Cez týždeň varím mäso len málokedy, vlastne ani cez víkendy mi veľmi nechýba, ale je pravda, že mäso nás zasýti viac ako šalát. (Majonézové „šaláty“ z bufetu nerátam.) Dobrou voľbou sú teplé šaláty s nejakou výdatnejšou zložkou. Môjmu mužovi sa najviac zavďačím šalátom s vypečenou prerastenou slaninkou a vajíčkami na mäkko. Kým sme vedeli zohnať poctivé párky, robievala som pikantný šalát s opečenými krúžkami párkov s medovo-horčicovým dresingom, často robím aj šalát s kuracím mäsom, ktoré pred opekaním rôzne marinujem.

Do teplých šalátov sa hodí horkejšia listová zelenina, nasucho opražené oriešky, varená, pečená alebo v oleji nakladaná zelenina, sýtejšie dresingy a v lete aj grilované ovocie a syry. Verím, že takým excelentne ochuteným šalátom by som sa zavďačila nielen zarytým mäsožravcom, ale aj všetkým tým, ktorých odradila zlá skúsenosť z reštaurácie. Zo šalátov v našich reštauráciách si príklad neberte, tam si ich radšej ani nedávajte. Spravte si ich doma. A nečakajte do leta.

Teplý šalát s kuracími pečienkami a hráškom

  • 200 g kuracích pečienok
  • 150 g mrazeného hrášku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vetvička rozmarínu
  • rastlinný olej
  • soľ, čierne korenie
  • 3 lyžice balzamikového octu
  • zmes listového šalátu
  • olivový olej, ocot z bieleho alebo červeného vína

Mrazený hrášok povaríme 3 – 5 minút vo vriacej vode, zlejeme a udržiavame teplý. Na panvici na oleji orestujeme kúsky kuracích pečienok so strúčikmi cesnaku a vetvičkou rozmarínu zhruba 6 minút, kým nebudú prepečené. Posolíme, okoreníme, vyberieme z panvice a udržiavame teplé. Z výpeku na panvici odstránime cesnak a rozmarín, prilejeme balzamikový ocot, pár sekúnd povaríme, prípadne ešte dochutíme soľou. Listy šalátu ochutíme jednoduchou zálievkou z olivového oleja, vínneho octu, soli a čierneho korenia a podávame s vareným hráškom, kuracími pečienkami a pokvapkáme balzamikovým dresingom z panvice.