Poznáte to, ak niečo zbierate, ľahko skĺznete z cieleného zbierania do bohapustého hromadenia. Ja napríklad zbieram kuchárske knižky. Ale nie tak, že kúpim všetko, v čom je nejaký recept. Zbieram len tie kvalitné. Kvalitný papier, vkusná grafika, špičkové fotografie. Dobré jedlo si zaslúži pozornosť a estetické spracovanie aj na papieri. O kvalite receptov v lacných kuchárkach bez fotografií alebo s fotografiami ako zo Života 70-tych rokov či s gramatickými chybami jednoducho nemôže byť ani reči. Len ma mrzí, ako často vie mizerný slovenský preklad zničiť krásnu a dobrú zahraničnú knihu. Hoci aj kuchársku.

Z každej svojej kuchárskej knihy som urobila minimálne jedno jedlo.

Možno ste už počuli o projekte Julie/Julia, v ktorom sa jedna blogerka rozhodla za rok pripraviť jedlá podľa všetkých receptov z obľúbenej kuchárskej knihy Julie Childovej. Zaujímavý nápad. Ja až do takého extrému nejdem, ale ani nepatrím k tým, čo kúpia kuchárku, aby ju mali len vystavenú na poličke. Z každej svojej kuchárskej knihy som urobila minimálne jedno jedlo. (S výnimkou kuchárok Davida Changa a Hestona Blumenthala, na tie som ešte nedorástla.) Tento rok som od manžela dostala už šesť kuchárok – objavil pre mňa univerzálny darček, ktorému sa vždy poteším. A tak mám čo študovať a skúšať. Minimálne jeden recept z každej knihy. Na začiatok tiež dobrý projekt.

Tian de pommes (Provensálsky jablkový dezert)

(Podľa G. Geddu a M-P. Moineovej – Provence – Škola provensálské kuchyně)

  • 6 jabĺk
  • 75 g masla
  • 100 ml studeného mlieka
  • 200 ml smotany
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 lyžica kukuričnej múky
  • 4 vajcia
  • 3 kopcovité lyžice krupicového cukru
  • práškový cukor

Rúru predhrejeme na 200˚C. Ošúpané a vykrojené jablká nakrájame na osminky a na masle ich pár minút opečieme a odstavíme. Mlieko, smotanu, mleté mandle a kukuričnú múku vyšľaháme, pridáme vajíčka, cukor a znovu vymiešame. Zapekaciu misku (tian) vytrieme maslom, nalejeme do nej vymiešanú zmes, poukladáme jablká a dáme piecť do rúry na 45-50 minút do zlatista. Hotový dezert poprášime cukrom a jeme ešte teplý rovno zo zapekacej misky.

Ďalšie recepty na jablkové dezerty:
Jablková inšpirácia od Michelina – Francúzsky jablkový tart
Jedno denne – Nepečená jablková torta
Hra o jablká – Pečené jablká
Tipy na rýchle jedlá z rúry II – Superrýchly jablkový koláč
Francúzska spojka – Tarte tatin
Niekedy aj koláč dobre (do)padne – Holandský jablkový koláč
Zazimované – Tapiokový puding s jablkovým kompótom
Tekvica nasladko – Tekvicovo-jablkový koláč