Pár teplejších, slnečných dní a človeku sa chce hneď rozkladať záhradný nábytok a gril. Zima nás pekne klame, ešte je len v polovici. Každopádne nám pripomína, že je čas vypracovať „osevný plán“. Na túto sezónu mám pár nápadov, uvidím, či mi ich počasie dovolí realizovať.

Vyrúbaním prestarnutých okrasných stromov nám na dvore vznikne nový priestor, o jeho využití má však každý člen rodiny iné predstavy. Myslím si, že najlepším kompromisom medzi jeho okrasnou a užitkovou funkciou bude bylinková záhradka. Dobre vyzerá, pekne vonia a, samozrejme, najlepšie chutí. Rada by som tento rok vyskúšala vavrín a čerstvé bobkové listy. Jedným z mojich kulinárskych objavov je použitie bobkových listov do sladkých jedál. Neverili by ste, aký je bobkový list variabilný. Skúste ho vhodiť s ostatným korením do vareného vína, punču, sirupu, kompótu, džemu či do korenistých dezertov. Neoľutujete.

Zo zeleniny by som rada experimentovala so zeleným hráškom. Ak príroda dá, chcela by som vyskúšať hráškové struky a najmä hráškové výhonky. Už dlho sledujem, že sa výhonky pridávajú do listových šalátov, myšlienka sa mi páčila, ale to som ešte netušila, ako fantasticky chutia. Ochutnali sme ich v reštaurácii a boli ohromné. Čistá hrášková esencia. Naozaj zaujímavé… Ďalej by som chcela vyskúšať vypestovať fenikel. Fenikel je jednou z delikates, ktorú buď milujete, alebo nenávidíte. Ja patrím medzi tých prvých, dovolím si tvrdiť, že šťastných. Zatiaľ si doprajem luxus čerstvého fenikla len občas, rada by som ho však využívala častejšie a tak netrpezlivo čakám na jar, či sa mi to podarí.

Kura s feniklom a zemiakmi

  • kuracie mäso s kožou (aj kosťou)
  • 1 dl ginu
  • 1 lyžička feniklových semienok
  • čerstvý rozmarín
  • čerstvý tymian
  • 1 hlavička cesnaku
  • 3 pomaranče
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie
  • zemiaky
  • 2 – 3 fenikle aj s vňaťou
  • čierne olivy

Kúsky kuracieho mäsa naložíme do marinády z ginu, podrvených feniklových semienok, rozmarínu a tymianu, roztlačených strúčikov cesnaku, šťavy a kôry z pomarančov, pár lyžíc olivového oleja a čerstvo pomletého čierneho korenia. Marinujeme niekoľko hodín v chladničke, najlepšie cez noc. Pred pečením si rozohrejeme rúru na 200˚C a mäso vyberieme z chladničky. Ošúpané a prepolené zemiaky varíme v osolenej vode asi 5 minút a na ďalších 5 minút k nim pridáme aj očistený fenikel, rozrezaný na osminky. Zlejeme. Mäso vyberieme z marinády, osušíme, posolíme, okoreníme a kúsky s kosťou poukladáme na plech na trochu olivového oleja kožou nadol. Pečieme 20 minút, potom plech vyberieme, mäso premiestnime na tanier. Do plechu vysypeme predvarené zemiaky s feniklom, cesnak, rozmarín a tymian z marinády, dobre premiešame s olejom, posolíme, okoreníme, potom navrch poukladáme predpečené kúsky mäsa a zvyšné mäso z marinády (prsia) kožou nahor. Posolíme a dáme späť do rúry zapiecť ešte aspoň 30 minút, pričom môžeme podlievať zvyšnou marinádou, ak je mäso suché. Keď je všetko mäso prepečené, plech vyberieme z rúry, necháme chvíľu odpočinúť a nakoniec posypeme čiernymi olivami a nasekanou feniklovou vňaťou.