S manželom občas chodievame v rámci obedňajších prestávok na kávu. Dohodneme sa, ktorú (novú) kaviareň v meste otestujeme a dáme si tam rande. Ochutnáme kávu, zhodnotíme prostredie a ponuku, pokecáme a bežíme späť do práce. Nebolo by na tom nič zvláštne, keby muž donedávna vôbec nepil kávu a ja som svoju prvú aeropress kávu neochutnala ani nie pred rokom. Kaviarenská kultúra nás skrátka pohltila. Sledujeme najnovšie trendy a dianie okolo kávy, mapujeme nové kaviarne, pražiarne, čítame Standart a kávové blogy.
Ale. Doma nemáme kávovar. Keď k nám príde návšteva, jediného sa desím, ako im uvarím slušnú kávu. Aby som nemusela variť nesku alebo turka. Kávovary na kapsule sú na môj vkus pridrahé a neekologické, na veľkú espresso mašinu nemáme miesto a na kotyogó zas plynový sporák. Vďaka kávovej osvete však máme nové možnosti a tak k nám nedávno zavítal aeropress. Malý, skladný, praktický, na doma i na cesty.
Tak sa jedného dňa u nás objavil aeropress.
Na „hračičky“ je u nás manžel. Nakúpil si mlynček, teplomer, dokonca má už aj speňovač na mlieko, naštudoval si postupy, receptúry a robí nám domáce kávové show. Inverznou aeropress metódou. Som naňho hrdá, ako prijíma nové veci, starostlivo vyberá odrody a praženie kávy a hrá sa na baristu. Aj na Espresso Tonic ma naučil on. Ochutnali sme ho v našej najobľúbenejšej bratislavskej kaviarni a adaptovali na aeropress, rovnako ako ďalšie populárne kávové drinky. A čo pijete najnovšie vy? Máte v lete radi ľadové kávové nápoje?
Aeropress Tonic
- čerstvá káva (z aeropressu)
- tonik
- ľad
Do skleneného pohára nalejeme tonik. Cez vypuklú stranu lyžičky, opretú o vnútornú stranu pohára tesne nad hladinou toniku pomalým prúdom nalievame opatrne kávu, aby sa oddelili viditeľné vrstvy toniku naspodu a kávy navrchu. Nápoj doplníme ľadom podľa chuti a podávame so slamkou.
Aeropress Martini
- 2 diely čerstvej kávy (z aeropressu)
- 1 diel vodky
- 1 diel kávového likéru Kahlúa
- ľad
- trocha mletej kávy
Do šejkra vlejeme kávu, vodku, kávový likér a hrsť ľadu. Uzavrieme, pretrepeme a cez sitko precedíme do studených koktejlových pohárov, ozdobených trochou mletej kávy. Martini pijeme dobre vychladené, prípadne aj s kúskami ľadu.
Thajská ľadová aeropress káva
- čerstvá káva (z aeropressu), ideálne stredne tmavého praženia
- 5 toboliek kardamonu (nemusí byť)
- 1 diel kondenzovaného mlieka sladeného
- ½ dielu zahusteného mlieka nesladeného alebo smotany do kávy
- ľad
Do pohárov vlejeme sladené kondenzované mlieko. Naň nalejeme čerstvú kávu (môžeme ju uvariť aj s kardamónom), zahustené mlieko alebo smotanu do kávy a veľa ľadu. Všetko dobre premiešame a podávame ihneď.
Ďalšie recepty na nápoje a dezerty s kávou:
Na predjarnú únavu
Dámsky klub
Čokoláda
WTF je kotyogó ?
Pekne to napriklad zhrnul Viktor na delikatesoch: http://delikatesy.etrend.sk/kava-napoje/co-presne-znamena-madarske-kotyogo-11644
O aeropresse som este nepocula. My doma nemame tiez kavovar, donedavna sme nemali ani kavu, kedze doma kavu nepijeme, a tak si nasa pravidelna navsteva dokonca raz „nesku“ priniesla svoju.
Kavu si dam rada v kaviarni a v lete mi chuti ladova kava, ale aj frappee.
Musim teda dostudovat viac o aeropresse, ked ho tak zaujimavo popisali. Ale aj masinka na taliansku kavu je dobra alternativa, ktoru by som vyskusat mohla, kedze plyn doma mame 🙂
Ďakujem za komentár. Treba vyskúšať všetko 🙂
My barbari varime aj turecku aj moku na sklokeramike, boh nam odpust, ale kavu milujeme! 🙂 obcas ju spalim, obcas z lenivosti zalejem nesku, ale moja srdcovecka je moka, cierna bez cukru ah joj. Vase masinky su krasne a na instagrame furt obdivujem vase kavickove posty 🙂 dalsi level mozno bude aero 😉
Eli, nie ste barbari, to by musela byť väčšina sveta barbarská… Ja nepohrdnem ani turkom, ani neskou, ale keď príde návšteva a babrem sa toľko s jedlom, tak chcem, aby mali zážitok aj z kávy, proste zábava, niečo iné, show… Keď som prvýraz ochutnala aeropress, tak som bola prekvapená, aká „riedka“ je tá káva, ale neskôr som zistila, že takto v nej rozoznávam všetky tie arómy, chute a príchute, o ktorých zvyknú hovoriť kávomilci a nikdy som nechápala, ako to tam môžu cítiť. Z aeropressu to už dokážem 🙂 Človek sa stále niečo učí a objavuje…
Zuzka, tak si ma navnadila, že uz sa aj my zžívame s aeropressom 🙂 nakúpila som výberovú kávu, nový mlynček…je to pefektná mašinka! minule som v ňom pripravovala kávu a A. s kamarátom čo bol u nás sa nevedeli vynadívať. presne ako hovoríš. ŠOU 😀 inak káva z neho je výborná, taká iná ako moka napr.
A najviac sa mi páči, že zakaždým má iné chuťové odtienky 😉
Juj, tak to som rada, že sa Ti páči. A skvelý je aj na cesty! Na dovolenke sme si v kempe robievali kávu ako králi…
Na koťogó netreba plyn. My ho používame na indukcii aj na sklokeramike. Treba len kúpiť správny model.
My už koťogó máme a práve to staré, hliníkové…
Netreba kupovat nove Kotogo, staci kupit redukciu
http://eshop.tescoma.sk/priprava-a-spracovanie-potravin/kuchynske-naradie-a-pomocky/presto/420945-adapter-na-indukciu-presto-17-cm
Teda, toľko možností existuje? Super… 1. kúpiť nové koťogó, 2. kúpiť adaptér … alebo 3. kúpiť aeropress 😀 Ale je fakt, že moka je moka…
Vyskúšal som thajskú ľadovú kávu, aj aeropress tonic, ale nepodarilo sa mi ho naliať do pohára tak, aby sa káva s tonicom nepremiešali. Zatiaľ som nenašiel ani video návod ako to správne nalievať. Zostávam teda pri cold brew, s receptom od Iris s Monocafe.
Najľahšie je dať do (poriadne studeného) tonicu veľa ľadu a pomaličky liať kávu na kocky ľadu. Alebo liať kávu pomaličky po vypuklej strane lyžičky k okraju pohára. Asi to chce len cvik a šťastie. Nie vždy sa to pekne vydarí, to je pravda.