Sezóna sa nám krásne rozbehla. Záhrada ponúka viac a viac čerstvej zeleniny. K reďkovkám, kroré sú práve na vrchole, postupne pribúda šalát, špenát, kôpor, mäta, bazalka… Radosť vymýšľať. Ale nie je ľahké skĺbiť prípravu miniporcie, vhodnej pre dieťa s dospeláckym jedlom. Často dumám, čo zmysluplné a chutné spraviť so zvyškom mäsa a zeleniny, z ktorého som pre dieťa uvarila obed.
Zatiaľ najviac sa mi osvedčila „plánovacia“ metóda na týždeň dopredu. Zaberie to istý čas, ale potom mám na týždeň pokoj s vymýšľaním. Apropos, týmto sa už pár ľudí aj živí. Vďaka kríze už vzniklo pár webstránok s plánovačmi hospodárneho stravovania, ktoré reflektuje sezónu, aktuálne akcie supermarketov, eliminuje vyhadzovanie zvyškov a plytvanie. Ľudia chcú aj s finančnými obmedzeniami kvalitne jesť. Zadáte rozpočet, počet osôb, dní, prípadne príležitosť a systém vám vypľuje možnosti. Tie si ešte prispôsobíte, doplníte a už len kliknete a z tlačiarne vám vyjde jedálny lístok na niekoľko dní dopredu aj s receptmi a nákupným zoznamom, prípadne rovno nakúpite on-line.
Veľa žien by si pomyslelo, že s týmto systémom by určite viac varili. Ja si však myslím, že keď niekto variť chce, tak varí a kto variť nechce, nepomôžu mu žiadne technické výdobytky ani neobmedzený rozpočet.
Kuracie špízy so sumachom a šalátom fatúš
- kuracie mäso
- olivový olej s čili
- 1 lyžička sumachu
- soľ, čierne korenie
- listový šalát
- arabský chlieb
- uhorka
- reďkovky
- 2 jarné cibuľky
- 1 strúčik cesnaku
- citrónová šťava
- mäta
Kuracie mäso pokrájame na menšie kocky, zmiešame s čili olejom, ½ lyžičkou sumachu, soľou a čiernym korením. Ponapichujeme na špajdle, ktoré sme vopred namočili do vody, aby nezhoreli. Špízy ogrilujeme alebo upečieme vo veľmi horúcej rúre cca 8 – 10 minút. Medzitým si nalámeme na kúsky arabský chlieb, ktorý sme predtým tiež nasucho opiekli alebo ogrilovali do chrumkava. Očistenú uhorku pozdĺžne rozrežeme, vydlabeme a nakrájame na plátky. Reďkovky a cibuľku nakrájame na kolieska, mätu nasekáme. Umyté a natrhané listy šalátu, uhorku, cibuľku a reďkovku premiešame v mise so zálievkou z olivového oleja, citrónovej šťavy, rozotretého strúčika cesnaku so soľou a ½ lyžičkou sumachu. Ochutený šalát pred podávaním posypeme kúskami arabského chleba, mätou a podávame s kuracími špízmi.
Tuto mnamku som pripravovala na dnesny nedelny obed. V tomto teple by sme aj tak nic tazsie alebo sytejsie asi nezvladli. A bolo to dokonale. O sumachu som v zivote nepocula a bala som sa to na prvykrat hned niekomu ponukat, ked som isla naslepo a nevedela som, ako to chuti. Ale u Teba sa akosi nebojim riskovat 🙂
No a bola som prijemne prekvapena nenapadnou, jemne sviezou chutou sumachu, ktoreho aj ked sa mi odsypalo trosku viac do salatu, chut to nepokazilo ani nerusilo. A veruze som sa zlakla 😀 Ale dopadlo to dobre a vsetkym nam chutilo!
Zlakla som sa aj toho velkeho sacku, ze co budem s touto neznamou koreninou robit, ale myslim, ze sa hodi takmer do vsetkeho 🙂 Takze opat dakujem za recept, za napad a za tento blog.
Výborne, som rada, že si sa odvážila. Sumach je perfektný, hodí sa napríklad na (grilované) ryby, vyskúšaj. Nemusíš s ním šetriť, ale aj tak ti vydrží dlho.
Urcite skusim, dakujem!