Ďalší Zelený štvrtok je tu! Opäť som sa trafila do termínu a to si žiada nejaký nový „zelený“ tip. Rozmýšľala som, čo také by som vám tentoraz predstavila. Nie je to nič svetoborné, veľmi jednoduchá záležitosť. Gnudi. Ricottové, alebo ak chcete knedličky z čerstvého syra. Prosté, jarné, pôstne jedlo, vhodné aj na Zelený štvrtok, ale najlepšie na ňom je, že sa dá napasovať na každú sezónu. Zelenú zložku môžete obmieňať podľa toho, čo práve zoženiete na trhu, alebo vám práve rastie na záhradke či v črepníkoch. Mäkké bylinky, vňate, žihľava, šalát, špenát, mangold či rukola. Alebo si ich urobte čisté, biele a máte vybavené po celý rok. Tak!

Tak dobrú chuť a krásne sviatky!

Mne zahralo do karát naše každoročné zbieranie medvedieho cesnaku pri Dunaji. Za dve tašky. Všetko, čo neminiem za čerstva, rozmixujem s olejom a skladujem vo fľašiach v chladničke. Pridávam potom do základu na varenie a dusenie, do marinád, omáčok, polievok, dresingov, len tak na chlieb s maslom a všade, kam sa mi žiada trochu zeleného a vitamínov. A prebytky rozdám. Medvedí cesnak takto vydrží v chladničke aj do leta. Výborný produkt.

Gnudi majú jedinú nevýhodu, nedajú sa spraviť rýchlo, potrebujú svoj čas. Treba s nimi začať deň vopred a nechať ich cez noc „odvodniť“. Inak by sa vám pri varení rozpadli. Cestíčko je veľmi jemné a mäkké. Mala som z toho dosť obavy, lebo rozmočené a mľandravé knedličky neznášam. Ja radšej tvrdšie, ako mazľavé. Podobne ako gnocchi, šúľance, pirohy či cestoviny. Ale dopadlo to nad očakávania skvele. Ohromnú radosť som z tohoto fantastického jedla mala, vrelo odporúčam! Maslo, ricotta, bylinky, oriešky, dosť. V jednoduchosti je krása. A chuť. Tak dobrú chuť a krásne sviatky!

Gnudi s medvedím cesnakom a pistáciami

  • veľká hrsť listov medvedieho cesnaku
  • 250 g ricotty
  • 125 g jemne strúhaného parmezánu
  • 2 vajcia
  • 75 g polohrubej múky
  • semolinová múka na podsypanie
  • 100 g masla
  • hrsť listov medvedieho cesnaku
  • hrsť lístkov bazalky
  • hrsť pistácií
  • 1 citrón
  • soľ, čierne korenie
  • pecorino romano na servírovanie

Deň vopred si pripravíme gnudi. Medvedí cesnak oblanžírujeme v troche vriacej vody, kým nezvädne. Zlejeme ho, necháme mierne vychladnúť a vytlačíme z neho všetku tekutinu. Rozmixujeme ho s trochou ricotty na jemno. Pridáme zvyšok ricotty, strúhaný parmezán, vajcia a polohrubú múku a dobre premiešame. Z jemnej hmoty tvarujeme knedličky (napr. 2 lyžicami) ľubovoľného tvaru a veľkosti, ktoré vyváľame v semolinovej múke a necháme stáť na hrubšej vrstve semoliny a aj ich trochu zasypeme. Takto pripravené gnudi necháme prikryté odstáť cez noc v chlade, aby z nich prebytočná vlhkosť vsiakla do semoliny.
Na druhý deň necháme gnudi dôjsť k izbovej teplote a dáme variť veľký hrniec so slanou vodou.
Medzitým si na panvičke roztopíme maslo a orestujeme na ňom listy medvedieho cesnaku a bazalky, kým sa trochu nevypečú a neochutia maslo. Pridáme na hrubo posekané pistácie a postrúhanú kôru z citróna. Posolíme, dochutíme troškou mletého čierneho korenia a odstavíme.
Gnudi varíme v osolenej vode pár minút, kým nevyplávajú na povrch. Vyberieme ich dierovanou naberačkou a opatrne premiešame s ochuteným maslom.
Gnudi podávame ihneď posypané postrúhaným pecorinom a pokvapkané citrónovou šťavou.

Ďalšie inšpirácie na Zelený štvrtok:
Zelený štvrtok
Zelená sa, zelená…
Nečakajte (na) špenát
Nenahraditeľná náhrada
S rozumom = sezónne
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Dresingová mágia
Niečo malé na obed