Tesne pred Vianocami sme dostali prepeličie vajíčka. Každému jedlému daru sa poteším, nezvyčajnému o to viac. Sama som si nikdy prepeličie vajíčka nekúpila, považovala som ich za zbytočný luxus, ale teraz som sa presvedčila, že tak ako si občas, sviatočne, doprajeme nejakú tú drahšiu lahôdku, môžeme si dopriať aj prepeličie vajíčka.

Práca s nimi je trochu zložitejšia. Ošúpať desiatky mini vajíčok na tvrdo je babračka a aj ich správne uvariť nie je ľahké. Na krémovú konzistenciu žĺtka stačí vložiť vajíčka izbovej teploty na 2 minúty do vriacej vody. Na tvrdo na 3 minúty. Ak sú rovno z chladničky, vložiť najprv do studenej vody a tak priviesť k varu. Inak, ani rozklepnúť krehké prepeličie vajíčko tak, aby sa neporušil žĺtok, nie je sranda. Pravda, na praženicu je ich škoda, ale niektoré tradičné jedlá s vajcami s nimi môžu vyzerať rozkošne. Predstavte si také malinké volské oká na toastoch či kanapkách…

Ideálne sú na špeciálne príležitosti. Vyzerajú lákavo, nezvyčajne a zaujmú aj chuťovo. Sú veľmi jemné a menej aromatické ako slepačie. Perfektné na mini porcie predjedál, na ozdobu do studených mís, aspikov či ako chuťovky studeného bufetu. Dali sme si ich so šalátom, ako súčasť sviatočného predjedla, aj ako jednoduché jednohubky – zapicháte špáradlá do varených vajíčok a namáčate do ochutených solí, korenín, sezamu, čili, obľúbeného dipu alebo ochutenej majonézy.

Lososová terina

  • 200 g plátkov údeného lososa
  • 1 lyžica majonézy
  • 250 g syra Philadelphia
  • cca 150 – 200 g uhorky
  • 1 lyžica strúhaného chrenu
  • 1 lyžica posekaného kôpru a petržlenovej vňate
  • citrónová šťava, soľ a čierne korenie

Formičky vyložíme potravinárskou fóliou a tenkou vrstvou lososa. Zvyšok lososa pokrájame na malé kocky, zmiešame s ošúpanou uhorkou, pokrájanou na rovnako malé kocky, posekanými bylinkami, chrenom a vymiešame s majonézou a syrom. Prípadne dochutíme soľou, citrónovou šťavou a čiernym korením. Zmesou naplníme formičky, prekryjeme fóliou a necháme stuhnúť v chladničke. Pred podávaním opatrne vyklopíme teriny z formičiek a uložíme na plátky uhorky alebo lístky ochuteného listového šalátu. Pokvapkáme citrónovou šťavou a ozdobíme prepeličím vajíčkom. Podávame s bielym pečivom alebo toastom.