navštívili. Vtedy, keď sme tam boli, som s výletom vôbec nebola spokojná. Išla som do Prahy unavená, bez energie, mala som pocit, že som sa nestihla dostatočne pripraviť, unikajú mi súvislosti, nebolo dobré počasie a celkovo som mala pocit, že je viac toho, čo nám uniká, ako toho, čo sme zažili. S odstupom času (a po koronakríze) som si prezerala fotky s úžasom a zistila, že to vôbec nebolo také zlé.

… nech ste kdekoľvek, odvšadiaľ to máte do nejakej (kaviarne) blízko.

V Prahe je výberových kaviarní toľko, že nech ste kdekoľvek, odvšadiaľ to máte do nejakej blízko. A vždy je v okolí viac možností, aby ste nemuseli chodiť dvakrát do tej istej, ak nechcete. A to objavovanie nových štvrtí a miest, kam by ste inak sami nešli, je veľmi osviežujúce. Hneď prvá naša kávová zastávka bola v kaviarni Rónin Coffee Spot na Vinohradoch, ktorú by chcel mať na ulici každý kávičkár – otvorenú skoro ráno na kávu pred cestou do práce a s rozkošnou záhradkou v zadnom dvore na víkendové pomalé rána či popoludnia. Vkusný interiér, posedenie vo výklade či závesné rastliny pod stropom sú už len čerešničkou na torte. O vynikajúcom pití a zaujímavých kávach z rôznych európskych pražiarní ani nehovoriac. Rónin Coffee Spot určite nevynechajte.

Na ďalšie ráno sme vyrazili do Karlína. Karlín je naša srdcovka. Od Negrelliho viaduktu, Kasární Karlín, impozantného Kostola Sv. Cyrila a Metoda (v krypte ktorého sa ukrývali parašutisti po vojenskom odstránení Heydricha), Lyčkovho námestia, Žižkovského tunela, Vítkova, až po Invalidovňu je tu toľko toho, čo sa dá obdivovať, že sa sem vraciame takmer vždy, keď sme v Prahe. Tentoraz sme sa tešili o to viac, že sa tu na Nový rok otvorila dlho očakávaná kaviareň s bistrom Etapa, patriaca Gábine a Petrovi z PG Foodies. Od otvorenia je Etapa na roztrhanie a tak sme aj my čakali na voľný stôl takmer dve hodiny. (Voľný čas sme využili na opáčenie našej obľúbenej Esky, ktorá bola čerstvo otvorená po tom, ako nešťastne vyhorela. Mimochodom, ak by vás zaujímalo, úpravu vonkajšej terasy a posedenia pred vchodom má na svedomí oceňovaná dizajnérka Denisa Strmisková, známa svojimi interiérmi v olomouckom Konvikte či Long Story Short Hosteli.)

Etapa ponúka jedlá hlavne pre hostí s alternatívnym spôsobom stravovania a intoleranciami. Pečú si vlastné kváskové pečivo a chlieb, fermentujú zeleninu, kombuchu, dorábajú vlastné nemlieko, mliečne výrobky a limonády. Okrem výberovej kávy tu nájdete naturálne vína, nefiltrované bublinky, pét-nat a lokálne pivá. Jedlo je v Etape naozaj moderné a progresívne, ale na môj vkus príliš diétne a prekombinované. Chute sú skôr jemné, no pre mňa málo zapamätateľné. Nič tradičné tu nenájdete. Niekomu, kto nemá príliš vycibrené chute a nerád experimentuje, by som odporučila skôr sladké raňajky, napr. kváskové lupačky a ku káve napr. šamrolu. Osobne mi viac chutí v Eske, ale ako alternatívu Etapu vrelo odporúčam najmä všetkým vegánom, bezlepkovým a bezlaktózovým, prípadne tým, ktorí hľadajú komornejšie prostredie a osobnejší prístup. Ľudský rozmer a zmysel pre detail hrá v Etape prím, a to v dnešnej dobe nie je málo.

Z Karlína sa teraz presuňme na Letnú, ďalšiu našu obľúbenú štvrť, lebo aj tu je stále čo objavovať a navštevovať. Výberové kaviarne rastú ako huby po daždi, ale aj zanikajú. Príjemný espresso bar Sólista na ulici Milady Horákovej koncom minulého roka zatvoril, ale výberová káva tu žije ďalej v podobe kaviarne Kafe Omylem. Zarmútila nás aj správa o zaniknutom fantastickom bistre Milada, ktoré sme mali tú česť zažiť a ktoré nám bude v Prahe veľmi chýbať. Všetko zlé je však na niečo dobré a na mieste bývalej Milady vzniklo Café Tvaroh, takže tento krásny priestor a najmä vonkajšiu terasu vo dvore (večer so svetielkami!) si budete môcť užívať aj ďalej. V Café Tvaroh sa aj najete, cez obed je vždy nejaká polievka a k tomu po celý deň rôzne malé jedlá ako grilované sendviče, vajíčka, nátierky a šaláty. A, samozrejme, veľa tvarohu, či už v podobe tvarohových dezertov, koláčov a buchiet alebo raňajkového tvarohu s medom a orechmi.

Tieto miestne (a neturistické) kaviarne sú pre mňa zázrak. Vždy sa do nich teším na raňajky, brunch či poobednú kávu, pričom spoznávam genius loci štvrte, miestnych ľudí a ich vkus na jedlo a kávu. Ako napríklad vo vršovickej kaviarni Tvoje máma, ktorej ambíciou je práve rodinná atmosféra a známe chute domácich koláčov. Svoj podnik si tu na Holandskej ulici s výhľadom na Čechovo námestie otvorila známa foodblogerka a foodfotografka Klára Bernklau a obohatila tak rozrastajúcu sa vršovickú gastro scénu (Café Jen, Osteria Da Clara, Le Caveau na Krymskej či horúca novinka Kro Bakery na Moskovskej.)

A ideme do Dejvíc? Tam je to nejvíc! Viete, kde? Blízko Kulaťáku na Československej armády je nenápadná brána, vedúca do bývalého autoservisu. Nachádza sa tu totiž najväčší skvost na pražskej kávovej mape – mazelab.coffee. Dovolím si tvrdiť, že nič také ste v Európe ešte nevideli. Keď som spomínala, že vietnamská kávová vlna valcuje Prahu a Brno, tak toto je úplná špička. Mazelab.coffee má na svedomí talentovaný Jackie Tran, stojaci aj za mimoriadne úspešným vietnamským bistrom Cafefin na Vinohradoch. Veľkorysý, ale minimalisticky poňatý priestor je celý biely, čo len zvýrazňuje purizmus („no sugar, no wifi, no cash“) tejto kaviarne–laboratória. Mazelab nezaprie silnú inšpiráciu ázijskými kaviarňami, asi takto to vyzerá vo výberovej kaviarni niekde v Soule, ale svojou nadštandardnosťou (a aj ukážkovou exotickou zeleňou) vám pripomenie napríklad aj Bonanzu v Berlíne. Je to ohromný zážitok, v mazelabe sa prenesiete do úplne iného sveta.

Keď Jackie zbadal náš záujem a nadšenie, ochotne nám spravil menšiu degustáciu viacerých kávových špecialitiek, vrátane jednej vzácnej geishe. Celkom by ma zaujímalo, ako ľudia prijímajú tento koncept kaviarne, kto je jej cieľovka a či náhodou príliš nepredbieha dobu. O Jackieho Trana sa však nebojím. Srší nápadmi a podnikateľskými zámermi ako elektráreň, má rozpracovaných niekoľko nových projektov, jeden z nich sa napríklad rodí na vychytenej ulici Milady Horákovej. Teším sa veľmi!

A viete, kam sa ešte budete tešiť? Do Osady v Holešoviciach! Holešovice sú ďalšou mestskou časťou, kam sa pravidelne vraciame a kde sa nám každá nová kaviareň či bistro ráta. Osada má ničo z Vnitrobloku a niečo z Paralelní polis, silný komunitný potenciál, navyše so serióznym kávovým zanietením. Organizuje prednášky, degustácie, tematicky a sezónne zamerané „Poprasky“ s dobrou hudbou, jedlom a pitím. Prečítate si tu pri káve kvalitné časopisy, popri tom nakúpite rôzne dobroty a dizajnové produkty. Doteraz ľutujem, že som si nekúpila dve šáločky bisqit. Ale aspoň mám dôvod sa sem vrátiť…

Na záver tri tipy na kávové zastávky v Starom a Novom Meste. Výberová káva priamo na Staromestskom námestí? Neverili by ste, ale áno, je tu. Kaviareň Pauseteria. Instagramovo ľúbivý interiér a umiestnenie v podlubí bývalej radnice z nej na prvý pohľad robí turistickú atrakciu. Dlho som si myslela, že sa sem nikdy nedostanem, ale málo cudzincov v meste, hlad a chuť na kávu urobili svoje. A aký príjemný obed to bol! Originálna úprava vajíčok Benedict, skvelá polievka, quiche a avokádový toast, k tomu výborná káva a inšpiratívne prostredie. Za mňa Pauseteria áno.

Ak by ste však chceli niečo menej prefláknuté alebo zašité podobne ako Super Tramp Coffee (mínus dvor, terasa a vnútroblok), hľadajte na tej istej ulici výrazne modré dvere a okná a nájdete Coffee and Riot. Trochu ulica, trochu punk, trochu výtržností (najmä večer pri miešaných drinkoch?) V tejto inak tichej ulici si cez deň vôbec neuvedomíte, že ste len o ulicu ďalej od rušnej Spálenej a vôbec, že ste v Prahe. Vyskúšajte!

Jaj, a aby som nezabudla, islandská pekáreň Artic Bakehouse otvorila nedaleko odtiaľto druhú prevádzku na Myslíkovej, tak ak budete niekde blízko, spomeňte si na ich skvelé grilované sendviče, severské sladké pečivo, či výberovú kávu. A keby dačo, tak oproti je aj Prosekárna Myslíkova.

Posledná káva v Prahe pred dlhou cestou domov? V tom prípade treba zájsť do Traffik coffee & sandwich na Petrskej. (Čo by kameňom dohodil do Sansho.) Keď sme u nich vo februári boli, ešte nemali ani dokončený interiér, taká čerstvá novinka to bola. Ešte sa len chystali do Berlína na lov starých plagátov ako dekorácií a street art inšpirácií do interiéru. (Krásne šálky bisqit už ale mali!) Sem si prídite po sendviče na cestu a kávu do termosky do vlaku. Alebo len tak vydýchať všetky zážitky, pokecať nielen o káve so sympatickými chalanmi za barom a ťahať z nich tipy na ďalšie objavovanie Prahy. (Aktualizácia 2023: Traffik coffee & sandwich ukončili svoju prevádzku.) Tak hlavne na zdravie, nech nám zase nezavrú hranice a môžeme vám priniesť aj nejaký čerstvý report, nielen predkoronové stariny z uplynulej zimy.

Fotogaléria: