Môžete sa nechať viesť, ale aj sami tvoriť a prejaviť sa.

Mulligatawny

Kuracie tikka masala, kedgeree, čatní, balti… Anglo-indická kuchyňa je podľa mňa veľmi zaujímavá. Často je bastardená, hojne kritizovaná a zosmiešňovaná, ale ja dobre spravené anglo-indické jedlo zbožňujem. Je to pre mňa jedno z najvydarenejších food fusion na svete, práve vďaka spojeniu zdanlivo nespojiteľných chutí.

Za mulligatawny – hustou zeleninovou kari polievkou stojí zaujímavý príbeh, ako za všetkými podobnými pokrmami. Rada si predstavujem, ako to asi vznikalo. Predstavujem si to nadšenie, ktorým sa ľudia nechali strhnúť. Ako napríklad ja, keď vonku ochutnám niečo senzačné a už rozmýšľam, ako by som si ten dobrý pocit z jedla mohla užívať aj doma. Nikdy to síce nie je také autentické ako vonku, ale vždy splní očakávania a obohatí môj mikrosvet. Minimálne o úsmev od ucha k uchu po celý deň.

Fusion recepty sú perfektné aj tým, že ich môžete variť buď „európsky“ alebo viac exoticky. Ja som mulligatawny naposledy varila presne podľa jedného britského receptu, ale tentoraz som si trúfla na trochu indickejšiu verziu. Namiesto hotového kari prášku z obchodu som si namiešala vlastnú masalu – zmes korenia. Vynechala som stonkový zeler, pridala šošovicu, ďumbier a kurkumu… Páči sa mi, že tieto fusion recepty poskytujú dostatok priestoru na sebarealizáciu, takže v konečnom dôsledku môžu byť viac o vás. Môžete si, napríklad, vybrať, či polievku uvaríte s normálnymi zemiakmi, alebo so sladkými, či ju zjemníte pri varení kokosovým mliekom, alebo až na tanieri lyžicou bieleho jogurtu. Môžete sa nechať viesť, ale aj sami tvoriť a prejaviť sa. Vás by to nebavilo? Mňa strašne!

Ak by ste stále boli na pochybách, možno vás presvedčia čísla – dcéra zjedla dočista celý tanier polievky (to je u nej výkon!), syn tri a my s mužom po dva taniere. V totálnom, posvätnom tichu…
A naopak, ak je vám táto téma blízka, pozerajte cez víkendy na Paprike Báječných kořenářov (The Incredible Spice Men), neoľutujete! Málokedy mám chuť variť všetky recepty doradu…

Mulligatawny

(Zeleninová kari polievka)

Masala:

  • 1 lyžička koriandrových semienok
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • 1 lyžička anízu
  • 1 tyčinka škorice
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 cm kus ďumbiera
  • 2 mrkvy
  • 1 stredný sladký zemiak
  • 1 zelené jablko
  • ½ lyžičky kurkumy
  • 100 g červenej polenej šošovice
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 1 lyžica čatní
  • 100 g dlhozrnnej ryže
  • soľ, čierne korenie
  • citrónová šťava
  • biely jogurt na dochutenie
  • koriandrová vňať

Na masalu na suchej panvici opečieme korenie, kým sa neprehreje a nezačne voňať. Potom ho rozdrvíme v mažiari alebo pomelieme na prášok.
Zvlášť si uvaríme ryžu a necháme vychladnúť.
V hrnci na oleji a masle asi 10 minút opekáme na strednej teplote na drobné kúsky pokrájanú cibuľu, cesnak, ďumbier, mrkvu a sladký zemiak, potom k nim pridáme jablko, masalu a kurkumu a pár minút restujeme. Prisypeme šošovicu, zalejeme horúcim vývarom a pridáme paradajkový pretlak a čatní. Privedieme k varu, teplotu znížime a varíme do zmäknutia zeleniny a šošovice, zhruba 30 minút.
Keď je polievka hotová, rozmixujeme ju buď úplne na hladko, alebo na hrubšie, podľa chuti. Do polievky pridáme uvarenú ryžu a toľko vody (kto má chuť, môže dať aj kokosové mlieko) na rozriedenie, koľko chceme (napr. 2 dl). Polievku necháme ešte raz prevrieť, prípadne dochutíme soľou, čiernym korením a podávame.
Mulligatawny podávame s čerstvo posekanou koriandrovou vňaťou, trochou bieleho jogurtu a pokvapkané citrónovou šťavou.

Ďalšie recepty na kari:
Kari s hviezdou Michelina – Bravčové vindaloo
Jahňacie resumé – Rogan Josh
Čakanie na (dobré) mäso – Thajské červené kari s pečeným kačacím mäsom
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – Thajské kari massaman
Z obrazovky rovno na stôl – Juhoindické zeleninové kari
India pre začiatočníkov – Goanské kari s rybou
Snívam o Ázii – Thajské zelené kuracie kari
Omega-3 – Kedgeree
Soľ nad zlato – Kuracia korma
Ryža z Indie – Zeleninové biryani
Indická hostina – Kuracie kari

Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Thajský vánok – thajská kokosová polievka tom kha gai
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
3 z 1 – špargľová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – thajská ostrokyslá polievka tom yam
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Zelený štvrtok – polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
Bento 2.0 – polievka miso (japonská polievka z fermentovanej sójovej pasty miso)
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba

4 komentáre/ov "Mulligatawny"

Pridaj komentár
  1. Martina

    7. marca 2014 o 21:31

    super clanok ,krasne fotky. bola som kupit sladke zemiaky cez vikend varim mulligatawny 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      7. marca 2014 o 21:45

      Super, pochutíte si! Teším sa a ďakujem za komentár. Príjemný víkend!

      Odpovedať
  2. Martina

    10. marca 2014 o 21:14

    Tak tento recept som si uz zapisala do mojho receptara, je to vyborne. Ked sa to dovarilo, chutilo to tak dobre s kuskami zemiakov a mrkvy, ze sa mi to nechcelo mixovat a mali sme to ako hlavne jedlo z ryzou.
    Minuly tyzden som robila toto vyborne jedlo: http://www.journeykitchen.com/2014/03/chana-bateta-chickpeas-and-potato-in.html.
    pekny vecer:)

    Odpovedať
    • zuzka

      11. marca 2014 o 01:14

      To som rada, že vám chutilo! A tá chana vyzerá fantasticky, toto hneď uvarím, už asi týždeň mi chodí po rozume tamarind, že čo s ním spravím… Ten blog nepoznám, pridávam si ho medzi obľúbené, je úžasný, zbožňujem takto moderne spravené indické jedlo, krása! A aj na tie samosy sa už dlhšie chystám…
      Ďakujem za spätnú väzbu a nový zdroj inšpirácie, hneď mám lepší deň!

      Odpovedať

Pridaj komentár